Doorgaan naar hoofdcontent

ACTUEEL

Lezersvraag: Is het collageenpoeder van Oslo Skin Lab inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven? ••• DEEL II •••

  “Ben jij op de hoogte van het collageen poeder van Oslo Skin Lab, genaamd The Solution? Is dit inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven?” Die vraag stelde Ingrid me in februari 2020. Ik was op dat moment druk bezig met de laatste voorbereidingen van de oprichting van the•care•connection. Dat is de stichting waarvan de oprichting noodzakelijk bleek voor de administratieve en met name fiscale kant van de missie van the•brainy•beaut: lezers eerlijk, onafhankelijk en transparant informeren over huidverzorging die écht werkt (en waarom) – om tegelijkertijd fondsen te werven voor medisch wetenschappelijk onderzoek. Door COVID-19 heeft de formele oprichting van the•care•connection straks een jaar vertraging opgelopen – maar dát zag ik uiteraard niet aankomen toen ik de mail van Ingrid ontving. Druk, druk, druk als ik was vond ik pas na een maand de tijd om Ingrid te antwoorden – en dat deed ik even snel als eerlijk. Nú – bijna 10 maanden en as we speak  24.319 paginaweerg

Review | Etos Body Serum met Rijstvliesolie
Een moisturizer voor de lichaamshuid die lekker ruikt, zich gemakkelijk laat verdelen, supersnel intrekt en een zijdezacht laagje achterlaat. Door de toevoeging van het extract van de Centella asiatica – ook wel bekend als Tiger Grass – bezit het tevens enige herstellende en kalmerende eigenschappen, terwijl rijstvliesolie onder meer zorgt voor anti-oxidanten.

Centella asiatica: moisturizend, kalmerend en herstellend

Het kunnen herstellen van een beschadigde, geïrriteerde of verbrande huid is iets waarmee de Aloë vera (terecht) beroemd is geworden. Maar in dat opzicht zou de Centella asiatica weleens een goede tweede kunnen worden in het plantenrijk. De effecten van de Centella zijn dan wellicht nog niet zo uitvoerig wetenschappelijk onderzocht en vastgesteld als die van de Aloë – de resultaten die er inmiddels zijn, zijn veelbelovend. Diverse studies hebben aangetoond dat Centella asiatica-extract wondherstel bevordert, onder meer door het stimuleren van de productie van collageen type 1. En bij het verhogen van collageen denken we (nou ja, ik in elk geval) natuurlijk ook snel aan een anti-aging werking, want van collageen hebben we steeds minder naarmate de jaren vorderen. Of Centella een anti-aging werking heeft is echter (nog?) niet aangetoond, maar de Ayurveda noemt het wel als hét huidverzorgingsingrediënt voor vayasthāpana (Sanskriet: vaya = leeftijd en sthāpana = behouden) Anders dan je wellicht van me verwacht, heb ik een groot respect voor traditionele geneeskunde – ook omdat we daaraan een behoorlijk aantal mooie ingrediënten hebben te danken, waarvan de werking inmiddels evidence based is – waardoor die ingrediënten dus verre van “alternatief” zijn. Totdat Centella zich wetenschappelijk heeft bewezen als anti-aging ingrediënt zie ik het in mijn huidverzorging als “niet geschoten is altijd mis”-extraatje. Ook omdat het kalmeert en hydrateert – wat wél al wetenschappelijk is vastgesteld.

Factsheet Centella asiatica-extract

Rijstvliesolie: rijk aan anti-oxidanten

Ik roerbak al een tijdje in niks anders meer en nu gebruik ik de cosmetic grade variant dus ook voor mijn lichaamshuid: rijstvliesolie. Wat rijstvliesolie voor de huid doet is (nog) onbekend, maar we weten wel wat de werking is van de bestanddelen ervan. De polyfenolen in rijstvliesolie hebben een ontstekingsremmende werking en het squaleen is voor de huid een van de belangrijkste anti-oxidanten. Daarnaast bevat de olie fytosterolen die lijken op cholesterol, dat een belangrijke rol heeft in de huidbarrière.* Tot slot bevat rijstvliesolie een unieke, eigen anti-oxidant genaamd gamma oryzanol en die voor een deel bestaat uit esters van ferulazuur.

Factsheet Oriza Sativa Bran Oil – Rijstvliesolie 

Glycerine: hydrateert en vermindert irritatie 

Glycerine mag dan wel het minst exotische hydraterende ingrediënt zijn in dit serum, het is wel meest beproefde. Als natuurlijk onderdeel van de Natural Moisturizing Factor – NMF – maakt het dat de huid vocht kan aantrekken en vasthouden. Daarnaast vermindert het ontstekingsreacties en irritatie, terwijl het tegelijkertijd de elasticiteit van de huid verbetert.

Factsheet Glycerine

Mijn ervaringen

Bij Etos denk ik aan Holland – dat hier in Zuid-Limburg de geografische aanduiding is voor Noord- en Zuid-Holland, zo leerde ondergetekende Hollandse expat al kort na haar emigratie. Etos is zó Hollands dat er in het Heuvelland slechts één vestiging van te vinden is en dat maakt Etos een van de weinige “dingen” die ik hier echt mis (Hallo Zaandam, hoort u mij?) Daardoor ontdekte ik dit serum in Vaals – een charmant dorpje vlakbij de grenzen met Duitsland en België, met een al even charmant Etosje. Het was een tester die het 'm deed: na een klein pompje proberen was het Body Serum verkocht. Het ruikt namelijk niet alleen lekker, het smeert ook nog eens heel soepel. Bovendien is het supersnel ingetrokken, maar laat het wel een zacht laagje achter. In de herfst en winter zal dit serum niet genoeg zijn om mijn huid tegen uitdroging te beschermen, maar voor de lente en zomer is het een feestje – juist doordat het zo heerlijk 'licht' is.

Voor wie?

Iedereen die graag supersnel hydraterende verzorging voor de lichaamshuid gebruikt – die een lekker zacht laagje achterlaat.

Voor wie niet?

Wanneer je lijdt aan een allergie voor bepaalde geurstoffen of voor parfum in het algemeen, dan is dit serum mogelijk niet geschikt voor jou. Zie hiervoor de onderstaande ingrediëntenlijst. Daarnaast zijn er gevallen bekend waarbij isononyl isonanoate contactallergie veroorzaakte. (Dat is trouwens het ingrediënt dat ervoor zorgt dat dit serum zo snel intrekt en een zacht laagje achterlaat – in het laatste bijgestaan door een lichtgewicht silicoon)


Prijs, verkoopadressen en meer informatie

De 150 ml pompflacon Etos Body Serum met Rijstvliesolie kost € 3,99. De dichtstbijzijnde Etos vestiging bij jou in de buurt kun je hier opzoeken. Online bestellen kan desgewenst ook – bij Albert Heijn. Je vindt het serum hier, samen met iets meer informatie over dit product.


*) De huidbarrière  
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan onder meer ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de NMF te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.


INGREDIËNTEN:
AQUA, water; ISONONYL ISONANOATE – synthetische ester die zeer snel intrekt en de huid een zijdezacht laagje geeft; GLYCERIN – moisturizer → meer informatie; CYCLOPENTASILOXANE – lichtgewicht silicoon; SODIUM ACRYLATE/SODIUM ACRYLOYLDIMETHYL TAURATE COPOLYMER – stabilisator die tevens de textuur van een formule verbetert en een lichtweerkaatseend effect heeft; ALUMINIUM STARCH OCTENYLSUCCINATE – verdikkingsmiddel; ORYZA SATIVA BRAN OIL, rijstvliesolie – rijk aan anti-oxidanten → meer informatie; CENTELLA ASIATICA EXTRACT, “Tiger Grass” – plantaardig extract dat het herstel bevordert van een beschadigde huid en daarnaast een moisturizende en kalmerende werking heeft → meer informatie; ETHYLHEXYLGLYCERIN – conserveermiddel met huidverzorgende eigenschappen; TOCOPHEROL, vitamine E – antioxidant; ISOHEXADECANE – verbetert de textuur van een formule; POLYSORBATE 80 – emulgator; SORBITAN OLEATE – emulgator; BUTYLENE GLYCOL – hydrateert en verbetert de opname van andere ingrediënten; PARFUM – parfum bestaande uit niet-declaratieplichtige geurstoffen → meer informatie; CITRONELLOL – gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie; LINALOOL – gelimiteerde parfumgrondstof; BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL – gelimiteerde parfumgrondstof; PHENOXYETHANOL – conserveermiddel; SODIUM HYDROXIDE, natriumhydroxide – past de pH-waarde van een formule aan.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: