Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | Meditopics Hyaluron Serum
Sodium hyaluronate – “hyaluronzuur” – is een van de weinige ingrediënten die het vermogen bezitten om in korte tijd lijntjes te verminderen en rimpels minder diep te maken, terwijl het tevens de huid steviger en elastischer maakt. Om die effecten te kunnen bereiken dient het echter een klein moleculair gewicht te hebben, omdat het anders niet diep in de huid kan dringen.
Dit frisse, parfumvrije serum van het Nederlandse Meditopics bevat 2% “lichtgewicht” sodium hyaluronate waardoor je er anti-aging effecten mee kunt bereiken, terwijl het je huid tegelijkertijd kalmeert en hydrateert. In no time.

2% “Lichtgewicht” Sodium Hyaluronate: verbeterde elasticiteit, vermindering van lijntjes plus bestrijding van vrije radicalen

Wanneer op een verpakking “hyaluronzuur” staat, dan wordt daar altijd sodium hyaluronate mee bedoeld: de verbinding van 91% hyaluronzuur met een zout. Zonder dat zout lukt het hyaluronzuur (officieel hyaluronan) namelijk niet om in de huid in te komen. Toch vormt een verbinding met zout bepaald nog geen garantie dat het hyaluronzuur de diepere lagen van de huid weet te bereiken. Om dat te kunnen doen dient het ingrediënt een (relatief) klein moleculair gewicht te hebben.

De werking van sodium hyaluronate berust op het énorme vermogen van hyaluronan om water aan zich te binden: tot 1.000 keer het eigen gewicht. Wanneer het moleculair gewicht klein genoeg is om in de huid te kunnen dringen, vormen de moleculen als het ware minuscuul kleine sponsjes die zich vullen met water en daardoor uitzetten. Daardoor “zwelt” de huid een heel klein beetje op, waardoor die steviger en voller oogt. Ook worden lijntjes minder zichtbaar en rimpels minder diep. Daarnaast helpt hyaluronan bij het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering door als anti-oxidant vrije radicalen onschadelijk te maken.

Het Meditopics Hyaluron Serum is fris en licht – en trekt supersnel in. Dat maakt het tot een plezierig product voor de zomer, iets dat nog wat sterker geldt wanneer je in een omgeving met airco werkt of woont: hyaluron is namelijk op z'n allerbest bij een lage luchtvochtigheid. Dat maakt dit serum natuurlijk ook fijn voor de wintermaanden, wanneer de CV de lucht en daarmee onze huid uitdroogt – maar díe tijd hebben we gelukkig net gehad.
Het serum bevat 2% sodium hyaluronate met een moleculair gewicht tussen de 20 en 50 kDa. Dat is een zeer hoge concentratie en een uiterst laag moleculair gewicht – waarvan de werking zich wellicht het beste laat illustreren door een onafhankelijke studie die werd verricht aan de Ludwig Maximilians Universiteit in München. Daarbij gebruikten 76 vrouwelijke vrijwilligers een crème met 0,1% sodium hyaluronate, waarvan het moleculair gewicht onderling varieerde tussen de 50 en 2.000 kDa. Bij de dames die een crème met sodium hyaluronate van 50 kDa gebruikten, verbeterde niet alleen de hydratatie en elasticiteit van de huid, maar werden ook rimpels minder diep. Dat laatste effect bleef uit bij de proefpersonen die een crème gebruikten met 0,1% sodium hyaluronate met een hoger moleculair gewicht.

Het Meditopics Hyaluron Serum is dus maar liefst 20 keer hoger geconcentreerd dan de crème die in bovenstaande studie de beste anti-aging resultaten opleverde! Dat leek me wel een uitroepteken waard, omdat nog steeds te veel merken veel te zuinig zijn met 'actieve' ingrediënten (maar niet met énorme claims)

Factsheet Sodium Hyaluronate

Glycerine: kalmerend en hydraterend

Glycerine mag dan wellicht wat gewoontjes klinken, het doet best bijzondere dingen voor onze huid. Zo is het bijvoorbeeld een onderdeel van de NMF* – de Natural Moisturizing Factor, een groep wateraantrekkende moleculen die de huid van nature beschermen tegen uitdroging. Een tekort aan glycerine leidt tot een tekort in de NMF – en daarmee tot een gebrek aan hydratatie. Huidverzorgingsproducten met glycerine vullen zo'n tekort weer aan of voorkomen dat zo'n gebrek ontstaat. Daarnaast vermindert glycerine irritatie en ontstekingsreacties, ondersteunt het de elasticiteit van de huid en verbetert het de barrièrefunctie.

Factsheet Glycerine

Mijn ervaringen

Ik ben al sinds het begin van deze eeuw hyaluron-fan, omdat het écht werkt. Het is dan wel geen wondermiddel – want wondermiddeltjes bestaan helaas niet, maar toch... Het maakt je huid in inderdaad in no time iets voller en gladder, waardoor lijntjes minder zichtbaar worden – ook wanneer het dunne vertakkinkjes zijn van diepere rimpels. Dat mag dan tijdelijk zijn, maar wanneer hyaluron onderdeel is van je dagelijkse routine, líjken die effecten blijvend – en daar teken ik voor.
Ik gebruikte het Meditopics Hyaluron Serum in de avond, ná een anti-aging formule met retinoïden en voor een moisturizer met niacinamide en “vettende” ingrediënten. Het eerste dat me opviel aan dit product is dat het zó fris aanvoelt, dat je het bijna verkoelend zou kunnen noemen. Daarnaast laat het zich enorm gemakkelijk over de huid verdelen en trekt het in zonder je geduld ook maar een nanoseconde op de proef te stellen. Verder betekent in dit geval “ongeparfumeerd” ook geurloos. Dat vind ik persoonlijk erg lekker – mijn neus heeft het namelijk niet zo op huidverzorging met ehhh... “onbedoelde luchtjes”.
Een ander voordeel vind ik dat dit serum zich zonder problemen in welke routine dan ook laat voegen – zonder extra tijd te vragen om in te trekken. Dat laatste is wel zo fijn als je 's ochtends al druk genoeg bent, of 's avonds naar je bed verlangt, toch?

Voor wie?

Iedereen die graag eenvoudig een product met instant anti-aging effect aan zijn / haar routine toevoegt, dat tevens de huid hydrateert en kalmeert.

Voor wie niet?

Dit serum is ontwikkeld als aanvulling op een anti-aging routine, niet als stand alone product. Het maakt lijntjes en rimpels minder zichtbaar – om ze daadwerkelijk te laten afnemen zijn andere producten nodig. (Wanneer je één product wilt dat 'alles' voor je huid doet, dan wens ik je veel succes - bij een waarschijnlijk zeer lastige zoektocht ;-))

Prijs, verkooppunten en meer informatie

De 50 ml licht- en luchtdichte pompflacon Meditopics Hyaluron Serum kost € 32,95 en is verkrijgbaar bij huidtherapeuten en diverse online aanbieders. Meer informatie over dit serum kun je hier vinden.
Meditopics is een hypo-allergene productlijn ontwikkeld door het Nederlandse Impex Dermatologie, in samenwerking met de HBO Opleiding Huidtherapie.


Dank!

Een hartelijk dank je wel aan Meditopics voor het toezenden van dit product én de eerlijke, transparante informatie over de formule daarvan.


*) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan onder meer ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de NMF te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.


INGREDIËNTEN:
AQUA – water; GLYCERIN – moisturizer → meer informatie; SODIUM HYALURONATE verbinding van 91% hyaluronzuur met zout. Moisturizer en anti-oxidant die water aan zich bindt en zo een 'instant' anti-aging effect heeft door het van binnenuit opvullen van lijntjes en oneffenheden → meer informatie; CARBOMER – stabilisator; COCETH-7 (AND) PPG-1-9 LAURYL GLYCOL ETHER (AND) PEG-40 HYDROGENATED CASTOR OIL, merknaam Eumulgin® HPS – oplosmiddel; SODIUM BENZOATE – conserveermiddel; NATRIUMHYDROXIDE – past de pH-waarde van een formule aan.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: