Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | The Ordinary Salicylic Acid 2% SolutionEen uitermate vriendelijk geprijsde formule die twee beproefde ingrediënten bevat: salicylzuur en het extract van de bladeren van de Amerikaanse toverhazelaar. De eerste werd al in 1860 ontdekt als exfoliant en de tweede werd vóór de ontdekking van Amerika al door de oorspronkelijke inwoners – de “indianen” – gebruikt bij de behandeling van oppervlakkige wonden en ontstekingen. Het resultaat is een product dat de jeugdige huid kan helpen bij het bestrijden van acne, maar dat ook past in een anti-aging routine als exfoliant die tevens helpt grove poriën te verkleinen en te voorkomen.

2% salicylzuur: porie-diepe grote schoonmaak

Salicylzuur bezit zowel een anti-oxidatieve als anti-bacteriële werking, kalmeert ontstekingsreacties en bevordert de opname van andere ingrediënten. Als exfoliant verwijdert dit zuurtje dode huidcellen en zorgt zo voor een zachtere, glanzende huid waarbij rimpels en lijntjes minder zichtbaar zijn. Tot een concentratie van 2% veroorzaakt salicylzuur geen vergrote gevoeligheid voor zonverbranding – in tegenstelling tot AHA-exfolianten zoals glycolzuur. Salicylzuur is oplosbaar in vet, waardoor het porie-diep actief is; het lost ophopinkjes van talg en huidschilfers in de porie letterlijk op. Door die eigenschap helpt het de jongere huid bij het verminderen van comedonen en het voorkomen van puistjes. Bij de wat oudere huid wordt het ontstaan van grove poriën tegengegaan doordat het uitrekken van poriën door langdurige opvulling met talg en schilfertjes wordt voorkomen. Poriën die al vergroot zijn kunnen door het gebruik van salicylzuur weer iets verkleinen.
Salicylzuur is veilig te gebruiken in combinatie met retinol en tretinoïne en vormt een mooie combinatie met glycolzuur, met name voor de acne-huid. Met niacinamide gaat salicylzuur echter minder goed samen: die twee verminderen elkaar in werking.

❥ Factsheet Salicylzuur


Hamamelis water: adstringeert en bevat zeer krachtige anti-oxidanten

The Ordinary heeft in deze formule een waterextract van de bladeren van de Hamamelis virginiana – de Amerikaanse toverhazelaar – verwerkt. Die bladeren bevatten een bepaald type anti-oxidanten, genaamd proanthocyanidines. Deze proanthocyanidines zijn zó goed in het afrekenen met vrije radicalen, dat ze zowel vitamine C als E achter zich laten in anti-oxidatieve werking. Daarnaast bevatten hamamelis-bladeren tannines: polyfenolen die zich binden aan eiwitten, waardoor die eiwitten fixeren. Rode wijnen met een 'stroeve' afdronk bevatten bijvoorbeeld veel tannine, waardoor eiwitten in de mond heel licht 'verstijven'. Aangebracht op de huid hebben tannines een adstringerende werking; door het samentrekken van de huid worden poriën tijdelijk wat kleiner.

Factsheet Hamamelis Virginiana Leaf Water


Mijn ervaringen 

Allereerst, deze Salicylic Acid 2% Solution is superzuinig in gebruik: ik deed 46 dagen met de 30 ml flacon, waarmee de kosten dus niet hoger waren dan € 0,12 per dag of omgerekend € 3,50 per maand. Dat is écht weinig, want ik gebruikte de formule niet alleen voor mijn gelaat (met die vervloekte grove poriën als main target) maar ook als exfoliant voor mijn hals en coeur. Maar hoe fijn klein het prijsje ook mag zijn van dit product, écht lekker zal ik het nooit gaan vinden. Ten eerste schuimt het licht tijdens het aanbrengen en ten tweede hoeft dat adstringerende van mij ook niet zo. Dan is er nog het feit dat het moleculair gewicht onbekend is van cocamidopropyl dimethylamine – de surfactant die trouwens ook voor dat geschuim zorgt. Ingrediënten uit dezelfde 'groep' wegen dan wel niet meer dan 342 g/mol, maar toch. En last but not least: het niet goed kunnen combineren met niacinamide vind ik op z'n zachtst gezegd onhandig. Dat wist ik nog niet toen ik dit product opnam in mijn low-budget routine van januari – en wel samen met de Niacinamide 10% + Zinc 1% formule van The Ordinary. Nu kun je natuurlijk wel wat werkzaamheid missen als je 2% salicylzuur in combinatie met 10% niacinamide gebruikt, maar toch... dáár doe ik het niet voor. Hierdoor is de Salicylic Acid 2% Solution nu een blijvertje-bij-gebrek-aan-beter. Er bestaan nu eenmaal te weinig fijne anti-aging huidverzorgingsproducten met salicylzuur of een afgeleide daarvan (of ik heb ze nog niet ontdekt, dat kan natuurlijk ook)
Tot slot: er wordt nog wel eens beweerd dat hamamelis-extract huidirritatie kan veroorzaken. Bij de juistheid van die beweringen plaats ik sowieso vraagtekens – ze worden namelijk vooral gedaan door merken die het niet zo nauw nemen met de wetenschap wanneer ze producten van andere merken afraden. Ik heb in elk geval helemaal nergens last van (gehad) en dat terwijl ik allergisch ben voor de pollen van de toverhazelaar.

Back to Basics: Een Complete Anti-Aging Huidverzorgingsroutine voor Minder dan € 45,00Voor wie?

Tieners, twintigers, dertigers en veertigers met een vette huid die gevoelig is voor het ontwikkelen van comedonen en puistjes
Dertigers tot en met tachtigers die grove poriën willen voorkomen en / of verkleinen
Mannen en vrouwen want deze formule is helemaal te unisex

Voor wie niet?

Dit product werkt écht op de bovenste lagen van de huid in. Daarom is het wellicht minder geschikt voor je wanneer je een heel gevoelige huid hebt.
Alhoewel dit product vegan is en geen siliconen bevat, zijn er waarschijnlijk te veel 'chemische stofjes' in verwerkt voor de liefhebbers van 'puur natuur'
Wanneer je deze formule gebruikt in combinatie met een product met niacinamide in lage concentratie kan de werking daarvan worden tenietgedaan.

Prijs, verkoopadressen en meer informatie

Een 30 ml flacon met doseerpipetje The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution kost € 5,30. Meer informatie vind je hier, samen met de ervaringen van andere gebruikers. De verzendkosten bedragen € 4,99 maar vervallen wanneer je in een keer € 25,00 of meer besteedt.

The Ordinary is uiteraard ook te koop bij de Nederlandse Deciem boutique, Runstraat 10, 1016 GK Amsterdam. Deciem heeft vestigingen over de hele wereld die je kunt opzoeken met hun internationale storefinder.

DIT PRODUCT IS MOMENTEEL NIET VERKRIJGBAARINGREDIËNTEN:
AQUA, water – moleculair gewicht 18,02 g/mol; HAMAMELIS VIRGINIANA LEAF WATER → factsheet – moleculair gewicht onbekend, maar omdat het een waterextract betreft waarschijnlijk (zeer) laag; COCAMIDOPROPYL DIMETHYLAMINE – antistatische surfactant verkregen uit vetzuren, moleculair gewicht onbekend; SALICYLIC ACID → factsheet – moleculair gewicht 138,12 g/mol; DIMETHYL ISOSORBIDE – oplosmiddel dat de penetratie van actieve ingrediënten verbetert – moleculair gewicht 174,20 g/mol; TRISODIUM ETHYLENEDIAMINE DISUCCINATE – chelaatmiddel – moleculair gewicht 292,24 g/mol; CITRIC ACID, citroenzuur – AHA, maar in lage concentraties gebruikt om de pH waarde van een formule aan te passen – moleculair gewicht 192,124 g/mol; POLYSORBATE – emulgator – moleculair gewicht polysorbate 20 1.227,54 g/mol / polysorbate 80 1.310 g/mol; HYDROXYETHYLCELLULOSE – plantaardig aminozuur dat wordt gebruikt als conserveer- en verdikkingsmiddel – moleculair gewicht 202,25 g/mol; ETHOXYDIGLYCOL – oplosmiddel – moleculair gewicht 134,18 g/mol; POTASSIUM SORBATE – conserveermiddel moleculair gewicht 150,22 g/mol; SODIUM BENZOATE – conserveermiddel moleculair gewicht 144,11 g/mol; 1,2-HEXANEDIOL – oplosmiddel dat dikkere formules dunner en gemakkelijker verdeelbaar maakt – moleculair gewicht 118,17 g/mol; CAPRYLYL GLYCOL – moisturizende stabilisator die de antibacteriële werking van andere ingrediënten versterkt – moleculair gewicht 188,27 g/mol.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: