Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | Kruidvat Skin Science Anti-Age Wrinkle Reducing Serum

13 maart 2019: update onderaan deze postDit serum bevat twee ingrediënten die beloven kraaienpootjes en andere expressie-rimpels te verminderen door de onderliggende gelaatsspieren ontspannen te houden: XEP®-018 en SYN®AKE. Het eerste is de cosmetische remake van het gif van een roofzuchtige zeeslak genaamd Conus consors en belooft zichtbare resultaten binnen enkele uren. Het tweede bevat een synthetische vorm van een peptide uit het gif van Wagler's lanspuntslang en belooft rimpels na 4 weken te verminderen. Daarnaast is Kruidvat in deze formule gul met hydraterende bestanddelen en verzorgende aminozuren. Een grote schep siliconen maakt de huid superzacht, vult rimpeltjes op en maakt het serum een prima basis voor make-up. Tot slot bevat het een lichte concentratie exfoliantjes, iets dat fijn is om op zachte wijze de delicate huid rond de ogen te ontdoen van dode huidcellen.

Snelle vermindering van rimpels en lijntjes dankzij XEP®-018

Om te kunnen aanspannen en samentrekken hebben onze spieren natrium (Na+) nodig. XEP-018 (INCI-naam Mu-conotoxin CNIIIC) blokkeert dit zout, waardoor gezichtsspieren meer ontspannen blijven. Dit maakt dat het gebruik van een formule met 3% XEP-018 al binnen enkele uren lijntjes en rimpels vermindert; een effect dat in de uren daarna verder toeneemt. Deze werking van XEP-018 is niet onafhankelijk onderzocht en de studies die ernaar werden verricht zijn niet online in te zien. Ontwikkelaar Activen geeft echter wel inzage in de resultaten, samen met enkele voor en na-foto's en een video die de werking van dit ingrediënt meer uitgebreid uitlegt. Je kunt deze informatie desgewenst vinden via de factsheet.

Het Kruidvat Skin Science Anti-Age Wrinkle Reducing Serum bevat iets meer dan de 3% XEP-018 waarmee de bovengenoemde resultaten werden behaald.

Factsheet XEP®-018


SYN®AKE: in vier weken vermindering van expressie-rimpels

De werking van SYN®AKE berust eveneens op het blokkeren van natrium en het daarmee ontspannen houden van de gezichtsspieren. Op die wijze maakt het gebruik van een formule met 4% SYN®AKE na 4 weken rimpels minder diep en zichtbaar.
Ook de effecten van SYN®AKE zijn alleen door de producent onderzocht en aangetoond. De peptide werd ontwikkeld door het Nederlandse chemieconcern DSM, dat op hun website de werking van de peptide onderbouwt en daarbij enkele resultaten toont.

In dit Kruidvat anti-rimpel serum is 4% SYN®AKE verwerkt.

Factsheet SYN®AKE


Glycerine, aminozuren, sachariden en hyaluronzuur: hydratatie en opvulling van binnenuit

Iedereen die zich een beetje heeft verdiept in het verminderen van rimpels en lijntjes weet het: dat begint met optimale hydratatie. Daarmee vervaag je rimpels dan wel niet – het maakt wel dat ze minder zichtbaar zijn, doordat het de huid letterlijk opvult met vocht.

Het Kruidvat Skin Science Anti-Age Wrinkle Reducing Serum bevat véél hydraterende ingrediënten. Allereerst is er good old glycerine, dat van nature deel uitmaakt van de NMF* en dus tekorten daarin kan aanvullen, terwijl het de huid tegelijkertijd kalmeert. Sodium PCA is minder bekend, maar minstens zo fijn als moisturizer. PCA is namelijk een afkorting voor pyrrolidone carboxylate, het aminozuur dat het meest prominente bestanddeel is van de NMF. Wanneer de concentratie PCA in de NMF te laag wordt, ontstaat een (te) droge huid die gevoeliger is voor irritatie en een dikkere hoornlaag heeft die sneller 'barstjes' vertoont. Sodium PCA vult zo'n tekort aan. Het aminozuur histidine speelt een belangrijke rol bij de vorming van de NMF en de zuurmantel van de huid. Aan de dipeptide carnosine worden hydraterende eigenschappen toegeschreven, maar de rest van de werking is eigenlijk interessanter: krachtige bestrijding van vrije radicalen en AGE's, plus ondersteuning van herstel van een beschadigde of ontstoken huid. Verder bevat dit serum diverse sachariden – “suikertjes” – met een hydraterende werking, zoals fructose, maltose en trehalose. Tot slot ontbreekt ook sodium hyaluronate in deze formule niet – het ingrediënt waarbij 91% hyaluronzuur is verbonden met zout, zodat het door de huid kan worden opgenomen. Daar aangekomen vult het hyaluronzuur zich met water: minuscuul kleine sponsjes die de huid van binnenuit tijdelijk opvullen.

Milde exfoliantjes voor een zachtere, egalere huid 

Als hydrateren Les 1 is in anti-aging huidverzorging, dan is exfoliëren een goede Les 2. Het verwijderen van dode huidcellen maakt dat de huid zachter en glanzender wordt en dus jonger oogt. Daarnaast maakt het huid gladder, waardoor rimpels en lijntjes minder zichtbaar zijn. Tot slot vermindert exfoliatie oppervlakkige hyperpigmentatie als gevolg van UV-straling en maakt het dat de huid verzorgende en hydraterende ingrediënten beter kan opnemen. Het gebruik van een exfoliant – en dan met name een AHA – wordt dan ook door dermatologen aanbevolen voor de verzorging van de huid van 40 jaar en ouder.
Het Kruidvat Skin Science Anti-Age Wrinkle Reducing Serum bevat een kleine concentratie citroenzuur (een AHA), plus melkzuur en ureum waardoor het lichtjes exfolieert. Zo'n lichte werking is fijn voor de delicate huid rond de ogen – waar krachtige exfolianten niet eens bij in de buurt mogen komen.

❥ Anti-Aging Huidverzorging voor de 40+ en 50+ Huid: 11 Adviezen van Dermatologen


Véél siliconen voor het betere optische bedrog

Dit serum bevat heel veel siliconen, in vier verschillende soorten. Samen zorgen ze voor het betere optische bedrog: opvulling van rimpeltjes en lijntjes, maar ook van grove poriën en andere kleine oneffenheden. Daarnaast geven ze de huid een zijdezacht gevoel en maken ze dit serum tot een prima primer, waarop make-up zich gemakkelijk laat verdelen en langer houdt. Ook fijn: DOWSIL 9506® – een van de siliconen in dit serum – absorbeert talg.

Mijn ervaringen

Het Kruidvat Skin Science Anti-Age SYN®AKE Wrinkle Reducing Serum was onderdeel van de “Beauty on a Budget”-routine die ik januari samenstelde. Enorm budget-proof is dit product echter niet, zo bleek al snel. Binnen 10 dagen was de eerste tube leeg en had ik er nog twee nodig om het serum een maand lang te kunnen gebruiken. De uiteindelijke kosten werden zo omgerekend ruim € 15,00 per maand – en daarmee is dit serum op afstand het “duurste” product uit deze routine. Daarbij moet ik wel opmerken dat ik het serum zowel 's ochtends als 's avonds gebruikte en dat ik allesbehalve een zuinige smeerster ben. Smeren doet dit serum trouwens helemaal te lekker: het laat zich supersoepel over de huid verdelen, trekt in no-time in en laat een zijdezacht laagje achter, dat oneffenheden iets minder zichtbaar maakt en een perfecte basis vormt voor make-up (lang leve siliconen! :))

De gebruiksaanwijzing geeft aan dat je het serum elke ochtend en avond dient aan te brengen op een gereinigd gezicht. Dat laatste negeerde ik echter wijselijk: beproefde anti-agers als niacinamide, retinoïden en vitamine C krijgen van mij áltijd voorrang op mijn gereinigde velletje. Bovendien was een korte blik op de INCI-lijst voldoende om te zien dat het serum veel siliconen bevat, waarvan het moleculaire gewicht soms zó groot is dat ze zonder overdrijving moleculaire mammoetjes kunnen worden genoemd. Van dimethicone ligt de molaire massa bijvoorbeeld tussen de 5.000 en 10.000 g/mol. Daardoor kan dit mammoetje niet in de huid dringen, maar blijft er op liggen – waar het de opname blokkeert van actieve anti-aging ingrediënten, wanneer die ná dit serum worden aangebracht.

Maar over anti-aging gesproken... ook drie tubes later bleef bij mij de beloofde anti-rimpel werking uit: mijn kraaienpootjes waren niet vervaagd, lijntjes rond mijn mond waren niet verminderd en mijn brainies evenmin. Nu had ik uiteraard geen hooggespannen verwachtingen: ik geloof niet in smeerbare botox en ik weet dat mijn mimieksrimpels zo langzamerhand toch echt toe zijn aan een paar spuitjes. Daarnaast ben ik nogal verwend als het aankomt op huidverzorging. De effecten van moisturizers en exfolianten beschouw ik bijvoorbeeld al lang als vanzelfsprekend en het siliconen-trucje leerde ik al in de vorige eeuw. Resultaten zullen bij mij dus nooit zo significant zijn als bij iemand die pas met anti-aging huidverzorging is begonnen. Toch was het een beetje teleurstellend om geen enkel effect te zien. Dit temeer omdat Kruidvat overduidelijk heel goed heeft nagedacht over de formulering van dit serum en daarbij niet zuinig is geweest met mooie ingrediënten. Dus waaróm het serum niks deed, is een raadsel dat ik niet kan oplossen – ondanks dat Kruidvat met me heeft meegedacht.**


Toch komt het serum binnenkort terug in mijn routine. Of juister: in mijn make-up tas. Ik vind het namelijk een prima primer, die door de combinatie van siliconen met verzorgende ingrediënten een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding heeft.Back to Basics:  Een Complete Anti-Aging Huidverzorgingsroutine Tjokvol Hoogwaardige Ingrediënten voor Minder dan € 50,00

Voor wie?

Iedereen die graag een vriendelijk geprijsde primer gebruikt, die de huid voorziet van een zijdezacht laagje dat lijntjes en grove poriën opvult én tegelijkertijd hydrateert en verzorgt.
Iedereen die voor weinig geld een formule met XEP®-018 en SYN®AKE wil proberen: twee anti-rimpel ingrediënten die vaak alleen te vinden zijn in (zeer) prijzige crèmes en serums.

Voor wie niet?

Wanneer je lijntjes, rimpels en andere tekenen van huidveroudering wilt verminderen dan is dit serum 'solo' onvoldoende. Het bevat namelijk geen ingrediënten die de aanmaak van collageen en elastine stimuleren.
Siliconen kunnen naast make-up en bepaalde actieve ingrediënten, ook vuil en bacteriën vasthouden. Houd daar rekening mee als je huid gevoelig is voor het ontwikkelen van acne, eczeem of andere ontstekingsreacties.

Prijs, verkoopadressen en meer informatie


Een 20 ml tube Kruidvat Skin Science Anti-Age Wrinkle Reducing Serum kost € 5,29.

Meer informatie over het product kun hier vinden, samen met de reviews van andere gebruikers en de mogelijkheid tot online bestellen.

De Kruidvat vestigingen bij jou in de buurt kun je opzoeken met de storefinder.

Dank!

Een hartelijk dank je wel aan Kruidvat Nederland i.s.m. Maison PR voor het meedenken en de eerlijke informatie.


**) Update 13 maart 2019

Lesson learned: Gebruik peptiden niet in combinatie met een AHA of BHA

Het mysterie waarom dit serum helemaal niks deed tegen mijn expressie-rimpels lijkt inmiddels te zijn opgelost: de oorzaak daarvan lag hoogstwaarschijnlijk in de combineren van het serum met een AHA (glycolzuur) én een BHA (salicylzuur) in dezelfde routine. AHA's, BHA's zijn net zoals bijvoorbeeld pure vitamine C letterlijk te zuur voor peptiden. Zulke zuurtjes laten peptiden bezwijken (uiteenvallen in niet-actieve deeltjes) nog voordat ze iets voor de huid hebben kunnen doen. En tja, de werking van dit serum berust voornamelijk op de peptiden-complexen XEP®-018 en SYN®AKE...
Ik vind het jammer dat ik de effecten van die “wonderstofjes” in dit Kruidvat serum heb gemist, maar ik ben blij met het wijze lesje dat ik heb geleerd. Het bespaart me tijd en geld in de toekomst – veel geld ook, wanneer ik investeer in een (veel) duurder serum.*) De Natural Moisturizing Factor – NMF
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de NMF te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.

INGREDIËNTEN:
AQUA – water (moleculair gewicht 18,02 g/mol); CYCLOPENTASILOXANE – lichtgewicht silicoon, maakt de huid zijdezacht en vult oneffenheden op (moleculair gewicht 300,64 g/mol ); DIMETHICONE – siliconen-olie die verlies van water tegengaat, de huid zijdezacht maakt en een instant anti-aging effect heeft door rimpeltjes op te vullen (moleculair gewicht tussen de 5.000 en 10.000 g/mol); GLYCERIN, glycerine – moisturizer (moleculair gewicht 92,09 g/mol) → meer informatie; DIMETHICONE / VINYL DIMETHICONE CROSSPOLYMER, merknaam: DOWSIL 9506® – siliconen-poeder dat talg absorbeert en de huid een poederlicht zacht laagje geeft (moleculair gewicht volgens producent Dow Corning “hoog”; dimethicone 'solo' heeft in elk geval een gewicht tussen de 5.000 en 10.000 g/mol); MU-CONOTOXIN CNIIIC, µconotoxin CnCIII, merknaam: XEP®-018 – synthetische 'remake' van een fractie van het gif van de zeeslak Conus consors die volgens de producent binnen enkele uren lijntjes en rimpels vermindert (moleculair gewicht 2.375 g/mol) → meer informatie; DIPEPTIDE DIAMINOBUTYROYL BENZYLAMIDE DIACETATE, merknaam SYN®-AKE – synthetisch ingrediënt dat de werking van een peptide in een slangengif nabootst. Aangenomen wordt dat het de gezichtsspieren ontspannen houdt, waardoor rimpels vervagen (moleculair gewicht 495.6 g/mol) → meer informatie; PENTYLENE GLYCOL – oplosmiddel met huidverzorgende en antibacteriële eigenschappen (moleculair gewicht 104 g/mol); SODIUM LACTATE natriumzout van melkzuur dat de pH-waarde van een formule aanpast en tevens exfoliërende eigenschappen bezit (moleculair gewicht 112,6 g/mol); CITRIC ACID, citroenzuur – AHA, maar in lage concentraties gebruikt om de pH waarde van een formule aan te passen (moleculair gewicht 192,12 g/mol); FRUCTOSE, “fruit-suiker” – humectans (bevochtigingsmiddel) met huidverzorgende eigenschappen (moleculair gewicht 180,16 g/mol); UREA, ureum – hydrateert en exfolieert (moleculair gewicht 60,06 g/mol) → meer informatie; MALTOSE, moutsuiker – humectans (bevochtigingsmiddel) met moisturizende eigenschappen (moleculair gewicht 342,3 g/mol); SODIUM CHLORIDE, tafelzout – verdikkingsmiddel (moleculair gewicht 58,4 g/mol); ALLANTOIN, allantoïne – herstelt, verzorgt en hydrateert (moleculair gewicht 158,12 g/mol) SODIUM HYDROXIDE – natriumhydroxide, past de pH-waarde van een formule aan (moleculair gewicht 39,98); SODIUM PCA, merknaam Ajidew NL-50® – PCA vult de Natural Moisturizing Factor van de huid aan en verlicht zo de symptomen van een droge huid en/of voorkomt dat die (opnieuw) optreden (moleculair gewicht 151.10 g/mol) → meer informatie; TREHALOSE, suiker afkomstig uit planten en schimmels met moisturizende eigenschappen (moleculair gewicht 342,30 g/mol); ETHYLHEXYL STEARATE – “smeermiddel” dat maakt dat een formule zich soepel over de huid laat verdelen en daarbij de huid een zacht gevoel geeft (moleculair gewicht 396,7 g/mol); SODIUM HYALURONATE – verbinding van 91% hyaluronzuur met zout. Anti-oxidant met 'instant' anti-aging effect door oneffenheden van binnenuit op te vullen door water aan zich te binden (moleculair gewicht van het in dit product verwerkte sodium hyaluronate is onbekend) → meer informatie; GLUCOSE, druivensuiker – bezit hydraterende eigenschappen (moleculair gewicht 180,16 g/mol); SILICA, calciumhydroxide – verdikkingsmiddel dat van minerale of synthetische oorsprong kan zijn (moleculair gewicht 60,08); DIMETHICONE CROSSPOLYMER – silicoon dat wordt gebruikt als stabilisator en verdikkingsmiddel (moleculair gewicht 5.000 – 10.000 g/mol); LECITHIN – emulgator (moleculair gewicht 815.19 g/mol); ORNITHINE HCL – niet-essentieel α-aminozuur waarvan de werking als ingrediënt in huidverzorging onbekend is (moleculair gewicht 168.62 g/mol); CARNOSINE – dipeptide gevormd uit de aminozuren β-alanine en histidine met een krachtige anti-oxidatieve werking die het herstel van een beschadigde huid bevordert en tevens helpt huidveroudering te voorkomen (moleculair gewicht 226,23 g/mol) → meer informatie; GLYCINE – aminozuur waaraan huid herstellende eigenschappen worden toegeschreven (moleculair gewicht 75,07 g/mol); HISTIDINE – aminozuur dat vrije radicalen bestrijdt en een belangrijke rol bij de vorming van de NMF en een gezonde zuurmantel (moleculair gewicht 155,16 g/mol) → meer informatie; LYSINE – essentieel aminozuur waaraan hydraterende eigenschappen worden toegeschreven (moleculair gewicht 146,19 g/mol); CALCIUM GLUCONATE – humectans (moleculair gewicht 430,37 g/mol); MAGNESIUM GLUCONATE – werking onbekend (moleculair gewicht 414.60 g/mol); CUPRIC CHLORIDE, koper(II)chloride – werking onbekend (moleculair gewicht 134,45 g/mol); MANGANESE CHLORIDE – werking onbekend (moleculair gewicht 125,844 g/mol); ETHYLHEXYLGLYCERIN – conserveermiddel met huidverzorgende eigenschappen (moleculair gewicht 204,31 g/mol) DICAPRYLYL CARBONATE – moisturizer die de huid een niet vettig, fluweelzacht laagje geeft; (moleculair gewicht 286.46 g/mol g/mol); SODIUM POLYACRYLATE synthetische polymeer met vele toepassingen waar onder als absorptiemiddel, stabilisator, filmvormer, verzachtend middel en middel voor het verhogen van de viscositeit (moleculair gewicht varieert); PHENOXYETHANOL – conserveermiddel (moleculair gewicht 138,17 g/mol); TRIDECETH 6 – emulgator (moleculair gewicht 244,42 g/mol); POLYGLYCERYL-3 CAPRATE – emulgator (moleculair gewicht onbekend); DECYLENE GLYCOL, merknaam SymClariol® – moisturizer met antimicrobiële eigenschappen (moleculair gewicht 174 g/mol); 1,2-HEXANEDIOL – oplosmiddel dat dikkere formules dunner en gemakkelijker verdeelbaar maakt (moleculair gewicht 118,17 g/mol)

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: