Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | Etos Cleansing Milk Anti Age
De Cleansing Milk Anti Age met Provitamine B5 vormt samen met de bijbehorende Cleansing Tonic een zacht, mild en vriendelijk geprijsd reinigingsduo – dat tevens verzorgende eigenschappen bezit. De Milk bevat ingrediënten die make-up en vuil zachtjes en soepel oplossen, gecombineerd met verzorgende bestanddelen. De Tonic bevat dezelfde verzorgende ingrediënten, maar in een formule die perfect is om even op je huid te laten inwerken voordat je je dag- of nachtverzorgingsproducten aanbrengt. Combineren met een reinigende tonic, toner of lotion van een ander merk kan uiteraard ook. Net zoals bij alle andere ondoorzichtige cleansing milks is het echter wel noodzakelijk om aansluitend een 'waterige' reiniger te gebruiken, zodat je huid optimaal kan profiteren van de ingrediënten uit de rest van je huidverzorgingsroutine.

Ondoorzichtige cleansing milks: reinigen zacht en soepel dankzij moleculaire zwaargewichten
Ondoorzichtige cleansing milks bevatten een hoge concentratie van ingrediënten met een moleculair gewicht dat zwaar, of zelfs ehh... obees is – zoals stearaten, cetylalcohol en caprylic/capric triglyceride. Zulke zwaargewichten worden niet opgenomen door de huid, maar blijven er óp liggen. Dat is helemaal prima, want ze hoeven ook niks ín onze huid te doen – daar hebben we de rest van onze routine voor. De zwaargewichten in een reinigingsformule hebben een andere functie: het zachtjes en soepel oplossen en verwijderen van make-up en vuil. Maar hoe precies je ook bent tijdens het 'afhalen' van je make-up, er blijft altijd een restje zwaargewichten achter. Die obeesjes zijn niet schadelijk voor je huid, ze geven een lekker zacht gevoel en sommige ervan bezitten zelfs moisturizende eigenschappen. Het probleem is vooral dat ze door boven op de huid te blijven 'plakken', daar de opname bemoeilijken van de ingrediënten die je juist wél door je huid wilt laten opnemen: de 'actieve ingrediënten' in crèmes en serums. En het is behoorlijk zonde als er bijvoorbeeld van 10% vitamine C in een formule, slechts 5% de huid inkomt – en de andere helft verloren gaat, omdat die zich niet langs de achtergebleven obeesjes weet te wurmen. Kortom, je huid is pas écht schoon als je na een reinigingsmilk ook een tonic hebt gebruikt.

Steringrediënten in het Etos Anti Age Cleansing Duo met Provitamine B5

Panthenol: kalmerende moisturizer met anti-microbiële eigenschappen
Panthenol is de INCI-naam voor de “Provitamine B5” uit de naam van deze Etos reinigers. Panthenol wordt na het aanbrengen op de huid omgezet in vitamine B5 – en wordt daarom vaak aangeduid als de 'pro'-vorm van deze vitamine. Dit ingrediënt wordt al ruim 75 jaar gebruikt in huidverzorging en heeft zich in die tijd bewezen als een goede moisturizer, die vochtverlies tegengaat en een aangetaste huidbarrière helpt te herstellen. Daarnaast kalmeert panthenol de huid en beschermt die tegen bacteriën. Deze Etos reinigingsformules bevatten ruim voldoende panthenol om al die goede dingen voor je huid te kunnen doen.

Factsheet Panthenol

Glycerine: hydrateert en vermindert irritatie
Panthenol mag dan een 'gouden oudje' zijn als ingrediënt in huidverzorging – glycerine gaat nóg iets langer mee: het wordt al sinds 1945 verwerkt in geneesmiddelen voor de huid en in huidverzorgingsproducten. En terecht: glycerine is niet alleen een natuurlijk onderdeel van de NMF* en kan dus eventuele tekorten daarin aanvullen, het vermindert ook irritatie en ontstekingsreacties én hydrateert het stratum corneum – de bovenste laag van onze huid, die ook wel hoornlaag wordt genoemd.

Factsheet Glycerine

Arginine: herstellend en hydraterend
Arginine is een zogenoemd semi-essentieel aminozuur: onder normale omstandigheden bevat onze huid voldoende arginine – maar wanneer er sprake is van weefselbeschadiging (een wondje, acne) kan de huid wel wat extra arginine gebruiken. Dit omdat uit arginine een 'stofje' wordt gevormd dat speciale cellen in de huid – de fibroblasten – aanzet tot het vormen van collageen; het samenbindende eiwit waaruit 70% van onze huid bestaat. Daarnaast is arginine net zoals glycerine een belangrijk onderdeel van de NMF.

Factsheet Arginine

En ook nog: proline, 1,5% niacinamide en een exfoliantje
Proline is het tweede aminozuur dat Etos in deze cleansers heeft verwerkt. Dit aminozuur vormt samen met 'collega' glycine (niet te verwarren met glycerine) procollageen – een voorloper die vervolgens door enzymen wordt omgezet in collageen. Er is nog weinig bekend over het effect dat het aanbrengen van proline op de huid heeft. Wel heeft een in vitro studie laten zien dat dit aminozuur de fibroblasten stimuleert tot de vorming van collageen.
Niacinamide (“vitamine B3”) is daarentegen zeer uitvoerig onderzocht en bezit een imposante staat van dienst als anti-aging huidverzorger (waarover je alles kunt lezen op de factsheet) De concentratie niacinamide is niet hoog in deze Etos reinigers. Echter, omdat niacinamide heel goed door de huid wordt opgenomen – ook 'uit' een tonic – geeft deze reiniging je huid dus een extra beetje meer van deze onvolprezen multitasker. Daarnaast heeft niacinamide al een aangetoonde anti-aging werking bij een concentratie van 2% en daarbij kom je met deze reiniging aardig in de buurt.
Tot slot bevat dit reinigingsduo aleuritic acid – een zuurtje verkregen uit schellak. Volgens de producent zou dit een alternatief zijn voor AHA's zoals glycolzuur en zou het ingrediënt tevens een anti-oxidatieve werking bezitten.

Factsheet Proline
Factsheet Niacinamide

Mijn ervaringen

Ik reinigde mijn huid altijd graag met een foam en water, omdat het laatste toch echt ongeëvenaard blijft als het aankomt op een 'fris gevoel'. Alleen: met een milk, tonic en wattenschijfjes kun je ook je hals en coeur heel precies reinigen – dat voelt iets minder fris, maar is wel beter. Toch duurde het even voordat ik de overstap maakte: ik kocht het Etos Anti Age Cleansing duo vorig jaar zomer en pas in januari zou de Milk een plaatsje krijgen in de low budget anti-aging routine die ik toen samenstelde. De Tonic was op dat moment al lang op – wat uiteraard een goed teken is. Inmiddels gebruik ik de Milk nu ruim 6 weken, maar de bodem van de flacon is nog steeds niet in zicht. Dit terwijl ik toch écht nooit zuinig smeer en de milk minimaal een keer per dag gebruik (alleen op ochtenden waarop ik mijn gezicht onder de douche met water was, laat ik het gebruik van de milk achterwege en volsta ik met een tonic) Deze Etos Cleansing Milk mag dus zuinig in gebruik worden genoemd, waardoor de prijs/kwaliteit verhouding nog wat extra toeneemt. De geur is niet bijzonder, maar wel fris en de milk laat zich net zo gemakkelijk en soepel over de huid verdelen, als dat die zich samen met make-up en vuil weer laat verwijderen. Ik zeg niet dat ik nooit meer een andere milk zal gebruiken – maar ik heb ook geen enkele haast om deze in te ruilen voor een andere.

Back to Basics: een Complete Anti-Aging Huidverzorgingsroutine Tjokvol Hoogwaardige Ingrediënten voor Minder dan € 50,00

Voor wie?

 ✓ Dit is eigenlijk milde, zachte en kalmerende reiniging voor iederéén – of je nu al toe bent aan anti-aging huidverzorging, of nog niet. De prijs is heel vriendelijk en toch bevatten deze reinigers net dat beroemde beetje méér – zeker in vergelijking met veel soortgelijke producten uit hetzelfde prijssegment.

Voor wie niet?

✘ Wanneer je lijdt aan een allergie voor parfum en of specifieke geurstoffen, dan is deze reiniging voor jou wellicht geen goede keuze; zie daarvoor de onderstaande ingrediëntenlijst. Ondanks de kalmerende eigenschappen is deze milk niet speciaal ontwikkeld voor een gevoelige huid of voor de huid die gevoelig is voor het ontwikkelen van ontstekingsreacties. Door de toevoeging van een ingrediënt dat is verkregen uit schellak, is deze reiniging niet geschikt voor strikte veganisten.

Prijs en verkoopadressen

Een 200 ml flacon Etos Cleansing Milk Anti Age kost – net zoals de bijbehorende Tonic – € 3,49. De dichtstbijzijnde Etos vestiging bij jou in de buurt kun je hier opzoeken.
Dank!

Een hartelijk dank je wel aan Etos voor de eerlijke en transparante informatie over dit product.


*) De Natural Moisturizing Factor – NMF
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de NMF te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.

INGREDIËNTEN:
AQUA – water; CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE – tri-ester van kokosolie en glycerine. Bevat een mix aan vetzuren die de huideigen vetten aanvullen. Verdeelt daarnaast andere ingrediënten gelijkmatig over de huid, waardoor de werking daarvan verbetert; GLYCERIN, glycerine – moisturizer → meer informatie; GLYCERYL STEARATE CITRATE – emulgator die tevens de huid verzacht; ISONONYL ISONONANOATE – synthetische ester die zowel de formule als na het aanbrengen de huid verzacht; OCTYLDODECANOL – emulgator met huidverzorgende eigenschappen; PANTHENOL – INCI-naam voor de stabiele, biologisch actieve alcoholvorm van pantotheenzuur (vitamine B5) – moisturizer die kalmeert, een anti-microbiële werking bezit en wondgenezing bevordert → meer informatie; TOCOPHERYL ACETATE, vitamine E – anti-oxidant; PROLINE – verzorgend aminozuur waarover aanwijzingen bestaan dat het de fibroblasten stimuleert → meer informatie; ARGININE – semi-essentieel aminozuur dat onderdeel is van de NMF en daarnaast een belangrijke rol heeft bij wondherstel → meer informatie; GLUTAMIC ACID – aminozuur met verzorgende en moisturizende eigenschappen; NIACINAMIDE “vitamine B3” – vermindert rimpels, lijntjes en hyperpigmentatie; gaat ontstekingsreacties tegen, vermindert talg, bestrijdt vrije radicalen, helpt bij de behandeling van acne en verbetert de barrière-functie van de huid → meer informatie; ALANINE – aminozuur met verzorgende en moisturizende eigenschappen; ALEURITIC ACID – zuur verkregen uit schellak waaraan wordt toegeschreven dat het een anti-oxidatieve werking bezit en een substituut voor AHA's zou zijn → meer informatie; GLYCERYL STEARATE – huid verzachtende emulgator; PARFUM – parfum bestaande uit niet-declaratieplichtige geurstoffen → meer informatie; SODIUM ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER – stabilisator; XANTHAN GUM – verdikkingsmiddel; SODIUM LACTATE – natriumzout van melkzuur dat hydrateert en de pH-waarde van een formule aanpast; PHENETHYL ALCOHOL – geurstof en conserveermiddel; CAPRYLYL GLYCOL – moisturizende stabilisator die de antibacteriële werking van andere ingrediënten versterkt; PHENOXYETHANOL – conserveermiddel; LIMONENE – gelimiteerde geurstof die van nature voorkomt in bepaalde plantaardige ingrediënten → meer informatie; BENZYL ALCOHOL – gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie; CITRONELLOL – gelimiteerde parfumgrondstof.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: