Doorgaan naar hoofdcontent

ACTUEEL

Lezersvraag: Is het collageenpoeder van Oslo Skin Lab inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven? ••• DEEL II •••

  “Ben jij op de hoogte van het collageen poeder van Oslo Skin Lab, genaamd The Solution? Is dit inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven?” Die vraag stelde Ingrid me in februari 2020. Ik was op dat moment druk bezig met de laatste voorbereidingen van de oprichting van the•care•connection. Dat is de stichting waarvan de oprichting noodzakelijk bleek voor de administratieve en met name fiscale kant van de missie van the•brainy•beaut: lezers eerlijk, onafhankelijk en transparant informeren over huidverzorging die écht werkt (en waarom) – om tegelijkertijd fondsen te werven voor medisch wetenschappelijk onderzoek. Door COVID-19 heeft de formele oprichting van the•care•connection straks een jaar vertraging opgelopen – maar dát zag ik uiteraard niet aankomen toen ik de mail van Ingrid ontving. Druk, druk, druk als ik was vond ik pas na een maand de tijd om Ingrid te antwoorden – en dat deed ik even snel als eerlijk. Nú – bijna 10 maanden en as we speak  24.319 paginaweerg

Factsheet | Unitamuron H-22®




Unitamuron H-22 is de merknaam van het door het Zwitserse Givaudan ontwikkelde ingrediënt met de 'dubbele' INCI-naam Pentylene Glycol en Tamarindus Indica Seed Gum. Het is een water-extract van tamaridezaden dat voornamelijk bestaat uit een polysachariden complex. Volgens de producent is Unitamuron H-22 het “plantaardig hyaluronzuur” dat de huid hydrateert en verzacht.

Tamarindezaden

De tamarinde is een tropische boom die al in de prehistorie van Oost-Afrika naar India kwam, het land dat momenteel de grootste producent is van tamarinde-producten. De naam tamarinde komt voort uit het Perzische woord “Tamar-I-Hind” dat “dadel van India” betekent. De vruchten van de tamarinde lijken dan ook enigszins op dadels, door de bruine kleur en kleverigheid. En net zoals dadels worden de vruchten van de tamarinde gegeten, zij het dan verwerkt tot pasta of in een saus. Zo maakt de beroemde vegetarische chef Yotam Ottolenghi veel gebruik van tamarinde-pasta en is de pulp van de vrucht het 'geheime ingrediënt' in Worcestersaus. De Ayurveda – de traditionele Indiase geneeskunde– maakt al eeuwenlang gebruik van de bladeren, vruchten en zaden van de tamarinde voor de behandeling van zeer uiteenlopende aandoeningen.

Polysachariden die de huid beschermen en herstellen
De zaden bevatten naast anti-oxidanten en vetzuren, verschillende polysachariden, waaronder specifieke xyloglucanen. In 2013 toonde een Duitse studie aan dat een water-extract van tamaridezaden de genezing van wonden bevordert, dankzij de daarin aanwezig xyloglucanen. Dezelfde xyloglucanen bezitten het vermogen om de immuniteit van de huid te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling. Om die reden werden de tamarinde-xyloglucanen door wetenschappers voorgesteld als aanvullend ingrediënt in zonbescherming.

Molaire massa (moleculair gewicht): 437 g/mol.

Pentylene Glycol

Pentylene Glycol (1,5-Pentaandiol) is een chemische verbinding die behoort tot de diolen of glycolen. Dit zijn organische verbindingen met twee hydroxylgroepen, die ook wel alcoholgroepen worden genoemd – maar alleen op atoomniveau (een zuurstof- en waterstofatoom) overeenkomen met het bekende Alcohol denat. In huidverzorging wordt pentylene glycol vooral verwerkt als oplosmiddel, zij het een met huidverzorgende en antibacteriële eigenschappen. Het is als veilig aangemerkt door de Amerikaanse "cosmetica waakhond", The Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel.

Molaire massa (moleculair gewicht): 104 g/mol.

Laatste update: 21 februari 2018




DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: