Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Factsheet Ureum




Ureum (urea in het Engels, wat de INCI-naam verklaart) klinkt een beetje als “urine” en het is dan ook het belangrijkste organische bestanddeel van menselijke urine. Dit komt omdat ureum door het lichaam wordt aangemaakt bij de afbraak van aminozuren – de 'bouwstenen' van eiwitten. Aminozuren worden in de lever omgezet tot ammoniak, CO2, water en energie. Ammoniak is echter giftig en wordt daarom door de lever omgevormd tot ureum, dat veilig door het bloed naar de nieren wordt getransporteerd, die zorgen voor de afvoer van ureum in de urine. Dus mocht je je ooit hebben afgevraagd waarom sommige mensen zo idioot zijn om hun eigen urine te gebruiken voor allerlei huidkwaaltjes én overtuigd zijn van de werking daarvan, dan heb je het antwoord op die vraag nu gevonden: ze gebruiken homemade ureum – en dat doet inderdaad goede dingen voor onze huid... ehhh, hún huid. Wanneer ze verse urine gebruiken dan; eenmaal uitgescheiden wordt ureum door bacteriën weer terug omgezet tot ammoniak – waardoor ook de typische, vieze geur ontstaat zoals we die allemaal kennen van openbare wc's die te lang niet zijn schoongemaakt.

De ontdekking van ureum

In 1727 werd ureum voor het eerst beschreven als sal nativus urinae (“eigenaartig en byzonder natuurlyk zout der Pis”) door Herman Boerhaave – de beroemde Nederlandse arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker. De Franse scheikundige Hilaire Marin Rouelle ging echter als de ontdekker van ureum de geschiedenis in, nadat hij de stof in 1727 isoleerde van menselijke urine. Ruim een halve eeuw later zou ureum de eerste organische stof worden die synthetisch werd samengesteld. Dit gebeurde bij toeval toen de Duitse scheikundige Friedrich Wohler in 1828 een andere stof genaamd ammoniumcyanaat trachtte te maken, in het kader van een studie naar cyanaten. Toen hij daarbij zilvercyanaat toevoegde aan een oplossing van ammoniumchloride ontstond een wit materiaal dat identiek bleek te zijn aan ureum uit menselijke urine.

Toepassingen van ureum

Ureum wordt op grote schaal gebruikt als meststof voor planten. Daarnaast is het een zeer belangrijke grondstof voor diverse chemische processen: het is bijvoorbeeld een voorloper van barbituraten die worden verwerkt in slaappillen en rustgevende middelen, maar wordt ook gebruikt bij de productie van harsen en polymeren, zoals melamine. Omdat ureum het vermogen bezit om grote moleculen te voorzien van een “laagje” dat voorkomt dat ze zich binden, wordt het tevens gebruikt bij het mengen van organische bestanddelen tot bijvoorbeeld smeerolie, maar ook vliegtuigbrandstof.

Ureum als ingrediënt in huidverzorging

Ureum wordt al ruim een eeuw in diverse concentraties gebruikt voor de verzorging van de huid – niet in de laatste plaats bij verschillende aandoeningen. Het is dan ook opgenomen in het Farmacotherapeutisch Kompas dat vier zogenoemde indicaties vermeldt:

  • een droge huid: 5-10% ureum
  • hyperkeratosis – een overmatige verhoorning van de huid, die in verschillende vormen bij diverse huidaandoeningen optreedt: 10% ureum bij volwassen, 5% bij kinderen
  • hyperkeratonische nagels – “kalknagels”: zalven met 20-40% ureum
  • ichthyose – een aandoening waarbij de huid droog en 'schub-achtig' wordt (Grieks: ἰχθύς – ichthús = vis) die diverse vormen kent, waarvan ichthyosis vulgaris het vaakst voorkomt (bij 1 op de 250 mensen): 5-10% ureum

Ondanks deze toepassingen worden crèmes en zalven met ureum sinds 1 januari 2017 niet meer vergoed omdat volgens het Zorginstituut Nederland “niet is aangetoond dat dermatologische preparaten met 5–10% ureum effectiever zijn dan de standaardbehandeling met indifferente dermatologische basispreparaten zonder ureum. Er is geen sprake van rationele farmacotherapie.”

Onderdeel van de Natural Moisturizing Factor

Ureum is – net zoals bijvoorbeeld glycerine en PCA – een natuurlijk onderdeel van de Natural Moisturizing Factor (NMF) die maakt dat de huid vocht kan aantrekken én vasthouden. Bij een droge huid – waarvoor de officiële term xerosis cutis luidt – is vaak sprake van een gebrekkige NMF. Zo'n gebrek kan tijdelijk zijn, door aantasting van de NMF door externe oorzaken (bijvoorbeeld te lang warm douchen of een te droge omgevingslucht) Daarnaast is een chronisch 'zwakke' NMF iets dat verschillende huidziekten gemeen hebben, zoals bijvoorbeeld atopisch eczeem, psoriasis en ichthyose. Tot slot vermindert de NMF naarmate we ouder worden.
Wanneer de NMF te gering is, kan de huid te weinig vocht vasthouden wat leidt tot transepidermaal vochtverlies (TWEL) en te weinig afstoting van dode huidcellen (desquamatie) Hierdoor ontstaat een te sterk verhoornde opperhuid, die kan jeuken. Crèmes met ureum vullen een tekort daarvan in de NMF (opnieuw) aan, waardoor de huid (weer) water kan opnemen. Door die verbetering van de barrièrefunctie wordt de huid minder kwetsbaar voor irritatie en bacteriën.
Dat ureum hydrateert en TWEL tegengaat werd onder meer aangetoond in deze studie waarbij gebruik werd gemaakt van niet-receptplichtige producten met 10% ureum en die zich richtte op het bestrijden van enkele van de eerste symptomen van een “diabetische voet”: een droge, te sterk verhoornde huid waarvan de barrièrefunctie is verminderd.

Bevordert de opname andere ingrediënten

Verschillende studies hebben laten zien dat ureum de penetratie bevordert van andere ingrediënten. Deze onderzoekers veronderstellen dat dit effect gebaseerd is op de “enorme waterbindende capaciteit” van ureum.

Exfoliant

Het Farmacotherapeutisch Kompas rekent ureum tot de keratolytica (keratinocyten = cellen opperhuid; lyse = losmaken) en het is dan ook – in lichte concentraties – een milde exfoliant, die dode huidcellen en schilfers verwijdert.

Superieur aan glycerine bij de behandeling van atopisch eczeem

Bij de 109 patiënten met atopisch eczeem die deelnamen aan deze gerandomiseerde, dubbelblinde studie bleek een crème met 4% ureum (gecombineerd met sodium chloride – “tafelzout”) superieur aan een crème met 20% glycerine en een placebo-crème. Dit omdat de laatste twee crèmes TWEL niet verminderden, in tegenstelling tot de crème met ureum.

Werkt antimicrobieel en bevordert de aanmaak van filaggrine

Ureum lijkt ook een antimicrobiële werking te hebben: het beschermen van de huid tegen micro-organismen zoals bacteriën en schimmels – zo bleek uit deze studie. De anti-microbiële werking werd waargenomen bij ureum in een concentratie van 10%, maar opgemerkt moet worden dat bij deze studie geen gebruik werd gemaakt van een neutrale basiscrème. De crèmes (met 0%, 10% en 20% ureum) die de proefpersonen gebruikten op drie verschillende plaatsen op hun linker onderarm, bevatte ook andere ingrediënten zoals paraffine, sorbitol, avocado-olie en melkzuur. Daardoor kan sprake zijn geweest van een effect van een ander ingrediënt of een synergetisch effect van meerdere cq alle bestanddelen – temeer omdat ureum de opname van andere ingrediënten bevordert.
Dezelfde studie liet zien dat het gebruik de crèmes met ureum de productie van filaggrine verhoogde. Filaggrine (filament aggregating protein – FLG) is een eiwit in de huid dat onder meer zorgt dat de NMF pyrrolidone carboxylate (PCA) bevat – het aminozuur dat van de NMF het meest prominente bestanddeel is. Ook hier geldt dat onduidelijk is welke rol overige ingrediënten hebben gespeeld.

INCI-naam: UREUM
Molaire massa (moleculair gewicht): 60 g/mol

Laatste update: 23 maart 2020



DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: