Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | The Ordinary Resveratrol 3% + Ferulic Acid 3%
Resveratrol en ferulazuur zijn twee ingrediënten die regelmatig te vinden zijn in huidverzorging van betere huize. Deze formule van The Ordinary bevat 3% van beide grootheidjes in niet-gestabiliseerde vorm, met als enige overige toevoeging het moisturizende Zemea®. De textuur is olieachtig en je huid heeft minimaal een kwartier nodig om de formule te absorberen, waardoor het een typisch 'avond-product' is.

3% resveratrol: vermindert hyperpigmentatie, remt de talgproductie en bestrijdt vrije radicalen op twee manieren

Omdat anti-oxidanten* zo vaak worden genoemd en geroemd als ingrediënt in huidverzorging, zou je bijna gaan denken dat we ze alleen uit potjes en flaconnetjes kunnen halen. Onze huid beschikt echter van nature over enzymen die vrije radicalen onschadelijk maken, zodat die de cellen niet kunnen beschadigen. Resveratrol ondersteunt dit natuurlijke, beschermde vermogen van de huid – terwijl het daarnaast ook persoonlijk afrekent met vrije radicalen. Daarnaast vermindert het hyperpigmentatie en remt het de talgproductie.

Omdat de resveratrol in deze formule niet is gestabiliseerd, is het onduidelijk hoeveel van de 3% daadwerkelijk aan de huid wordt afgeleverd.

Factsheet Resveratrol

3% Ferulazuur: helpt huidveroudering als gevolg van UV-straling te voorkomen

Ferulazuur heeft een groot UV-absorberend vermogen en is daarom als sunscreen aangemerkt in Japan. Daarnaast voorkomt het afbraak van collageen als gevolg van UV-B straling en beschermt het de fibroblasten tegen UV-A straling. (Fibroblasten zijn huidcellen die onder meer de productie van collageen en elastine tot taak hebben – en die het dus verdienen om gekoesterd te worden) Wanneer je deze formule combineert met een product met vitamine C en E verdubbel je de anti-oxidatieve werking daarvan.

Het ferulazuur in deze formule is niet gestabiliseerd.

Factsheet Ferulazuur

Zemea®: moisturizer die de afgifte van andere ingrediënten bevordert

Zemea is de merknaam van het ingrediënt met de INCI-naam propanediol. De chemie spreekt over 1,3 propenediol – en dat geeft soms enige misverstanden door verwarring met 1,2 propanediol (INCI: Propylene Glycol) Dat is jammer, want de laatste kan allergische reacties veroorzaken en is – anders dan Zemea – niet plantaardig van oorsprong.
Zemea is een moisturizer verkregen uit mais, die zacht aanvoelt en die de afgifte van andere ingrediënten bevordert.

Factsheet Zemea® – Propanediol

Mijn ervaringen

Zemea mag dan in lagere concentraties geen vettig laagje achterlaten – in een concentratie van 94% doet het dat écht wel. De formule voelt daardoor olieachtig aan en na het aanbrengen blijft je huid minimaal een kwartier glimmerig en plakkerig. The Ordinary adviseert daarom om zuinig te zijn met het gebruik en niet meer dan enkele druppeltjes te gebruiken – maar ook daarmee bleef het plakkerige geglim niet uit. Geen product voor mij dus, want ik wil niet kleverig in bed stappen – en al helemaal geen vettig geglim onder mijn make-up. Ik heb ook niet het idee dat mijn huid er heel veel aan zal missen; daarvoor is de keuze aan producten met gestabiliseerde anti-oxidanten te groot.

Mede door het (noodgedwongen) zuinige gebruik deed ik 48 dagen met de 30 ml flacon, waardoor de kosten dus slechts € 0,15 per dag (€ 4,56 per maand) waren. Het past dus prima in een low-budget routine zoals ik die in januari samenstelde. Maar ik moet er eerlijk bij zeggen dat dit product het enige uit die routine was, dat ik met tegenzin opmaakte. Als ik hier de kosten per dag niet had willen vermelden, dan was de flacon héél snel in een donkere lade beland.

Back to Basics: Een complete anti-aging huidverzorgingsroutine tjokvol hoogwaardige ingrediënten voor minder dan € 50,00

Voor wie?

✓ Iedereen die graag twee krachtige anti-oxidanten aan zijn / haar routine toevoegt, die met name in de zomer veel voor de huid kunnen betekenen.

Voor wie niet?

✗ Van resveratrol is bekend dat het allergische reacties kan verergeren. Het gaat daarbij om reacties waarbij histamine de kwade genius is – en dat is bij alle 'huis, tuin en keuken'-allergieën het geval. Wanneer je last hebt van allergieën, is enige voorzichtigheid dus geboden. (Ik ben zelf onder meer allergisch voor huisstofmijt, maar ondervond geen verergering van klachten tijdens het gebruik van dit product.)

Prijs, verkoopadressen en meer informatie

Een 30 ml flacon van UV-werend glas met doseerpipetje The Ordinary Resveratrol 3% + Ferulic Acid 3% kost € 7,20. Meer informatie vind je hier, samen met ervaringen van andere gebruikers.

De verzendkosten bedragen € 4,99 maar vervallen wanneer je in een keer € 25,00 of meer besteedt. The Ordinary is te koop bij de Nederlandse DECIEM store, gevestigd in de Runstraat 10, 1016 GK Amsterdam. DECIEM heeft vestigingen over de hele wereld die je kunt opzoeken met hun internationale storefinder.
Wist je dat je met de aankoop van dit product kunt bijdragen aan belangrijk MS-onderzoek verricht aan het Amsterdam UMC? Zonder zelf een eurocent meer te betalen? ❥ Hier vind je desgewenst meer informatie!


* Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 


INGREDIËNTEN:
PROPANEDIOL, merknaam ZEMEA® – moisturizer die de afgifte van actieve ingrediënten bevordert en de huid een zacht gevoel geeft → meer informatie (moleculair gewicht 76,09 g/mol); RESVERATROL – krachtige plantaardige anti-oxidant, die hyperpigmentatie vermindert en de talgproductie remt → meer informatie (moleculair gewicht 228,25 g/mol): FERULIC ACID, ferulazuur – krachtige plantaardige anti-oxidant, die de huid op verschillende manieren beschermt tegen UV-schade → meer informatie (moleculair gewicht 194,18 g/mol)

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: