Doorgaan naar hoofdcontent

Pity Party

Mijn Huidverzorgingsroutine – Juli 2021: Pity Party

  Mijn huidige huidverzorgingsroutine draagt de naam “Pity Party” omdat die voor een aanzienlijk deel bestaat uit producten die ik noodgedwongen bij Kruidvat bestelde – en Kruidvat is en blijft nu eenmaal “maar” een drogist. De “pity” zit 'm echter vooral in de Corona-nood: als “risicogroepie” verbleef ik tot 26 juli in strikte isolatie en ontving ik dus ook geen koeriers aan de deur. En omdat ik kennelijk iets te optimistisch was geweest tijdens het hamsteren van huidverzorging in de pauze tussen de tweede en derde COVID-golf, was ik tijdens de vierde aangewezen op Kruidvat. Daar haalde ik de producten die ik online had besteld op, tijdens het ene uurtje per week dat ik naar buiten ging. Maar daarmee eindigt de “pity” dan ook, want hoe vervelend allemaal ook – dankzij Kruidvat werd mijn huidverzorgingsroutine toch nog een bescheiden feestje. Want tegenwoordig kunnen we serums met adequate percentages van basic actives – zoals retinol, niacinamide, salicylzuur en gestabiliseerde vi

Factsheet HAMAMELIS VIRGINIANA LEAF EXTRACT


De oorspronkelijke bewoners van Amerika (“indianen”) gebruikten zo'n 275 planten voor medicinale doeleinden. Daarvan was de Hamamelis virginiana – de Amerikaanse toverhazelaar, ook wel Witch Hazel genoemd – een van de belangrijkste , die werd gebruikt bij de behandeling van oppervlakkige wonden en ontstekingen van de huid. Kolonisten namen dit gebruik over, verfijnden het en vanaf 1866 werd de toverhazelaar commercieel verbouwd. Van de struik worden nu de schors en de bladeren het meest gebruikt, waarvan de extracten verschillen in samenstelling en daarmee in werking. Onderstaand de belangrijkste feiten over het extract van de bladeren van de toverhazelaar als ingrediënt in huidverzorging.

Krachtige anti-oxidatieve werking

Hamamelis bladeren bevatten onder meer proanthocyanidines: zeer krachtige anti-oxidanten, die bijvoorbeeld vitamine C en E ver achter zich laten. Het extract van de bladeren als geheel heeft een anti-oxidatieve werking die die van superoxidedismutase (SOD) benadert. SOD is het voor ons lichaam essentiële enzym dat in een recordtempo zuurstofradicalen onschadelijk maakt.

Adstringerend

Ellagitannines vormen het tweede belangrijke bestanddeel van Hamamelis bladeren. Taninnes zijn polyfenolen die zich binden aan eiwitten, waardoor die eiwitten fixeren. Aangebracht op de huid hebben ze een adstringerende (samentrekkende) werking, waardoor poriën tijdelijk samentrekken en kleiner worden.

Lys'Sun™: corrigeren en voorkomen van UV-schade

Lys'Sun™ is een ingrediëntencomplex dat is ontwikkeld door BASF, waarvan toverhazelaarextract het actieve bestanddeel vormt. Volgens BASF gaat het hier om resultaten die bereikt zijn dankzij een specifiek extract, wat impliceert dat ze met andere extracten niet of in mindere mate te behalen zijn. En de effecten van Lys'Sun™ lijken niet minder dan imposant. Het corrigeren van solar elastosis bijvoorbeeld, de diepe rimpels en het verlies van stevigheid als gevolg van UV-schade (waarvan je hier een voorbeeld kunt zien) Tegelijkertijd zou dit complex helpen om photo-aging te voorkomen.

INCI: HAMAMELIS VIRGINIANA EXTRACT

Tot slot bestaat er een toverhazelaarextract dat is verkregen uit de bladeren van de struik, ondanks dat dit niet terug te vinden is in de INCI-naam: het Witch Hazel Extract van MakingCosmetics Inc. Dit bestaat uit 20% extract van bladeren, opgelost in water en glycerine en bezit volgens de producent kalmerende en adstringerende eigenschappen.

INCI-naam:
HAMAMELIS VIRGINIANA (Witch Hazel) LEAF EXTRACT

Moleculair gewicht (molaire massa): onbekend

Laatste update: 25 april 2021


© Het wordt gewaardeerd wanneer je deze post deelt op social media. Wanneer je bovenstaande informatie verwerkt in een artikel of web(shop)pagina van eigen hand, dan is het plaatsen van een link naar the•brainy•beaut of dit specifieke artikel wel zo netjes. Het gebruik van de oorspronkelijke tekst is pas toegestaan na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming – ook wanneer het slechts een deel of enkele delen betreft: thebrainybeaut@thecareconnection.nl 

En onthoud: er is een speciale plaats in de hel voor copycats die jatten van een blog waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor medisch wetenschappelijk onderzoek ;-)DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: