Doorgaan naar hoofdcontent

Hallo tranexaminezuur... dag hyperpimentatie!

Welkom: Facetheory Exaglow Serum S10 met 5% Tranexaminezuur

Ik ben herstellende van de griep, dus ook de komende week (weken?) zul je hier nog even geen artikelen vinden waarvoor ik urenlang wetenschappelijke studies heb doorgenomen en samengevat. Maar Facetheory had vanmorgen nieuws dat zó goed is voor alle huidjes met melasma en andere vormen van hyperpigmentatie, dat ik het gewoon móét delen. Dat goede nieuws heet Exaglow: een vriendelijk geprijsd hydraterend serum waarin 5% tranexaminezuur is gecombineerd met onder meer niacinamide en gestabiliseerde vitamine C. Onderstaand leg ik je graag uit waarom ik zo enthousiast ben over dit serum. Dat doe ik aan de hand van de INCI-lijst: een korte uitleg van elke “actieve” – plus een link naar de bijbehorende factsheet waar je (veel) meer informatie vindt en je desgewenst zelf de bijbehorende studies kunt inzien.

Facetheory Exaglow Serum – de Ingrediënten:AQUA – water
het basisbestanddeel in 95% van alle huidverzorgingsproducten.

PROPANEDIOL❦ – merknaam ZEMEA®
Niets ten nadele van good old glycerin…

Review | The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% High-Strength Vitamin and Mineral Blemish Formula (Een blijvertje! ♡)
De naam zegt het al: deze formule bevat 10% niacinamide en dat mag met recht “high-strength” heten, want de meeste huidverzorgingsproducten met deze vitamine (B3) bevatten daarvan 4 tot 5%. Producten van goede huize dan – mindere merken verwerken minder niacinamide in hun producten en houden het percentage daarvan vaak bewust vaag. The Ordinary heeft in deze formule 10% niacinamide gecombineerd met 1% Zinc PCA. Die combinatie heeft een gelukkig huwelijk voor iedereen opgeleverd: de zink-verbinding ondersteunt namelijk op een mooie manier de toch al onvolprezen anti-aging werking van niacinamide én de fijne effecten daarvan voor de (jongere) huid, die gevoelig is voor het ontwikkelen van mee-eters en puistjes. Tot slot ondersteunt het extract van tamaridezaden het herstel van een beschadigde huid, terwijl het tevens de huid beschermt tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling.

10% niacinamide - anti-blemish én anti-aging effecten

Vermindert acne-smetjes
“Blemish” kunnen we in deze context het beste vertalen als acne-smetjes: puistjes, mee-eters en een glimmende 'vette' huid als gevolg van te veel talg. In dat opzicht is het verminderen van talg wellicht het belangrijkste wapenfeit van niacinamide, omdat talg de oorzaak is van geglim en een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van zowel puistjes als mee-eters. Daarnaast vermindert niacinamide de ontstekingsreacties zoals die optreden bij acne. Wanneer je een vette huid hebt die gevoelig is voor het ontwikkelen van acne, dan is het wellicht ook fijn om te weten dat niacinamide helpt om post-acne hyperpigmentatie te voorkomen én dat het effectiever is dan clindamycine gel, een antibioticum dat verwerkt in een gel op de huid wordt aangebracht.

Dat 10% niacinamide grove poriën laat krimpen is nooit wetenschappelijk aangetoond. Dit werd ten onrechte door Paula's Choice in de wereld geholpen voor de promotie van een relatief zeer prijzige “booster” met 10% niacinamide. Echter, dat niacinamide talg vermindert is wél bewezen – en dat doet het al in een concentratie vanaf 2%. Daarnaast bevordert niacinamide de productie van collageen en keratine, waardoor de huid steviger wordt en meer weerstand kan bieden tegen de ongewenste 'talg-vulling'.

Vermindert hyperpigmentatie
Ook als het op hyperpigmentatie aankomt laat niacinamide ons niet in de steek. De vitamine remt namelijk het transport van pigment met 35 tot 68%. Dat is niet genoeg om pigmentvlekken te laten verdwijnen die zijn ontstaan door DNA-beschadiging als gevolg van UV-straling – in de volksmond “levervlekken” of “ouderdomsvlekken” genoemd – maar wel om ze iets minder zichtbaar te laten worden.

Bij melasma is er geen sprake van DNA-beschadiging, al speelt UV-straling ook hier een rol. Wanneer je last hebt van deze chronische vorm van hyperpigmentatie, dan is niacinamide goed nieuws voor je: al in 4% is het net zo effectief als hydrochinon – de receptplichtige monotaskende 'gouden standaard'.

Meervoudige anti-aging werking
Naast vermindering van pigmentvlekken heeft niacinamide nog meer anti-aging effecten: het vermindert lijntjes, rimpels en roodheid. Die effecten zijn afhankelijk van de concentratie: bij 2% werden ze al aangetoond, maar bij 5% bleken ze sterker. De anti-aging effecten van 10% niacinamide zijn vooralsnog onbekend, maar zullen uiteraard minstens gelijk zijn aan die van 5%.

Verder versterkt niacinamide de cellulaire energie, vermindert het ontstekingsreacties en ondersteunt het zowel het herstel van DNA, als het natuurlijke vermogen van de huid om vrije radicalen onschadelijk te maken: effecten die allemaal helpen om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

Tot slot verbetert niacinamide de huidbarrière en verzacht het de huid.

Factsheet Niacinamide


1% Zinc PCA: ondersteunt de NMF, bevordert de aanmaak van collageen, remt MMP's, adstringeert én bestrijdt bacteriën

Deze verbinding van zink met L-Pyrrolidone Carboxylate (PCA) werd oorspronkelijk ontwikkeld als een antibacterieel ingrediënt met een adstringerend – “strakker trekkend” – effect, dat dankzij de PCA tevens de NMF* ondersteunt. Inmiddels weten we dat Zinc PCA daarnaast de aanmaak van collageen stimuleert en tegelijkertijd de afbraak daarvan tegengaat door MMP-1 (zie onderstaand) te remmen.

Factsheet Zinc PCA


Unitamuron®: hydratatie, bescherming en herstel door het extract van tamaridezaden

Door de producent wordt Unitamuron aangeprezen als “het plantaardig hyaluronzuur” dat de huid hydrateert en verzacht. Pentylene glycol, een van de twee bestanddelen van dit ingrediënt is echter verre van plantaardig: het is een synthetische vochtbindende stof, die tevens enkele antibacteriële eigenschappen bezit. Het tweede bestanddeel is daarentegen wel “puur natuur” want bestaat uit het extract van zaden van de tamarinde. Dit extract bevat anti-oxidanten, maar is vooral interessant door polysachariden die specifiek zijn voor de tamarinde. Deze suikertjes maken namelijk dat het extract het herstel van een beschadigde huid bevordert én dat het helpt de huid te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling.

Factsheet Unitamuron® 


Mijn ervaringen

Ik gebruik de Niacinamide 10% + Zinc 1% High-Strength Vitamin and Mineral Blemish Formula een keer per dag. Tijdens de low-budget routine die ik in januari samenstelde was dat in de ochtend, na het reinigen en voor het aan brengen van The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution en het Kruidvat Skin Science Wrinkle Reducing Serum. Toen ik het product bestelde, dacht ik dat ik het eenmalig een tijdje zou gebruiken en daarna weer zou terugkeren naar formules met 4-5% niacinamide – meer is tenslotte niet nodig om de wetenschappelijk aangetoonde anti-aging effecten van niacinamide te behalen. Maar meteen al bij het eerste gebruik verraste deze formule me uiterst aangenaam: die laat zich heel gemakkelijk over de huid verdelen – ook over oogcontouren, hals en coeur. Daarnaast trekt het supersnel in, zonder ook maar een klein spoortje 'vettigheid' achter te laten. En ja, ook de adstringerende werking van het zinc PCA is vrijwel meteen te voelen. Voeg daarbij alle mooie dingen die niacinamide en zinc PCA voor onze huid doen – en je begrijpt wellicht waarom deze formule alleen nog bij uitzondering in mijn routine zal ontbreken. Dit temeer omdat dit product ook in moleculair opzicht licht is. Daardoor is het uitstekend te gebruiken onder welke dag- of nachtverzorging dan ook, zónder de ingrediënten daarvan in de weg te zitten. Ingrediënten met een hoog moleculair gewicht penetreren de huid namelijk niet, maar blijven er op liggen of in het stratum corneum hangen – waar ze de weg blokkeren voor de ingrediënten uit de huidverzorging die je daarna aanbrengt. Daarom check ik van potentiële blijvertjes de molaire massa van alle ingrediënten die daarin zijn verwerkt; de moleculaire gewichten van alle stofjes in deze formule vind je dan ook in de onderstaande ingrediëntenlijst. Zoals je kunt zien, is xanthan gum het enige obeesje in een overwegend lichtgewicht gezelschap – maar van dat mais-suikertje is het percentage gelukkig laag.

Tot slot, ter indicatie: ik deed 35 dagen met een flacon van 30 ml – en ik ben bepaald geen zuinige gebruiker, niet in de laatste plaats omdat ik mijn hals en coeur niet oversla in mijn routine. De kosten van deze niacinamide formule bedragen daarmee dus slechts € 0,17 per dag, ofwel € 5,12 per maand. Veel voordeliger gaat een huidverzorgingsproduct dat zó veel doet waarschijnlijk niet worden.

Back to Basics: Complete Anti-Aging Huidverzorgingsroutine voor Minder dan € 45,00


Voor wie?

✓ Tieners, twintigers, dertigers en veertigers met een vette huid die gevoelig is voor het ontwikkelen van comedonen en puistjes
✓ Dertigers tot en met tachtigers die tekenen van huidveroudering willen voorkomen en / of verminderen
✓ Mannen en vrouwen, want deze formule is helemaal te unisex

Voor wie niet?

✘ Niacinamide kan in een concentratie hoger dan 5% zogenoemde 'flushes' veroorzaken: tijdelijke, lokale roodheid van de huid. Voorzichtigheid is dus geboden, wanneer je een gevoelige huid hebt of last hebt van rosacea. Probeer de formule eerst uit op een klein, onzichtbaar plekje. Wanneer je huid reageert met een flush, dan kun je de formule half om half mengen met een ander product op waterbasis.
✘ Wanneer je houdt van 'natuurlijk' dan wordt je waarschijnlijk niet zo gelukkig van de vrij hoge concentratie pentylene glycol, die getuige de INCI-lijst hoger dan 1% is.
? Het gebruik van niacinamide in combinatie met een product dat vitamine C bevat is onderwerp van discussie.

Prijs, verkoopadressen en meer informatie

Een 30 ml flacon met doseerpipetje The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% High-Strength Vitamin and Mineral Blemish Formula kost € 5,90. Meer informatie vind je hier, samen met reviews van andere gebruikers. De verzendkosten bedragen € 4,99 maar vervallen wanneer je in een keer € 25,00 of meer besteedt.

Daarnaast is The Ordinary uiteraard verkrijgbaar  bij de Nederlandse Deciem boutique, Runstraat 10, 1016 GK Amsterdam.

Deciem heeft vestigingen over de hele wereld die je kunt opzoeken met hun internationale storefinder.Wist je dat je met de aankoop van dit product kunt bijdragen aan belangrijk MS-onderzoek verricht aan het Amsterdam UMC? ❥ Hier vind je desgewenst meer informatie!


*) De Natural Moisturizing Factor – NMF
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de NMF te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.

INGREDIËNTEN:
AQUA, water – moleculair gewicht 18,02 g/mol; NIACINAMIDE → factsheet – moleculair gewicht 122,13 g/mol; PENTYLENE GLYCOL – bestanddeel Unitamuron H-22® → factsheet – moleculair gewicht 104 g/mol; ZINC PCA → factsheet – moleculair gewicht 129 g/mol; DIMETHYL ISOSORBIDE – oplosmiddel dat de penetratie van actieve ingrediënten verbetert – moleculair gewicht 174,20 g/mol; TAMARINDUS INDICA SEED GUM, tamarinde gom – bestanddeel Unitamuron H-22® → factsheet moleculair gewicht 437 g/mol; XANTHAN GUM – verdikkingsmiddel – moleculair gewicht 1.106,78 g/mol; ISOCETETH-20 – oplos- en emulgeermiddel – moleculair gewicht 472,75 g/mol; ETHOXYDIGLYCOL – oplosmiddel – moleculair gewicht 134,18 g/mol; PHENOXYETHANOL – conserveermiddel – moleculair gewicht 138,17 g/mol; CHLORPHENESIN – conserveermiddel – moleculair gewicht 202,63 g/mol.

Reacties

 1. Beste Mariëlla, allereerst wil ik je bedanken voor je fantastische blog! Ik heb je twee maanden geleden ontdekt en ben het helemaal met je eens dat " anti-aging" wanneer je ouder wordt (ik ben 55) een werkwoord wordt. Leuk al die beautybloggers met weer een nieuwe foundation van Essence, maar als je ouder wordt maakt het verstoppen van je oudere huid onder een foundation alleen maar dat je er nog ouder uit ziet. Geen foundation dus, maar je huid zo glad egaal en jong mogelijk houden! Mijn "geheim" is uit de zon blijven (helaas pas sinds een jaar of 15), tretinoine (vitamine A-zuur creme) en sinds een jaar regelmatig een IPL-behamdeling tegen pigmentvlekjes en gebroken adertjes. En oh ja: botox in mijn frons tussen de wenkbrauwen. Maar daarnaast ben ik ook altijd op zoek naar (betaalbare) huidverzorging die ook echt wat voor je huid doet. Dus niet van La Prairie of La Mer wat een te groot deel van mijn salaris zou opslokken, maar wel van The Ordinary! Wat een geweldig merk! Ik heb er zoveel van in mijn badkamerkastje staan!
  En nu waarom ik op deze post reageer: ik wist niks van het niet mogen mengen van verschillende producten. Ik gebruik al enige tijd niacinamide, ook als poeder in DIY (=self made) producten. Maar ik mengde dat ook vrolijk met vitamine C poeder (die van The Ordinary) en appel cider azijn. Tot ik in jouw blog las dat dat helemaal niet goed is. Nu weet ik het af en toe niet meer. Ik gebruik diverse "zure" producten, zoals een DIY tonic met o.a. appel cider azijn, maar ook BHA salicylic acid van The Ordinary en hun glycolzuur toner. Denk je dat ik geen van die ingrediënten tegelijk mag gebruiken met peptiden als niacinamide en matrixyl? Ik probeer nu de peptiden in de morgen en de zuren in de avond te gebruiken, maar het worden dan wel heel veel laagjes zuur op zuur in de avond, en dan 's avonds ook nog mijn holy grail tretinoine.
  The Ordinary zegt zelf inderdaad dat je geen niacinamide samen met vitamine C mag gebruiken, maar over niacinamide met BHA zeggen ze niks. Die BHA heb ik echt nodig want mijn huid neigt ondanks mijn leeftijd nog steeds naar acne.
  Ik hoop graag jouw mening over dit dilemma te horen. Alvast bedankt!
  PS: ken je de website www.smartskincare.com van dr. Todorov, inclusief een forum? Het wordt af en toe wel heel erg technisch dus ik volg het al een poos niet meer, maar voor jou misschien wel heel interessant.
  Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Joke,

   Even een korte, eerste reactie op je bericht, niet in de laatste plaats om je te bedanken voor je mooie complimenten. Ik vind het elke keer weer zó een eer als een goed geïnformeerde lezer The Brainy Beaut zó waardeert! Dank, dank, dank!

   Om je een goed inhoudelijk antwoord te kunnen geven op je vragen, moet ik onder meer de literatuur in en vooral: op zoek naar een ter zake kundige farmacoloog. Dat gaat dus even duren, vrees ik.

   Maar ik ga asap met deze brainteasers aan de slag - want ik ben ook héél benieuwd hoe het allemaal nou precies zit.

   Ondertussen gebruik ik elke ochtend 10% niacinamide (een vitamine trouwens, geen peptide) i.c.m. 2% salicylzuur - want die combi wérkt voor mijn huid... acne-vrij, maar met een overkill aan grove poriën als ik niet even niet oplet. En ja, ik weet uiteraard dat er aanwijzingen bestaan dat niacinamide en salicylzuur elkaar zo gezegd een beetje "in de weg" kunnen zitten (Curr Drug Deliv. 2010 Dec;7(5):415-20 - Combined patch containing salicylic acid and nicotinamide: role of drug interaction. Abstract onderaan mijn antwoord.) Maar tóch werkt de combinatie - voor mijn huid, althans. En het "oordeel" van mijn huid blijft voor mij doorslaggevend...

   Tot snel! (hoop ik :))
   Mariella

   PS: Ja, ik ken de site van Todorov. Leuk dat je die ook kent! Ziet er wellicht wat "onbeduidend" uit - maar bevat veel interessante. adequate en (ook niet onbelangrijk) objectieve informatie.   Combined patch containing salicylic acid and nicotinamide: role of drug interaction.

   The aim of the present study was to formulate a combined patch containing salicylic (SA) acid and nicotinamide (NA), useful for the treatment of mild acne, and to verify their mutual effect on drug permeation and skin retention. The performance of the patch was tested in vitro in permeation experiments using pig ear skin as barrier. To better understand the data obtained from the film, permeation from solutions and isopropyl myristate/water partition coefficient were also determined. The results obtained in the present work suggest a mutual influence of NA and SA on their permeation across the skin from an innovative transdermal film. The partition coefficient obtained when the two molecules were simultaneously present was typically lower than the respective value obtained with NA and SA alone.


   Verwijderen
 2. Hoi Mariëlle,

  Als je er nog wat meer over te weten komt hoor ik het graag!
  Omdat over niacinamide zo hoog wordt opgegeven zou ik het zonde vinden om het effect af te zwakken door het gelijktijdige gebruik van acids. Of de combinatie alsnog werkt voor mijn huid vind ik lastig te zeggen, ik doe natuurlijk veel meer dan dat, het gaat over het totaal. Voor mijn 55 jaar heb ik een prachtige huid. Grotendeels ook door de tretinoine (0,05%) hoor. Waar ik momenteel een enorm probleem mee heb want het is al sinds september niet meer leverbaar. Ik heb verschillende apotheken geprobeerd, ook online, maar overal nul op het rekest. Ik ben jaren geleden als proef eens een paar weken gestopt (toen ik het nog alleen tegen acne dacht te gebruiken) en toen werd mijn huid/poriën ineens veel grover. Als jij of iemand anders een adres weet waar het nog verkrijgbaar is hoor ik het graag!

  Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Joke,

   Je “hoort” dan zeker van me, beloofd!

   Verder: dat acids (om ze allemaal maar even gezellig op één hoop te gooien :)) de werkzaamheid van niacinamide verzwakken, is nergens beschreven hoor – althans niet in de “serieuze” wetenschappelijke literatuur.
   Alleen salicylzuur en niacinamide kunnen elkaar mogelijk een beetje in de weg zitten: van beide stoffen wordt wellicht minder opgenomen wanneer ze tegelijkertijd worden gebruikt. Maar er is slechts 1 in vitro studie – waarbij gebruik werd gemaakt van varkenshuid – die in die richting wijst. Bovendien is voor alle befaamde anti-aging effecten van niacinamide 5% voldoende. Zelfs wanneer salicylzuur de helft van de 10% niacinamide in het serum van The Ordinary zou “blokkeren”, dan blijft nog steeds de andere helft over... Maar het lijkt mij onwaarschijnlijk dat de interactie tussen beide stofjes zo groot is. Ook omdat The Ordinary de combinatie van beide serums juist adviseert voor een acne-huid (en zij hebben echt wel wat cosmetic chemists in huis)
   Daarnaast is er een discussie gaande of pure (niet gestabiliseerde) vitamine C (ascorbic acid) en niacinamide samen te gebruiken zijn. Volgens sommige bronnen (waar onder Deciem) zou niacinamide de vitamine C aantasten – de niacinamide blijft ongemoeid.
   Peptiden daarentegen zijn niet goed te combineren met zuren – maar daar weet ik dus nog niet precies het fijne van (en dat kan ik eerlijk gezegd steeds minder uitstaan :))

   Wat vervelend voor je dat tretinoïne crème nu nergens meer verkrijgbaar (b)lijkt! Ik zie geen rode lettertjes in het Farmacotherapeutisch Kompas staan, dus ik heb geen idee wat er aan de hand is. Daarom zal ik later deze week een topic voor je starten op Twitter en Facebook – hopelijk kan iemand je daar helpen bij het terugvinden van je Holy Grail.

   En ja, inderdaad: voor optimale huidverzorging is (veel) meer nodig dan één enkel stofje. Super dat jij er in slaagt om je huid zo mooi te houden!

   Tot snel – ik laat je van de week even weten of iemand op “de socials” een antwoord heeft op je tretinoïne vraag.

   Beste groet voor nu,
   Mariella

   Verwijderen
 3. Ik heb nog vitamine A zuur creme te koop.
  0,05 %
  Stuur mij een mail naar tannie.kraakman@outlook.com of ap.0646062028

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tanja,

   Ik heb al eerder aangegeven dat ik niet wil dat je the brainy beaut gebruikt voor je obscure handeltje.

   Wel handig dat je nu je telefoonnummer hebt achtergelaten, dan kan de NVWA je gemakkelijk vinden. Want nogmaals: wat je doet is in strijd met de Nederlandse wet.

   LEZERS: ga niet op dit aanbod in!

   Mariella

   Verwijderen

Een reactie posten

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: