Doorgaan naar hoofdcontent

Hallo tranexaminezuur... dag hyperpimentatie!

Welkom: Facetheory Exaglow Serum S10 met 5% Tranexaminezuur

Ik ben herstellende van de griep, dus ook de komende week (weken?) zul je hier nog even geen artikelen vinden waarvoor ik urenlang wetenschappelijke studies heb doorgenomen en samengevat. Maar Facetheory had vanmorgen nieuws dat zó goed is voor alle huidjes met melasma en andere vormen van hyperpigmentatie, dat ik het gewoon móét delen. Dat goede nieuws heet Exaglow: een vriendelijk geprijsd hydraterend serum waarin 5% tranexaminezuur is gecombineerd met onder meer niacinamide en gestabiliseerde vitamine C. Onderstaand leg ik je graag uit waarom ik zo enthousiast ben over dit serum. Dat doe ik aan de hand van de INCI-lijst: een korte uitleg van elke “actieve” – plus een link naar de bijbehorende factsheet waar je (veel) meer informatie vindt en je desgewenst zelf de bijbehorende studies kunt inzien.

Facetheory Exaglow Serum – de Ingrediënten:AQUA – water
het basisbestanddeel in 95% van alle huidverzorgingsproducten.

PROPANEDIOL❦ – merknaam ZEMEA®
Niets ten nadele van good old glycerin…

Jacob Hooy Rozenwater: Rozenwater-loos “rozenwater”

Update naar aanleiding van een lezersvraag onderaan deze post


Rozenwater dat geen druppeltje rozenwater bevat – en dat van Jacob Hooy. Ik kon het aanvankelijk zó niet geloven, dat ik de INCI-lijst twee keer in de winkel heb nagekeken en minstens drie keer op internet. Dit moest wel een foutje zijn. Ik kende Jacob Hooy namelijk vooral hun winkel, die wellicht de leukste drogisterij van Nederland is – sinds 1743 gevestigd aan de Kloveniersburgwal 10 en 12 in Amsterdam. De inrichting daarvan is authentiek, inclusief antieke ladekasten uit de VOC-tijd – en het ruikt er zoals een authentieke drogisterij hoort te ruiken: fantastisch. Maar rozenwater zonder rozenwater is allesbehalve fantastisch of authentiek – en dat is geen foutje, maar fout. Ook omdat dit rozenwater zogezegd niks doet. Wanneer je dit water (want die rozen vergeten we verder maar) aan je huidverzorgingsroutine toevoegt, dan heb je vooral veel water, een scheut parfum, wat conserveermiddelen – maar geen verzorging. Er zit wel wat melkzuur in – dat behoort tot de AHA's – maar daarvan is de concentratie veel te laag om een exfoliërende werking te kunnen hebben. Daarnaast bevat dit water een beetje ethylhexylglycerin – een glycerine-ether, die dankzij de glycerine wat huidverzorgende eigenschappen bezit. Alleen is ook daarvan de concentratie te laag om ook maar een klein beetje in de buurt te komen van de verzorgende eigenschappen van glycerine.
En dat was het dan. Dit terwijl het watertje door nogal wat webwinkels wordt aangeprezen als kalmerend, hydraterend en verzachtend. Jacob Hooy doet dit zelf trouwens niet, maar spreekt over een “verfrissende lotion”. Daarnaast vermeldt men netjes de INCI-lijst bij de productomschrijving, waardoor de iets beter geïnformeerde consument meteen kan zien dat het hier om roos-loos water gaat, waar hooguit wellicht een keer een roos doorheen is gezwommen. Maar toch, dit is vooralsnog de slechtste formule die ik dit jaar voorbij heb zien komen.

Echt rozenwater: vermindert ontstekingsreacties dankzij een anti-bacteriële werking, kalmeert en is lief voor keratinocyten 

Ook aan écht rozenwater worden nogal wat mooimakende eigenschappen toegeschreven die niet wetenschappelijk zijn aangetoond. Zo zou het bijvoorbeeld vitamine A en C bevatten, maar er is geen betrouwbare bron te vinden die dit bevestigt. Dat rozenwater anti-oxidanten bevat is uiteraard wel waar, want die zijn te vinden in elke bloem, vrucht, plant en boom – sterker nog: in elk levend wezen op aarde. Zelfs bacteriën beschikken over anti-oxidanten om zich te beschermen tegen de zuurstof in de lucht. Het is echter onbekend welke anti-oxidanten rozenwater bevat en (minstens zo belangrijk bij een watertje) in welke concentraties.
Toch bestaan er wel wat goede redenen om een product met rozenwater aan je routine toe te voegen. Onderzoek verricht aan de Japanse Teikyo Universiteit heeft bijvoorbeeld laten zien dat rozenwater een anti-bacteriële werking heeft en wel tegen de Candida albicans en methicilline-resistente  Staphylococcus aureus (afgekort MRSA - en zo met name in ziekenhuizen berucht geworden) Beide bacteriën kunnen huidproblemen veroorzaken; de S. aureus speelt – ook in 'gewone' vorm – een hoofdrol bij het ontstaan van steenpuisten en atopisch eczeem.
Daarnaast bevat rozenwater 10 tot 50% rozenolie – dat “puur” een van de meest kostbare plantaardige oliën ter wereld is. De geur van rozenolie is niet alleen aangenaam, het lijkt zelfs het vermogen te bezitten om via onze neus en aansluitend hersenen, onze huid te verzorgen: het remt de productie van het stresshormoon cortisol, dat weer een rol speelt bij het ontstaan van een droge huid. Verder is rozenolie lief voor keratinocyten – de huidcellen die 90% van onze opperhuid vormen – en lijkt het de opname van andere ingrediënten te kunnen verbeteren.

Wanneer je een product met rozenwater aan je routine wilt toevoegen, let dan op de INCI-naam “Rosa Damascena Flower Distillate”.

Factsheet Rozenolie – Rosa Damascena Flower Oil en Rosa Centifolia Flower Extract
Histologie & Cytologie voor Beauties: Keratinocyten 

Prijs, verkrijgbaarheid en overige informatie

De adviesprijs van een 500 ml flacon Jacob Hooy Rozenwater-zonder-rozenwater is € 5,49. Het is verkrijgbaar bij diverse (online) natuur-drogisterijen. En oww... voor ik het vergeet: dit watertje ruikt wel naar rozen en dat nog vrij sterk ook. Het parfum dat er in is verwerkt bevat zelfs zogenoemde gelimiteerde parfumgrondstoffen, die in sommige gevallen een allergische reactie kunnen veroorzaken. Die parfumgrondstoffen zijn van natuurlijke oorsprong, dus helemaal synthetisch is de geur van dit watertje nou ook weer niet.

Maar wat vinden de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit en ConsuWijzer daar nou van?

"Is dit legaal?! Het is oplichterij, een leugen, toch? Waarom mag dit product op de markt zijn en zoveel consumenten bedriegen? Ik begrijp het niet...", vroeg een lezer in november vorig jaar (in een reactie die je onderstaand kunt lezen) Omdat ik geen jurist ben, kon ik niet beoordelen of dit rozenwaterloze watertje mogelijk in strijd is met de Nederlandse wet en zo ja, waarom. Maar ik vond het wél een interessante vraag, ook omdat het antwoord daarop mogelijk iets meer duidelijkheid geeft over de grens tussen het wijdverbreide "jokken over ingrediënten" en "oplichterij". Daarom stuurde ik de vraag door naar de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA)
Gisteren ontving ik hun antwoord:

"Rozenwater is geen beschermde naam en daarom zal de NVWA verder geen onderzoek doen". 

Dat riep bij mij echter wel een vervolgvraag op: Een huidverzorgingsproduct hoeft dus géén huidverzorgende eigenschappen te bezitten om als zodanig in Nederland verkocht te mogen worden? Die vraag heb ik de NVWA dan ook in een antwoord gesteld. Maar omdat een antwoord van de NVWA dus maanden op zich laat wachten, heb ik mijn vraag vandaag ook voorgelegd aan ConsuWijzer. Dat is het loket van de overheid voor "de consument" en onderdeel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ambtenaren daar claimen iets sneller te zijn: ze beloven te antwoorden binnen 6 dagen. Ik ben benieuwd... heel benieuwd :))

25 februari 2019: En van het ambtelijke kastje naar de NVWA klachten-muur...

ConsuWijzer antwoordde na 13 dagen. Twee keer zo laat als beloofd, maar nog altijd veel sneller dan de ambtenaren van de NVWA. Van ConsuWijzer worden we echter niks wijzer, want:

"Dank voor uw bericht van 12 februari 2019. Uw vraag of klacht gaat over de ingrediënten van een verzorgingsproduct. Dit is geen onderwerp voor ConsuWijzer. Wij hebben daardoor niet de juiste kennis in huis en kunnen uw vraag niet beantwoorden.

Waar kunt u wel terecht?
Wij denken dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uw vraag of klacht beter kan oppakken."

Gezien de tijd die duurt voordat de NVWA een keertje antwoordt, verwacht ik dus dat ik je ergens in mei kan laten weten wat de ambtenaren aldaar vinden van een huidverzorgingsproduct dat 0% huidverzorgende ingrediënten bevat...


INGREDIËNTEN:
AQUA – water; POLYSORBATE 20 – emulgator; PARFUM – parfum bestaande uit niet-declaratieplichtige geurstoffen → meer informatie; PHENOXYETHANOL – conserveermiddel; ETHYLHEXYLGLYCERIN – conserveermiddel met huidverzorgende eigenschappen; CITRONELLOL – gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie; GERANIOL – gelimiteerde parfumgrondstof; HYDROXYISOHEXYL 3-CYCLOHEXENE CARBOXALDEHYDE – gelimiteerde parfumgrondstof; LINALOOL – gelimiteerde parfumgrondstof; DISODIUM EDTA – conserveermiddel; LACTIC ACID – exfoliant met hydraterende eigenschappen.

Reacties

 1. Thank yo for the clear and educational review.
  I have been using another brand of rose water. recently switched to Jacob Hooy because of friend's recommendation.
  The smell is very fragrant and nice. Also feel good on your skin. So I checked the ingredients list want find out what kind of roses they use....
  To my surprise, there is no roses list on the ingredient... I checked online, there is nowhere to find any information about Jacob Hooy use roses in their "rozenwater".... OMG!!
  Is it legal?! It is a scam, it is a lie. isn't it?
  Why is this product allowed to be on the market and cheat on so many consumers? I don't understand....
  Checked it on the Internet, and did not say anything about using roses.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Tsai Fong,

   I am glad to hear that this “rose water” felt good on your skin and that you enjoyed the smell of it. But yes, unfortunately this is just water with a few drops of rose perfume... so I understand why you feel misled by Jacob Hooy. In my opinion it's quite disappointing and indecent, but I don't know if it is illegal according to Dutch law. So I will pass your question on to the NVWA – de Nederlandse Voedsel en Warenwet Autoriteit (literally translated: Dutch Food and Commodities Act Authority) I'll keep you posted on their reply!

   Have a nice day,
   Mariella

   Verwijderen

Een reactie posten

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: