Doorgaan naar hoofdcontent

INCI NAME TO REMEMBER

Factsheet GLUCONOLACTONE

Gluconolactone is een natuurlijk voorkomend polyhydroxyzuur (Polyhydroxy Acid – PHA) waarvan de gunstige effecten op de huid in de jaren '90, samen met die van lactobioninezuur , werden ontdekt door dermatologen en NeoStrata oprichters dr. Eugene VanScott en dr. Ruey Yu. Lactobioninezuur  en gluconolactone zijn allebei uiterst milde exfolianten: ze maken dat verhoornde huidcellen versneld worden afgestoten, zonder de huid te irriteren of een prikkelend gevoel te veroorzaken.  Door de exfoliatie verschijnt er een zachtere, gladdere huid waarvan de toon gelijkmatiger is en waarbij de rimpels en lijntjes minder zichtbaar zijn. Daarnaast bezit gluconolactone antioxidatieve en hydraterende eigenschappen. Gluconolactone versus glycolzuur In 2004 werden PHA's de nieuwe generatie AHA's  genoemd, maar anno 2021 heeft met name glycolzuur  nog niet zo veel haast om ruimte te gaan maken voor gluconolactone en lactobioninezuur. Voor een aanzienlijk deel komt dat doordat het “gou

Factsheet Granactive Retinoid®




Granactive Retinoid is de merknaam die ontwikkelaar Grant Industries gaf aan het ingrediënt dat op INCI-lijsten wordt vermeld als Dimethyl Isosorbide, vlak daarna gevolgd door Hydroxypinacolone Retinoate – waarvan de naam vaak wordt afgekort tot HPR.

Dimethyl Isosorbide (merknaam in dit geval: Gransolve DMI ) is een oplosmiddel dat het vermogen bezit om in de huid te dringen, waardoor het tevens wordt gebruikt om actieve ingrediënten aan de huid “af te leveren”. Om die reden is het bijvoorbeeld vaak te vinden in self tan producten. Granactive Retinoid bestaat voor 90% uit dimethyl isosorbide, dat in dit geval de opname bevordert van 10% hydroxypinacolone retinoate – HPR.

Hydroxypinacolone retinoate – HPR is een retinoïde, een bio-organische verbinding die een chemische structuur bezit die verwant is aan vitamine A, beter bekend als retinol. Om precies te zijn is HPR een synthetische ester van 9-cis-retinoic acid  – een bepaald type tretinoïne.
Wanneer retinol op de huid wordt aangebracht, wordt het in diverse stappen* omgezet in tretinoïne – ook wel bekend als vitamine A-zuur. Tretinoïne bindt zich aansluitend aan diverse retinoïden-receptoren in de huid. Deze receptoren kun je zien als de aan/uit-knoppen van de huidcellen: wanneer ze 'aan' worden gezet, wordt een proces in gang gezet dat leidt tot de befaamde anti-aging (en anti-acne) effecten van retinol – maar ook tot bijwerkingen.
Omdat HPR een ester (organische verbinding) is van een vorm van tretinoïne, kan de tretinoïne direct na het verbreken van die verbinding, interactie aan gaan met retinoïden-receptoren. Als specifieke vorm van tretinoïne verbindt het zich met specifieke retinoïden-receptoren; het slaat zogezegd de receptoren over die betrokken zijn bij het ontstaan van de typische retinoïden-bijwerkingen: roodheid, gevoeligheid, droogheid en schilfering.**

Een mooiere huid met minder lijntjes, rimpels en hyperpigmentatie 

De anti-aging werking van zowel tretinoïne als retinol is uitvoerig onafhankelijk onderzocht en aangetoond. Dit in tegenstelling tot HPR of Granactive Retinoid, dat 'solo' (niet in combinatie met andere actieve ingrediënten) überhaupt nog niet onafhankelijk is onderzocht. Of het werkelijk een alternatief is voor retinol en tretinoïne - zoals regelmatig wordt geclaimd - is dus eigenlijk nog maar de vraag.
Volgens producent Grant Industries geeft tweemaal daags gebruik van 2% Granactive Retinoid na twee weken een drastische mindering van lijntjes en rimpels. Daarnaast vermindert Granactive Retinoid zowel hyperpigmentatie als ruwheid, en zou het zowel de huidtoon als -textuur verbeteren. De door Grant Industries verrichte studies zijn niet online in te zien – wel kun je hier enkele resultaten bekijken.

Factsheet Retinol


*) Over de omzetting van retinol naar tretinoïne kun je desgewenst hier meer lezen.
**) Bij retinol kunnen deze bijwerkingen optreden als de concentratie daarvan te hoog is, het gebruik ervan niet stapsgewijs is opgebouwd of wanneer een formule geen of te weinig kalmerende ingrediënten bevat.

Volledige INCI-naam: DIMETHYL ISOSORBIDE (and) HYDROXYPINACOLONE RETINOATE

Moleculaire massa Dimethyl Isosorbide: 174,20 g/mol.
Moleculaire massa (moleculair gewicht) Hydroxypinacolone retinoate: onbekend.


Laatste update: 5 oktober 2020


DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: