Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | HEMA Hydrating 3 in 1 Micellar Cleansing Water
Micellaire reiniging zonder parfum, alcohol en kleurstoffen – maar mét ingrediënten die de huid kalmeren en hydrateren. Daarnaast past dit uiterst vriendelijk geprijsde Cleansing Water prima in een low budget anti-aging routine, omdat het toegevoegde Boswellia extract helpt bij het vervagen van lijntjes en het verbeteren van de elasticiteit van de huid.

Bye bye, HEMA Hydrating Cleansing Tonic dry / sensitive skin... 
Misschien is het je al opgevallen: in de low-budget anti-aging routine die ik in januari samenstelde, was er geen micellair watertje te bekennen. Daarin nam ik de HEMA Hydrating Cleansing Tonic voor de droge en gevoelige huid op – en die heb ik dan ook wekenlang gebruikt. Maar toen de review begon te naderen en ik daarvoor beeldmateriaal aanvroeg bij het PR bureau van HEMA Skin Care, lieten zij me weten dat de Tonic zou gaan verdwijnen en op sommige locaties zelfs al niet meer verkrijgbaar was. En tja, wie heeft er nu iets aan een review over een product dat binnenkort verdwijnt?
Dus daarom: … welcome, Hydrating 3 in 1 Micellar Cleansing Water! 

Back to Basics: Een Complete Anti-Aging Huidverzorgingsroutine Tjokvol Hoogwaardige Ingrediënten voor Minder dan € 50,00

Glycerine: kalmeert en ondersteunt de NMF

Glycerine is het eerste ingrediënt in dit micellair water waarmee je je huid tijdens het reinigen tegelijkertijd verzorgt. Het maakt namelijk van nature deel uit van de NMF* en daarmee van onze huidbarrière. Glycerine vult eventuele tekorten in de NMF weer aan en helpt daarmee uitdroging van de huid te voorkomen. Daarnaast vermindert glycerine irritatie en ontstekingsreacties.

Factsheet Glycerine

Panthenol: kalmerende, herstellende en anti-microbiële moisturizer

Panthenol – vaak ook “pro-vitamine B5” genoemd – is zelfs in een lage concentratie van 1% al een goede moisturizer, die net zoals glycerine helpt om een aangetaste huidbarrière te herstellen. Daarnaast heeft het een anti-microbiële werking: het vermindert stafylokokken – bacteriën die overal aanwezig zijn en die nare ontstekingsreacties kunnen veroorzaken wanneer de huid is aangetast, bijvoorbeeld door acne of eczeem. Verder kalmeert panthenol ontstekingsreacties en helpt het een beschadigde huid te herstellen.

Factsheet Panthenol

Boswellia extract: kalmerend anti-aging ingrediënt

Boswellia extract wordt verkregen uit de hars van de Indiase wierookboom. In de Ayurveda – de traditionele Indiase geneeswijze – wordt het extract al eeuwenlang gebruikt bij de behandeling van diverse aandoeningen, met name om de ontstekingsremmende werking. Inmiddels heeft de westerse wetenschap die werking bevestigd: het extract bevat verschillende specifieke zuren die overeenkomen met corticosteroïden – de chemische 'namaak'-varianten van een hormoon dat het lichaam aanmaakt om ontstekingen en infecties te bestrijden. Door die ontstekingsremmende eigenschappen kalmeert Boswellia extract een geïrriteerde huid en vermindert het roodheid. Daarnaast heeft dit extract al in een concentratie van slechts 0,5% een anti-aging effect: het vermindert lijntjes, ruwheid en talgafscheiding – terwijl het de elasticiteit van de huid verbetert.

In Nederland zijn nog maar weinig huidverzorgingsproducten verkrijgbaar met Boswellia extract en de meeste daarvan zijn vrij prijzig. HEMA heeft het extract echter verwerkt in verschillende vriendelijk geprijsde huidverzorgingsproducten – waaronder een dag- en nachtcrème. Dat is best bijzonder, want de meeste 'huismerken' houden het nog steeds bij oude, beproefde formules.

Factsheet Boswellia Serrata Resin Extract

En tot slot: het hydraterende Aquaxyl®

Aquaxyl is een ingrediënt dat bestaat uit drie 'suikertjes', waaronder xylitol. Het is ontwikkeld door Seppic, die er heel mooie eigenschappen aan toeschrijft: Aquaxyl zou álle hydratatie-elementen van de huid versterken, waaronder lipiden* en de NMF.
Van de drie bestanddelen die samen dit ingrediënt vormen, is echter alleen xylitol onafhankelijk onderzocht: in combinatie met glycerine verbetert xylitol de hydratatie van de huid – en 'solo' heeft het een antibacteriële werking.

Factsheet Aquaxyl® 

Mijn ervaringen

Ik kocht het HEMA Hydrating 3 in 1 Micellar Cleansing Water meteen nadat ik hoorde dat de oorspronkelijk geplande Tonic zou gaan verdwijnen. Maar, hoe gemakkelijk in gebruik ook – dit micellaire watertje verdween na twee keer uitproberen for review's sake in een lade van mijn badkamerkast. Dat heeft van alles te maken met de Poloxamer 184 – het ingrediënt dat de micellaire truc doet in deze formule. Poloxamer 184 is een blokpolymeer, met een moleculair gewicht van 2.900 g/mol – waardoor dit ingrediënt dus ehh... obees-obees is. Als sommige van die zwaargewichtjes op je huid achterblijven – en dat doen ze, wanneer je aansluitend geen tonic gebruikt of je huid niet goed afspoelt met water – dan blokkeren ze op lokaal moleculair niveau de opname van de verzorgende en anti-aging ingrediënten uit je routine. En ik wil mijn huid echt helemaal schoon hebben van vuil, make-up én zware moleculen voordat ik mijn dag- of nachtverzorging aanbreng. Ook de huid van mijn hals en coeur, die zich zo lastig laat afspoelen met water.

Maar ja... misschien ben ik wel een beetje een rare, met die moleculaire smetvrees van me. Tenslotte worden er veel anderen juist blij van micellaire watertjes – en zij kunnen met dit HEMA Micellar Cleansing Water een product in huis halen met een prima prijs/kwaliteit verhouding. Want ook als low-budget oogmake-up remover doet dit watertje het niet slecht, zo merkte ik.

❥ Factsheet Poloxamer 184

Voor wie?

Voor iedereen met een niet al te gevoelige huid, die graag een goedkope 'alles in één' micellaire reiniging gebruikt – die kalmeert, hydrateert én past in een anti-aging routine.

Voor wie niet?

✗ Wanneer je een gevoelige huid hebt is dit product wellicht minder geschikt voor je als je het wilt gebruiken zónder je huid daarna goed af te spoelen met water. Dit omdat er dan restantjes van reinigende bestanddelen (poloxamer 184 en decyl glucoside) op je huid achterblijven, die irritatie kunnen veroorzaken. Die restantjes verwijderen met een verzorgende tonic kan natuurlijk ook.

Prijs, verkoopadressen en meer informatie

Een 250 ml flacon HEMA Hydrating 3 in 1 Micellar Cleansing Water kost € 2,50. Meer informatie vind je hier, samen met reviews van andere gebruikers. De dichtstbijzijnde HEMA vestiging kun je hier opzoeken, evenals de openingstijden.
Dank! 

Een hartelijk dank je wel aan Kimberly van UPR. Fijn dat je me zo tijdig liet weten dat de Tonic uit de HEMA schappen zou gaan verdwijnen én welk product daarvoor al in de plaats was gekomen! ♥

*) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de NMF te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.

INGREDIËNTEN:
AQUA – water; GLYCERIN – moisturizer → meer informatie; POLOXAMER 184, merknaam: Pluracare® L 64 – micellair reinigende blokpolymeer → meer informatie; PANTHENOL – INCI-naam voor de stabiele, biologisch actieve alcoholvorm van pantotheenzuur (vitamine B5) – moisturizer die kalmeert, een anti-microbiële werking bezit en wondgenezing bevordert → meer informatie; BUTYLENE GLYCOL – hydrateert en verbetert de opname van andere ingrediënten; XYLITYLGLUCOSIDE, bestanddeel Aquaxyl® – bevordert de hydratatie van de huid → meer informatie; ANHYDROXYLITOL, bestanddeel Aquaxyl®; ALLANTOIN – herstelt, verzorgt en hydrateert; DECYL GLUCOSIDE – plantaardige, milde surfactant (“reiniger”); BOSWELLIA SERRATA RESIN EXTRACT, extract van de hars van de Indiase wierookboom met kalmerende en anti-aging eigenschappen → meer informatie; XYLYTOL, bestanddeel Aquaxyl® – suiker verkregen uit groente- en fruitvezels met een antibacteriële en hydraterende werking → meer informatie; TETRASODIUM EDTA – chelaatmiddel; CITRIC ACID, citroenzuur – past de pH-waarde van een formule aan; SODIUM BENZOATE – conserveermiddel.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: