Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion
Hydroxypinacolone retinoate: wellicht heb je al iets gelezen over deze vrij nieuwe ster aan het anti-aging firmament, waarvan de nogal onmogelijke naam meestal wordt afgekort tot HPR. Het wordt verkocht als een (vaak prijzig) bijwerkingen-vrij alternatief voor retinol en tretinoïne – iets dat voor mij voldoende was om nieuwsgierig te worden. Mocht jij dat nu ook hebben: bij The Ordinary hoef je niet meer dan een tientje te betalen voor een HPR-formule – die daar de naam heeft gekregen van de merknaam van het cosmetisch ingrediënt met HPR: Granactive Retinoid 2%. Deze formule bevat bovendien ook wat gestabiliseerde retinol, zodat je verzekerd bent van anti-aging effecten.

Granactive Retinoid: veelbelovende nieuwkomer die belooft lijntjes, rimpels en hyperpigmentatie te verminderen

Hoe mooi of innovatief een ingrediënt ook is, het doet te weinig of zelfs helemaal niets voor onze huid als het de beoogde plaats van bestemming niet of nauwelijks bereikt. Gelukkig bestaan er hulpstoffen die maken dat actieve ingrediënten in de huid op de juiste plaats worden afgeleverd. Granactive Retinoid bestaat voor 90% uit dimethyl isosorbide, die ervoor zorgt dat 10% hydroxypinacolone retinoate (HPR) dáár komt waar het moet zijn om anti-aging (en anti-acne) effecten in gang te zetten. HPR is een synthetische ester van 9-cis-retinoic acid – een bepaalde vorm van tretinoïne. Tretinoïne kennen we van de receptplichtige tretinoïne-crème, die nog steeds geldt als de “gouden standaard” in anti-aging huidverzorging. Net zoals de tretinoïne in die crème, zet HPR de aan/uit-knoppen van huidcellen – de receptoren – “aan” om over te gaan tot het proces dat uiteindelijk letterlijke huidvernieuwing tot resultaat heeft. Daarbij slaat HPR echter de “aan”-knoppen over die bij het gebruik van een tretinoïne-crème verantwoordelijk zijn voor de bijwerkingen ervan. HPR vermindert op die manier lijntjes, rimpels en hyperpigmentatie – zonder dat er roodheid, droogheid en schilfering optreedt.

Dat klinkt als fantastisch nieuws, toch? Zo wordt het dan ook (vaak duur) verkocht: HPR als hét bijwerkingen-vrije alternatief voor tretinoïne en dus ook retinol (dat door de huid wordt omgezet tot tretinoïne) Er is alleen één maar: de anti-aging effecten van Granactive Retinoid – met als actief bestanddeel HPR – zijn (nog?) niet onafhankelijk onderzocht en aangetoond... laat staan dat die effecten al vergeleken zijn met die van tretinoïne-crème – de gouden standaard waarvoor HPR een alternatief zou zijn. De effecten van Granactive Retinoid zijn alleen aangetoond door de producent van het ingrediënt. Dat stemt tot de nodige Hollandse nuchterheid: ja, het is innovatief en ja, het klinkt allemaal veelbelovend – maar: eerst zien, dan geloven. En totdat de geclaimde werking van HPR onafhankelijk is aangetoond, is er eigenlijk maar één betrouwbare expert die je kan vertellen of dit stofje voor jouw huid werkt: jijzelf.

The Ordinary biedt je met deze Granactive Retinoid 2% Emulsion de mogelijkheid om voor weinig geld uit te vinden of HPR inderdaad net zo veel voor jouw huid doet als dat het belooft. Houd daarbij dan wel in gedachten dat je persoonlijke N=1 trial niet helemaal valide is: de emulsie bevat namelijk ook retinol – waarvan de anti-aging werking onafhankelijk is onderzocht én aangetoond. Wanneer je dit product gebruikt zal het op de langere termijn inderdaad lijntjes en hyperpigmentatie vervagen, terwijl je huid iets steviger wordt: dat zijn tenslotte de effecten die retinol tot anti-aging powerhouse maken.

Factsheet Granactive Retinoid® – Dimethyl Isosorbide + Hydroxypinacolone Retinoate
Factsheet Retinol

Retinol: onafhankelijk aangetoonde anti-aging effecten

Naast 0,2% HPR bevat deze Granactive Retinoid-formule 0,1% gestabiliseerde retinol. Dat is een laag percentage, waardoor je deze formule ook kunt gebruiken als je een gevoelige huid hebt of wanneer je wilt beginnen met het langzaam opbouwen van het gebruik van retinol. De eerste effecten zul je waarschijnlijk na 4 weken zien: vermindering van lijntjes, rimpels en hyperpigmentatie – en een verbeterde elasticiteit en stevigheid van de huid.

Factsheet Retinol 0,1%

Bisabolol: kalmeert en bestrijdt vrije radicalen

Alhoewel het gezien het bovenstaande onwaarschijnlijk is dat de retinoïden in deze formule bijwerkingen zullen veroorzaken, is er toch het kalmerende bisabolol aan toegevoegd. Daarnaast helpt bisabolol als anti-oxidant om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen doordat het vrije radicalen onschadelijk maakt en bestaan er aanwijzingen dat het hyperpigmentatie kan verminderen.

Factsheet Bisabolol

En ook nog: glycerine en Zemea® – twee moisturizers die elkaar versterken in werking

In deze formule wordt good old glycerin als kalmerende moisturizer bijgestaan door propanediol, beter bekend onder de merknaam Zemea. Dit duo versterkt elkaar in werking, terwijl Zemea de afgifte bevordert van de actieve ingrediënten en de huid een zacht gevoel geeft.

Factsheet Glycerine
Factsheet Zemea® – Propanediol

Mijn ervaringen

Het was je wellicht al duidelijk: bij de anti-aging werking van HPR plaats ik vooralsnog enkele terughoudende vraagtekens. Dat ik de Granactive Retinoid 2% Emulsion toch opnam in de low-budget routine die ik in januari samenstelde, was dan ook met oog op old school retinol – waardoor ik verzekerd was van een anti-aging werking. Na een uitgebreide kennismaking met dit product kan ik echter niet anders zeggen dan dat ik het jammer vind dat de concentratie retinol zo laag is. Laag volgens mijn maatstaven dan, ik ben namelijk meer van het 0,5%-werk als het op retinol aankomt. Als het percentage retinol hoger was geweest, dan was deze emulsie waarschijnlijk regelmatig teruggekeerd in mijn routine: het gebruik ervan is namelijk even eenvoudig als plezierig, ook rond de ogen. Dan is er uiteraard nog het plezierige prijsje: ik verzorgde de huid van mijn gezicht, hals en coeur 49 dagen lang met 30 ml, waardoor de kosten omgerekend nog geen € 6,10 per maand waren. Tot slot, ook niet onbelangrijk: fijne lijntjes en hyperpigmentatie verminderden, terwijl de textuur van mijn huid verbeterde – waarschijnlijk mede dankzij dit product.
Al met al een product waarover ik “nooit nooit” zal zeggen. Als het mogelijk of nodig is, voeg ik het weer aan mijn routine toe. Met enige nadruk op áls, want ik blijf retinol nog wel even trouw – in hogere concentraties.

Back to Basics: Een complete anti-aging huidverzorgingsroutine tjokvol hoogwaardige ingrediënten voor minder dan € 50,00


Voor wie?

Iedereen die graag eens een product met HPR probeert, zonder veel geld uit te geven en zonder risico op bijwerkingen – en tegelijkertijd wil kunnen vertrouwen op retinol, waarvan de anti-aging werking onafhankelijk is aangetoond.
Iedereen van 25 jaar en ouder die zo verstandig is om een retinoïde toe te voegen aan zijn / haar routine, maar nog geen krachtige anti-aging effecten nodig heeft.

Voor wie niet?

Dit product is geen krachtige anti-aging formule. Wanneer je de 40 bent gepasseerd en huidveroudering wilt bestrijden, is dit product dus eigenlijk alleen geschikt als opstapje naar retinol en / of andere ingrediënten in hogere concentratie of om meer krachtige formules mee af te wisselen.
Op de site van The Ordinary zijn meerdere meldingen te lezen van gebruikers bij wie acne verergerde na gebruik van dit product. Het is wellicht goed om daar rekening mee te houden als je huid gevoelig is voor het ontwikkelen van acne, ook al wordt door The Ordinary gesteld dat élke retinoïde aanvankelijk acne kan verergeren, vóór die te verminderen.

Prijs, verkoopadressen en meer informatie

Een 30 ml flacon van UV-werend glas met doseerpipetje The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion kost € 9,60. Meer informatie vind je hier, samen met reviews van andere gebruikers. De verzendkosten bedragen minimaal € 4,99 maar vervallen wanneer je in een keer € 25,00 of meer besteedt.

The Ordinary is uiteraard ook te koop bij de Nederlandse Deciem boutique, in de Runstraat 10, 1016 GK Amsterdam. Daarnaast heeft Deciem vestigingen over de hele wereld, die je kunt opzoeken met hun internationale storefinder.INGREDIËNTEN:
AQUA – water (moleculair gewicht 18,02 g/mol); GLYCERIN – moisturizer → meer informatie (moleculair gewicht 92,09 g/mol); ETHYL LINOLEATE – ester van ethylalcohol en linolzuur die de huid verzacht (moleculair gewicht 308,51); PROPANEDIOL, merknaam ZEMEA® – moisturizer die de afgifte van actieve ingrediënten bevordert en de huid een zacht gevoel geeft → meer informatie (moleculair gewicht 76,09 g/mol); CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE – tri-ester van kokosolie en glycerine. Bevat een mix aan vetzuren die de huideigen vetten aanvullen. Verdeelt daarnaast andere ingrediënten gelijkmatig over de huid, waardoor de werking daarvan verbetert (moleculair gewicht 554,85); DIMETHYL ISOSORBIDE – oplosmiddel dat de aflevering van actieve ingrediënten bevordert. In dit geval onderdeel van Granactive Retinoid® (moleculair gewicht 174,20 g/mol); CETEARYL ISONONANOATE – verzachtende plantaardige ester van cetearylalcohol (een 'fatty' alcohol) met sterke waterafstotende eigenschappen (moleculair gewicht 512,95 g/mol); BISABOLOL – anti-oxidant die kalmeert en ontstekingsreacties remt. Daarnaast bestaan er aanwijzingen dat het hyperpigmentatie kan verminderen → meer informatie (moleculair gewicht 222,37 g/mol); 0,2% HYDROXYPINACOLONE RETINOATE, HPR – retinoïde die volgens de producent lijntjes, rimpels en hyperpigmentatie vermindefrt. Werkzaam bestanddeel van Granactive Retinoid® → meer informatie (moleculair gewicht: onbekend); 0,1% RETINOL, vitamine A – vermindert oppervlakkige lijntjes en hyperpigmentatie en verbetert de elasticiteit en stevigheid van de huid → meer informatie (moleculair gewicht 286,45 g/mol); TASMANNIA LANCEOLATA FRUIT/LEAF EXTRACT, extracten van de Tasmannia lanceolata – anti-oxidant (moleculair gewicht onbekend); INULIN LAURYL CARBAMATE, merknaam INUTEC® SP1 – emulgator (moleculair gewicht 5.000 g/mol); GLYCERYL STEARATE – merknaam Cutina® E 24 – emulgator (moleculair gewicht volgt – op dit moment nog onbekend); CETEARETH-12 – emulgator (moleculair gewicht 270,49 g/mol); CETEARETH-20 – emulgator (moleculair gewicht 270,49 g/mol); CETEARYL ALCOHOL – milde 'fatty' alcohol die de textuur van een formule verbetert (moleculair gewicht 242,44 g/mol); CARRAGEENAN – verdikkingsmiddel (moleculair gewicht: onbekend – INCI-naam geldt voor verschillende varianten van deze uit zeewier verkregen polysacharide); XANTHAN GUM – verdikkingsmiddel (moleculair gewicht 1.106,78 g/mol); ACACIA SENEGAL GUM – verdikkingsmiddel (moleculair gewicht onbekend); CETYL PALMITATE – emulgator die tevens vochtverlies tegengaat (moleculair gewicht 480,86 g/mol); SUCROSE LAURATE – emulgator en surfactant (moleculair gewicht 524,60 g/mol ); POLYSORBATE 20 – emulgator (moleculair gewicht 1.227,54 g/mol) ISOCETETH-20 – oplos- en emulgeermiddel (moleculair gewicht 472,75 g/mol); BEHENTRIMONIUM CHLORIDE – conserveermiddel (moleculair gewicht 404,16 g/mol); TRISODIUM ETHYLENEDIAMINE DISUCCINATE – chelaatmiddel (moleculair gewicht 358,19 g/mol); DISODIUM EDTA – conserveermiddel (moleculair gewicht 336,21 g/mol); DEHYDROACETIC ACID – conserveermiddel (moleculair gewicht 168,15 g/mol) BENZOIC ACID – conserveermiddel dat tevens gebruikt wordt om de pH-waarde van een formule aan te passen (moleculair gewicht 122,12 g/mol); ETHYLHEXYLGLYCERIN – conserveermiddel met huidverzorgende eigenschappen (moleculair gewicht 204,31 g/mol); PHENOXYETHANOL – conserveermiddel (moleculair gewicht 138,17 g/mol); CHLORPHENESIN – conserveermiddel (moleculair gewicht 202,63 g/mol)

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: