Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% High-Strength Vitamin and Mineral Blemish Formula (Een blijvertje! ♡)
De naam zegt het al: deze formule bevat 10% niacinamide en dat mag met recht “high-strength” heten, want de meeste huidverzorgingsproducten met deze vitamine (B3) bevatten daarvan 4 tot 5%. Producten van goede huize dan – mindere merken verwerken minder niacinamide in hun producten en houden het percentage daarvan vaak bewust vaag. The Ordinary heeft in deze formule 10% niacinamide gecombineerd met 1% Zinc PCA. Die combinatie heeft een gelukkig huwelijk voor iedereen opgeleverd: de zink-verbinding ondersteunt namelijk op een mooie manier de toch al onvolprezen anti-aging werking van niacinamide én de fijne effecten daarvan voor de (jongere) huid, die gevoelig is voor het ontwikkelen van mee-eters en puistjes. Tot slot ondersteunt het extract van tamaridezaden het herstel van een beschadigde huid, terwijl het tevens de huid beschermt tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling.

10% niacinamide - anti-blemish én anti-aging effecten

Vermindert acne-smetjes
“Blemish” kunnen we in deze context het beste vertalen als acne-smetjes: puistjes, mee-eters en een glimmende 'vette' huid als gevolg van te veel talg. In dat opzicht is het verminderen van talg wellicht het belangrijkste wapenfeit van niacinamide, omdat talg de oorzaak is van geglim en een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van zowel puistjes als mee-eters. Daarnaast vermindert niacinamide de ontstekingsreacties zoals die optreden bij acne. Wanneer je een vette huid hebt die gevoelig is voor het ontwikkelen van acne, dan is het wellicht ook fijn om te weten dat niacinamide helpt om post-acne hyperpigmentatie te voorkomen én dat het effectiever is dan clindamycine gel, een antibioticum dat verwerkt in een gel op de huid wordt aangebracht.

Dat 10% niacinamide grove poriën laat krimpen is nooit wetenschappelijk aangetoond. Dit werd ten onrechte door Paula's Choice in de wereld geholpen voor de promotie van een relatief zeer prijzige “booster” met 10% niacinamide. Echter, dat niacinamide talg vermindert is wél bewezen – en dat doet het al in een concentratie vanaf 2%. Daarnaast bevordert niacinamide de productie van collageen en keratine, waardoor de huid steviger wordt en meer weerstand kan bieden tegen de ongewenste 'talg-vulling'.

Vermindert hyperpigmentatie
Ook als het op hyperpigmentatie aankomt laat niacinamide ons niet in de steek. De vitamine remt namelijk het transport van pigment met 35 tot 68%. Dat is niet genoeg om pigmentvlekken te laten verdwijnen die zijn ontstaan door DNA-beschadiging als gevolg van UV-straling – in de volksmond “levervlekken” of “ouderdomsvlekken” genoemd – maar wel om ze iets minder zichtbaar te laten worden.

Bij melasma is er geen sprake van DNA-beschadiging, al speelt UV-straling ook hier een rol. Wanneer je last hebt van deze chronische vorm van hyperpigmentatie, dan is niacinamide goed nieuws voor je: al in 4% is het net zo effectief als hydrochinon – de receptplichtige monotaskende 'gouden standaard'.

Meervoudige anti-aging werking
Naast vermindering van pigmentvlekken heeft niacinamide nog meer anti-aging effecten: het vermindert lijntjes, rimpels en roodheid. Die effecten zijn afhankelijk van de concentratie: bij 2% werden ze al aangetoond, maar bij 5% bleken ze sterker. De anti-aging effecten van 10% niacinamide zijn vooralsnog onbekend, maar zullen uiteraard minstens gelijk zijn aan die van 5%.

Verder versterkt niacinamide de cellulaire energie, vermindert het ontstekingsreacties en ondersteunt het zowel het herstel van DNA, als het natuurlijke vermogen van de huid om vrije radicalen onschadelijk te maken: effecten die allemaal helpen om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

Tot slot verbetert niacinamide de huidbarrière en verzacht het de huid.

Factsheet Niacinamide


1% Zinc PCA: ondersteunt de NMF, bevordert de aanmaak van collageen, remt MMP's, adstringeert én bestrijdt bacteriën

Deze verbinding van zink met L-Pyrrolidone Carboxylate (PCA) werd oorspronkelijk ontwikkeld als een antibacterieel ingrediënt met een adstringerend – “strakker trekkend” – effect, dat dankzij de PCA tevens de NMF* ondersteunt. Inmiddels weten we dat Zinc PCA daarnaast de aanmaak van collageen stimuleert en tegelijkertijd de afbraak daarvan tegengaat door MMP-1 (zie onderstaand) te remmen.

Factsheet Zinc PCA


Unitamuron®: hydratatie, bescherming en herstel door het extract van tamaridezaden

Door de producent wordt Unitamuron aangeprezen als “het plantaardig hyaluronzuur” dat de huid hydrateert en verzacht. Pentylene glycol, een van de twee bestanddelen van dit ingrediënt is echter verre van plantaardig: het is een synthetische vochtbindende stof, die tevens enkele antibacteriële eigenschappen bezit. Het tweede bestanddeel is daarentegen wel “puur natuur” want bestaat uit het extract van zaden van de tamarinde. Dit extract bevat anti-oxidanten, maar is vooral interessant door polysachariden die specifiek zijn voor de tamarinde. Deze suikertjes maken namelijk dat het extract het herstel van een beschadigde huid bevordert én dat het helpt de huid te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling.

Factsheet Unitamuron® 


Mijn ervaringen

Ik gebruik de Niacinamide 10% + Zinc 1% High-Strength Vitamin and Mineral Blemish Formula een keer per dag. Tijdens de low-budget routine die ik in januari samenstelde was dat in de ochtend, na het reinigen en voor het aan brengen van The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution en het Kruidvat Skin Science Wrinkle Reducing Serum. Toen ik het product bestelde, dacht ik dat ik het eenmalig een tijdje zou gebruiken en daarna weer zou terugkeren naar formules met 4-5% niacinamide – meer is tenslotte niet nodig om de wetenschappelijk aangetoonde anti-aging effecten van niacinamide te behalen. Maar meteen al bij het eerste gebruik verraste deze formule me uiterst aangenaam: die laat zich heel gemakkelijk over de huid verdelen – ook over oogcontouren, hals en coeur. Daarnaast trekt het supersnel in, zonder ook maar een klein spoortje 'vettigheid' achter te laten. En ja, ook de adstringerende werking van het zinc PCA is vrijwel meteen te voelen. Voeg daarbij alle mooie dingen die niacinamide en zinc PCA voor onze huid doen – en je begrijpt wellicht waarom deze formule alleen nog bij uitzondering in mijn routine zal ontbreken. Dit temeer omdat dit product ook in moleculair opzicht licht is. Daardoor is het uitstekend te gebruiken onder welke dag- of nachtverzorging dan ook, zónder de ingrediënten daarvan in de weg te zitten. Ingrediënten met een hoog moleculair gewicht penetreren de huid namelijk niet, maar blijven er op liggen of in het stratum corneum hangen – waar ze de weg blokkeren voor de ingrediënten uit de huidverzorging die je daarna aanbrengt. Daarom check ik van potentiële blijvertjes de molaire massa van alle ingrediënten die daarin zijn verwerkt; de moleculaire gewichten van alle stofjes in deze formule vind je dan ook in de onderstaande ingrediëntenlijst. Zoals je kunt zien, is xanthan gum het enige obeesje in een overwegend lichtgewicht gezelschap – maar van dat mais-suikertje is het percentage gelukkig laag.

Tot slot, ter indicatie: ik deed 35 dagen met een flacon van 30 ml – en ik ben bepaald geen zuinige gebruiker, niet in de laatste plaats omdat ik mijn hals en coeur niet oversla in mijn routine. De kosten van deze niacinamide formule bedragen daarmee dus slechts € 0,17 per dag, ofwel € 5,12 per maand. Veel voordeliger gaat een huidverzorgingsproduct dat zó veel doet waarschijnlijk niet worden.

Back to Basics: Complete Anti-Aging Huidverzorgingsroutine voor Minder dan € 45,00


Voor wie?

✓ Tieners, twintigers, dertigers en veertigers met een vette huid die gevoelig is voor het ontwikkelen van comedonen en puistjes
✓ Dertigers tot en met tachtigers die tekenen van huidveroudering willen voorkomen en / of verminderen
✓ Mannen en vrouwen, want deze formule is helemaal te unisex

Voor wie niet?

✘ Niacinamide kan in een concentratie hoger dan 5% zogenoemde 'flushes' veroorzaken: tijdelijke, lokale roodheid van de huid. Voorzichtigheid is dus geboden, wanneer je een gevoelige huid hebt of last hebt van rosacea. Probeer de formule eerst uit op een klein, onzichtbaar plekje. Wanneer je huid reageert met een flush, dan kun je de formule half om half mengen met een ander product op waterbasis.
✘ Wanneer je houdt van 'natuurlijk' dan wordt je waarschijnlijk niet zo gelukkig van de vrij hoge concentratie pentylene glycol, die getuige de INCI-lijst hoger dan 1% is.
? Het gebruik van niacinamide in combinatie met een product dat vitamine C bevat is onderwerp van discussie.

Prijs, verkoopadressen en meer informatie

Een 30 ml flacon met doseerpipetje The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% High-Strength Vitamin and Mineral Blemish Formula kost € 5,90. Meer informatie vind je hier, samen met reviews van andere gebruikers. De verzendkosten bedragen € 4,99 maar vervallen wanneer je in een keer € 25,00 of meer besteedt.

Daarnaast is The Ordinary uiteraard verkrijgbaar bij de Nederlandse DECIEM boutique, Runstraat 10, 1016 GK Amsterdam.

DECIEM heeft vestigingen over de hele wereld die je kunt opzoeken met hun internationale storefinder.*) De Natural Moisturizing Factor – NMF
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de NMF te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.

INGREDIËNTEN:
AQUA, water – moleculair gewicht 18,02 g/mol; NIACINAMIDE → factsheet – moleculair gewicht 122,13 g/mol; PENTYLENE GLYCOL – bestanddeel Unitamuron H-22® → factsheet – moleculair gewicht 104 g/mol; ZINC PCA → factsheet – moleculair gewicht 129 g/mol; DIMETHYL ISOSORBIDE – oplosmiddel dat de penetratie van actieve ingrediënten verbetert – moleculair gewicht 174,20 g/mol; TAMARINDUS INDICA SEED GUM, tamarinde gom – bestanddeel Unitamuron H-22® → factsheet moleculair gewicht 437 g/mol; XANTHAN GUM – verdikkingsmiddel – moleculair gewicht 1.106,78 g/mol; ISOCETETH-20 – oplos- en emulgeermiddel – moleculair gewicht 472,75 g/mol; ETHOXYDIGLYCOL – oplosmiddel – moleculair gewicht 134,18 g/mol; PHENOXYETHANOL – conserveermiddel – moleculair gewicht 138,17 g/mol; CHLORPHENESIN – conserveermiddel – moleculair gewicht 202,63 g/mol.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: