Doorgaan naar hoofdcontent

Radiostilte

Hopelijk tot snel!

  Allereerst: fijn dat je er bent – ik hoop dat je dit in goede gezondheid leest en dat de COVID-19 blues aan je voorbij gaan. En mocht je een trouwe lezer zijn die even langskomt om te zien of ik nieuwe artikelen heb gepubliceerd: enorm fijn dat je er opnieuw bent, want trouwe lezers hebben een speciaal plekje in mijn bloggershart. Helaas heb ik sinds vorige maand geen enkel nieuw artikel gepubliceerd en zal het nog wel even duren voordat je hier weer vers leesvoer aantreft. Ook durf ik niet te zeggen hoe lang de radiostilte – die vorige maand zo onverwacht inviel – nog zal blijven duren. De oorzaak daarvan is gelukkig niet ernstig of verdrietig, maar wel een beetje lastig. Mijn stilte heeft namelijk van alles te maken met de bijwerkingen van tramadol  – een pijnstiller. Die bijwerkingen zijn tijdens de eerste weken van gebruik het sterkst, daarna nemen ze af. Dat was en is bij mij niet anders: in januari was ik aanvankelijk anderhalve week zó wappie, dat The Sims spelen het enige was

Factsheet | Unitamuron H-22®




Unitamuron H-22 is de merknaam van het door het Zwitserse Givaudan ontwikkelde ingrediënt met de 'dubbele' INCI-naam Pentylene Glycol en Tamarindus Indica Seed Gum. Het is een water-extract van tamaridezaden dat voornamelijk bestaat uit een polysachariden complex. Volgens de producent is Unitamuron H-22 het “plantaardig hyaluronzuur” dat de huid hydrateert en verzacht.

Tamarindezaden

De tamarinde is een tropische boom die al in de prehistorie van Oost-Afrika naar India kwam, het land dat momenteel de grootste producent is van tamarinde-producten. De naam tamarinde komt voort uit het Perzische woord “Tamar-I-Hind” dat “dadel van India” betekent. De vruchten van de tamarinde lijken dan ook enigszins op dadels, door de bruine kleur en kleverigheid. En net zoals dadels worden de vruchten van de tamarinde gegeten, zij het dan verwerkt tot pasta of in een saus. Zo maakt de beroemde vegetarische chef Yotam Ottolenghi veel gebruik van tamarinde-pasta en is de pulp van de vrucht het 'geheime ingrediënt' in Worcestersaus. De Ayurveda – de traditionele Indiase geneeskunde– maakt al eeuwenlang gebruik van de bladeren, vruchten en zaden van de tamarinde voor de behandeling van zeer uiteenlopende aandoeningen.

Polysachariden die de huid beschermen en herstellen
De zaden bevatten naast anti-oxidanten en vetzuren, verschillende polysachariden, waaronder specifieke xyloglucanen. In 2013 toonde een Duitse studie aan dat een water-extract van tamaridezaden de genezing van wonden bevordert, dankzij de daarin aanwezig xyloglucanen. Dezelfde xyloglucanen bezitten het vermogen om de immuniteit van de huid te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling. Om die reden werden de tamarinde-xyloglucanen door wetenschappers voorgesteld als aanvullend ingrediënt in zonbescherming.

Molaire massa (moleculair gewicht): 437 g/mol.

Pentylene Glycol

Pentylene Glycol (1,5-Pentaandiol) is een chemische verbinding die behoort tot de diolen of glycolen. Dit zijn organische verbindingen met twee hydroxylgroepen, die ook wel alcoholgroepen worden genoemd – maar alleen op atoomniveau (een zuurstof- en waterstofatoom) overeenkomen met het bekende Alcohol denat. In huidverzorging wordt pentylene glycol vooral verwerkt als oplosmiddel, zij het een met huidverzorgende en antibacteriële eigenschappen. Het is als veilig aangemerkt door de Amerikaanse "cosmetica waakhond", The Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel.

Molaire massa (moleculair gewicht): 104 g/mol.

Laatste update: 21 februari 2018




DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: