Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | Aruba Aloe Special Care Lotion
Een fijne lotion voor de huid die wat TLC nodig heeft, met de beste Aloë ter wereld. Ik weet het, dat lijkt op reclame en die maak ik in de regel niet – maar in dit geval kan het chauvinistje in mij het niet laten. Deze lotion is tenslotte afkomstig van een van de zonnigste delen van het Koninkrijk der Nederlanden en daar mogen we best een beetje trots op zijn, vind ik. Maar in alle objectiviteit: de lotion heeft een samenstelling die maakt dat de huid de verzorgende en herstellende bestanddelen van Aloë kan opnemen, terwijl een behoorlijk aantal andere ingrediënten de moisturizende werking van Aloë vera-sap ondersteunt. Daarnaast zorgt de toevoeging van een vitamine E-ester voor nog wat extra goede zorgen – vooral tijdens en na zonnige, zomerse dagen.

Aloë vera: hydraterend, herstellend, kalmerend en rijk aan anti-oxidanten

Van alle mooie eigenschappen die Aloë vera bezit, is het vermogen om het herstel van een beschadigde huid te bevorderen waarschijnlijk het meest bekend en in elk geval het meest uitvoerig onderzocht. Daarnaast kalmeert het sap irritatie en andere ontstekingsreacties en is het rijk aan anti-oxidanten, die helpen vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. Verder heeft Aloë vera een hydraterende werking – mits verwerkt in een concentratie van minimaal 10% – en daar komt deze formule ruimschoots aan. Bij het samenstellen van de formule voor deze Special Care Lotion lijkt bovendien rekening te zijn gehouden met het feit dat Aloë vera niet te veel concurrentie van andere ingrediënten moet hebben bij het penetreren van de huid. Hoe hoger het moleculair gewicht van andere ingrediënten, hoe minder bestanddelen van Aloë op de plaats van bestemming aankomen, doordat ze letterlijk in de weg worden gezeten.*

Ondanks dat de huidverzorgende eigenschappen uitvoerig wetenschappelijk zijn aangetoond, is Aloë vera in een bepaald opzicht nog steeds een geheim recept van de natuur. De samenstelling daarvan is inmiddels bekend: zo'n 200 bestanddelen, waar onder anti-oxidanten, enzymen, aminozuren, vitamines, mineralen, suikers en plantaardige polymeren. We weten echter nog niet precies waarom dat alles zo goed voor onze huid is. Daarom wordt door wetenschappers (voorlopig nog) aangenomen dat de huidverzorgende effecten van Aloë vera te danken zijn aan een synergetische werking van álle actieve ingrediënten.

Factsheet Aloe Barbadensis Leaf Juice – Aloë vera sap

Glycerine: kalmerend en hydraterend 

Glycerine is een onderdeel van natuurlijke vetten, zo wel plantaardige als dierlijke. Het is ook een onderdeel van de NMF** – de wateraantrekkende moleculen die de huid beschermen tegen uitdroging. Een tekort aan glycerine, betekent dus een tekort in de NMF en is daarmee een van de oorzaken van een droge huid, die gevoeliger is voor irritatie. Deze lotion voorkomt dat zo'n tekort ontstaat of vult een bestaand tekort weer aan. Daarnaast vermindert de toegevoegde glycerine eventuele irritatie en ontstekingsreacties, waarmee het de kalmerende werking van Aloë vera ondersteunt.

Factsheet Glycerine

Tocoferylacetaat – “vitamine E”: krachtige anti-oxidant die de huid beschermt en herstelt, tijdens en na blootstelling aan de zon

Aloë vera en glycerine zijn altijd fijne ingrediënten om je lichaamshuid mee te verzorgen – niet in de laatste plaats bij oer-Hollands snert-weer, wanneer het buiten guur is en binnen onze huid uitdroogt door de CV. Wanneer de zon schijnt, wordt deze lotion extra lekker door een derde verzorgend ingrediënt met de INCI-naam tocopheryl acetate. Dit is een vitamine E-ester, die door de huid wordt omgezet in actieve vitamine E – een van de belangrijkste anti-oxidanten voor onze huid. Die omzetting verloopt (veel) beter en sneller wanneer de huid is blootgesteld aan UV-straling. In de lente en zomer krijgen we daar eigenlijk veel te veel van, met alle huidverouderende gevolgen van dien. Tocoferylacetaat wordt echter niet alleen door de zon omgezet tot een anti-oxidant, het beschermt de huid tegelijkertijd tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling (al blijft het gebruik van een SPF uiteraard nog steeds noodzakelijk) En als je huid onverhoopt zonverbrand is, dan helpt deze lotion de schade daarvan te beperken: roodheid en overgevoeligheid voor aanraking nemen af, terwijl tegelijkertijd de kans op 'vervellen' wordt vermindert.

Factsheet Tocopheryl Acetate – “Vitamine E”

Mijn ervaringen

Ik ben – samen met zo'n 10% van de rest van de West-Europeanen – behept met een atopische constitutie: een aanleg tot het ontwikkelen van allerlei allergieën en in het ergste geval astma, plus een huid die van nature wat droger is en die gevoelig is voor irritatie en het ontwikkelen van eczeem. Daarnaast houd ik van lang, warm douchen – waardoor er nogal wat van de NMF van mijn huid door het gootsteenputje verdwijnt. Dat is dus op z'n zachtst gezegd geen handige combinatie – en die wordt in de winter nog onhandiger, doordat de CV-op-10 een aanzienlijk deel van de toch al schaarse NMF laat verdampen. Dan is smeren met bodylotion het devies, maar dat is in mijn geval nogal een dingetje. Ten eerste is het behoorlijk lastig om een redelijk geprijsde bodylotion te vinden, die niet slechts meer voorstelt (en dus doet) dan een sterk aangelengde huis-tuin-en-keuken dagcrème. Daarnaast zijn er vaak minerale oliën in verwerkt, met name vaseline en paraffine. Twee ingrediënten met een uiterst respectabele staat van dienst als verzorgers voor de droge huid – maar ook twee ingrediënten die worden verwerkt in zalven tegen eczeem. En omdat ik in mijn leven nogal wat eczeem heb moeten wegsmeren, heb ik een hekel gekregen aan minerale olie. De textuur ervan herken ik namelijk ogenblikkelijk en die wekt bij mij associaties op met narigheid, ook doordat ze zo langzaam intrekken. Daardoor gebruik ik in de winter structureel te weinig bodylotion, totdat ik in februari / maart wel móét omdat dan logischerwijs de eerste eczeem-plekken verschijnen. Toen ik vorige maand de Aruba Aloe Special Care Lotion ontving kon mijn huid dus wel wat TLC gebruiken – en die kreeg het, voor de verandering eens op een plezierige manier.
Om te beginnen was de geur van deze lotion een aangename verrassing: fris, “zonnig” – niet too loud, maar ook niet “13 in een dozijn”. De textuur is licht, zonder waterig aan te voelen – waardoor de lotion zich gemakkelijk en snel over de huid laat verdelen. Door het ontbreken van minerale oliën blijven onplezierige associaties uit en trekt de lotion snel in. Mijn droge huid knapte er van op – na enkele malen gebruik werden ook de eczeem-plekken langzaam minder; iets dat ik daarvoor met 'standaard' bodylotion niet voor elkaar kreeg.
Al met al een lekker product dat mijn huid inderdaad wat special care gaf. Zonder gedoe, geglim of geplak – maar mét een geurtje waarop ik nog wel even verliefd blijf.

Voor wie?

✓ Iedereen die houdt van een verzorgende, redelijk geprijsde bodylotion zonder minerale oliën – die in de winter de droge huid verzorgt en in de zomer voorziet in UV-after care.

Voor wie niet?

✗ Wanneer je allergisch bent voor geurstoffen in het algemeen, dan is deze lotion voor jou wellicht minder geschikt. Het bevat namelijk parfum – zij het een dat is samengesteld uit niet-declaratieplichtige geurstoffen.

Prijs, verkoopadressen en meer informatie

De Aruba Aloe Special Care Lotion is verkrijgbaar in drie verschillende formaten. De kleinste is een 59 ml-tube die € 12,00 kost.
Meer informatie over de geschiedenis en filosofie van Aruba Aloe vind je hier, samen met hun overige producten.
Vooralsnog zijn de producten van Aruba Aloe in Nederland alleen online te verkrijgen. Mocht je echter op Aruba zijn of wonen, dan kun je het dichtstbijzijnde verkooppunt hier opzoeken.

Dank!

Een hartelijk dank je wel aan Aruba Aloe Nederland i.s.m. UPR voor het toezenden van dit product én de eerlijke, transparantie informatie over de formule daarvan.

*) In dit geval gaat het om de molaire massa – de officiële term voor moleculair gewicht – van ingrediënten die ín de diepere lagen van de huid dringen. Grosso modo kun je aanhouden dat ingrediënten met een molaire massa tot 100 g/mol dit het beste doen. Daar boven neemt dit vermogen af. Ingrediënten “zwaarder” dan ca. 500 g/mol blijven op de huid liggen of komen niet verder dan het stratum corneum (de hoornlaag).

**) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de NMF te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.

INGREDIËNTEN:
AQUA – water (moleculair gewicht 18,02 g/mol); ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE, sap van Aloë vera bladeren – hydraterend, kalmerend en rijk aan anti-oxidanten en ondersteunt het herstel van een beschadigde huid → meer informatie (bevat zeer veel bestanddelen waardoor het moleculair gewicht onbekend is); CETEARYL ISONONANOATE – verzachtende plantaardige ester van cetearylalcohol (een 'fatty' alcohol) met sterke waterafstotende eigenschappen (moleculair gewicht 512.95 g/mol); GLYCERYL STEARATE – huid verzachtende emulgator (moleculair gewicht 358,56 g/mol); GLYCERIN – moisturizer → meer informatie (moleculair gewicht 92,09 g/mol); CETEARETH-20 – emulgator (moleculair gewicht 270,49); CETEARYL ALCOHOL – milde 'fatty' alcohol samengesteld uit twee vetzuren, moisturizer die tevens de textuur van een formule verbetert (moleculair gewicht 512,95 g/mol); CETYL PALMITATE – emulgator die tevens vochtverlies tegengaat (moleculair gewicht 480,86 g/mol); PEG-20 GLYCERYL STEARATE, merknaam Cutina® E 24 – emulgator (moleculair gewicht volgt – op dit moment nog onbekend); ISOPROPYL MISTRATE – verdikkingsmiddel met moisturizende eigenschappen (moleculair gewicht 270,46 g/mol); DECYL OLEATE – ester van oliezuur en decylalcohol, vormt een zacht, glad laagje over de huid (moleculair gewicht 422,74) g/mol; TOCOPHERYL ACETATE, α-tocoferylacetaat – ester van α-tocoferol en azijnzuur die na het aanbrengen wordt omgezet in α-tocoferol of wel “vitamine E”. Anti-oxidant, beschermt de huid tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling en ondersteunt het herstel van de huid na verwonding of zonverbranding → meer informatie (moleculair gewicht 472,75 g/mol); PHENOXYETHANOL – conserveermiddel (moleculair gewicht 138,17 g/mol); CAPRYLYL GLYCOL – moisturizende stabilisator die de antibacteriële werking van andere ingrediënten versterkt (moleculair gewicht 188,27 g/mol); CHLORPHENESIN – conserveermiddel (moleculair gewicht 202,63 g/mol); SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL – moisturizer die rijk is aan zgn. fatty alcohols en vetzuren, remt ontstekingsreacties en versnelt wondheling → meer informatie (moleculair gewicht onbekend); PARFUM – parfum bestaande uit niet-declaratieplichtige geurstoffen → meer informatie; SODIUM HYDROXIDE – natriumhydroxide, past de pH-waarde van een formule aan (moleculair gewicht 39.99 g/mol); CARBOMER – stabilisator (exact moleculair gewicht onbekend, maar zeer hoog); DISODIUM EDTA – conserveermiddel (moleculair gewicht 336,21 g/mol)

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: