Doorgaan naar hoofdcontent

Oekraïne

Introducing: Svitlana Bevza

  Svitlana Bevza is een Oekraïense fashion designer wiens geweldige werk ik ernstig tekort ga doen in deze post. Ik had je hier heel graag wat van haar ontwerpen laten zien – en hoop dat ik dat later dit jaar alsnog een keer kan doen. Vandaag kwam het er namelijk niet van om tijdens het korte gesprek dat ik met haar had, de zaken kort te sluiten die bij het gebruik van beeldmateriaal komen kijken.  Het is vandaag precies een maand geleden dat Svitlana op Instagram haar definitie van “luxe” deelde. Waarmee ze mij het laatste zetje gaf om iets te gaan dóén – in plaats van met betraande ogen het nieuws volgen, afgewisseld met moeite hebben om me op skincare te concentreren, omdat dat ineens zo ridicuul leek. View this post on Instagram A post shared by Svitlana Bevza 🇺🇦 (@bevza_svitlana) Inmiddels word ik dusdanig in beslag genomen door al dat “doen” voor Oekraïne, dat daar online even weinig van te zien is. Maar voordat ik weer “achter de schermen” verder ga, verte

Factsheet | RESVERATROL
Resveratrol komt dan wel vooral voor in de schil van blauwe druiven – als het in huidverzorging wordt verwerkt is het veelal verkregen uit de Japanse duizendknoop – Fallopia japonica. Resveratrol is een zeer krachtige anti-oxidant, waarvan is aangetoond dat het kan helpen om diverse ziekten te voorkomen. Probleem daarbij is echter dat het zogezegd in no time uit ons systeem verdwenen is, wanneer we het met onze voeding of verwerkt in supplementen tot ons nemen: al na 30 tot 60 minuten is het al niet meer in het plasma terug te vinden, doordat het is omgezet door de darmen en lever.

Zeer krachtige, maar bewerkelijke anti-oxidant

Resveratrol (b)lijkt echter wel te kunnen helpen bij het voorkomen van huidziekten en -veroudering, wanneer het op de huid wordt aangebracht. Dit omdat de darmen en lever dan ontweken worden, waardoor resveratrol niet in het lichaam 'verdwijnt' maar in plaats daarvan direct de beoogde plaats bereikt. Maar ook die toepassing is niet eenvoudig, omdat resveratrol zich niet gemakkelijk in een crème of olie laat verwerken. Daarom werd aanvankelijk vaak gebruik gemaakt van microdeeltjes. Aangenomen werd dat die microdeeltjes zorgden voor een verlengde afgifte aan de huid – maar die techniek had als nadeel dat tegelijkertijd de hoeveelheid beschikbare resveratrol werd verminderd. Daarom zijn er inmiddels meerdere manieren gevonden om resveratrol te stabiliseren of te verwerken tot derivaten – waarvan de lipofiele varianten de beste resultaten opleveren, (in elk geval) bij het bestrijden van hyperpigmentatie.
In 2016 werd deze techniek ontwikkeld die gebruik maakt van een micro-emulsie met onder meer sucrose-oleaat – die resveratrol efficiënt aan de huid aflevert, in het bijzonder in lage concentraties. Iets eerder liet deze studie zien dat de penetratie van resveratrol ook bevorderd kan worden met een mengsel van Oramix ® CG110 of Lauroglycol ® FCC met fosfatidylcholine.
Bij resveratrol in huidverzorging is dus niet alleen het percentage van belang, maar ook de manier waarop deze anti-oxidant in een formule is verwerkt én hoe die aan de huid wordt afgeleverd.

Ondersteunt het natuurlijk vermogen van de huid om vrije radicalen te bestrijden

Behalve dat resveratrol een krachtige anti-oxidant is die vrije radicalen onschadelijk maakt, lijkt het daarnaast het natuurlijke vermogen van de huid te ondersteunen om hetzelfde te doen* – zo toonde deze studie aan.

Vermindert hyperpigmentatie

Het eenmaal per dag aanbrengen van een oplossing van 1% resveratrol (in ethanol en propylene glycol) verminderde hyperpigmentatie als gevolg van UV-B straling binnen 14 dagen bij de cavia's die werden gebruikt bij deze studie.

Remt talgklieren

Mogelijk kan resveratrol ook van waarde zijn bij de behandeling van acne omdat het de groei remt van talgklieren (sebocyten) – zo stellen de auteurs van dit artikel.

In combinatie met vitamine E en baicalin: vervaging van tekenen van huidveroudering

In deze studie werd 1% resveratrol in een nachtcrème gecombineerd met 1% vitamine E en 0,5% baicalin (een polyfenol verkregen uit Baikalglidkruid) Na 12 weken waren lijntjes, rimpels en hyperpigmentatie verminderd – terwijl de stevigheid, elasticiteit en glans van de huid waren toegenomen. Daarnaast werd vastgesteld dat de huid rond de ogen 18,9% dikker was geworden.

Beschermt de huid tegen uitdroging door sigaretten-rook

Cholesterol vormt samen met ceramiden en vetzuren een lipide laagje om de huidcellen dat beschermt tegen uitdroging. De rook van sigaretten tast dit laagje aan door het gehalte aan cholesterol te verminderen. Resveratrol gaat die aantasting tegen door de receptor te beschermen die betrokken is bij de opname van cholesterol – zo blijkt uit deze studie.

Kan mogelijk helpen bij de behandeling van psoriasis

Deze studie  – waarbij gebruik werd gemaakt van een diermodel – laat zien dat resveratrol mogelijk van waarde kan zijn bij de behandeling van psoriasis.

Verergering van bepaalde allergische reacties

Krachtige anti-oxidant met ontstekingsremmende eigenschappen, of niet: allergische reacties waarbij histamine een rol speelt worden niet door resveratrol verminderd – maar lijken daardoor zelfs te kunnen verergeren.

Molaire massa (moleculair gewicht): 228,25 g/mol.

Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 


Laatste update: 26 maart 2018DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: