Doorgaan naar hoofdcontent

Hallo tranexaminezuur... dag hyperpimentatie!

Welkom: Facetheory Exaglow Serum S10 met 5% Tranexaminezuur

Ik ben herstellende van de griep, dus ook de komende week (weken?) zul je hier nog even geen artikelen vinden waarvoor ik urenlang wetenschappelijke studies heb doorgenomen en samengevat. Maar Facetheory had vanmorgen nieuws dat zó goed is voor alle huidjes met melasma en andere vormen van hyperpigmentatie, dat ik het gewoon móét delen. Dat goede nieuws heet Exaglow: een vriendelijk geprijsd hydraterend serum waarin 5% tranexaminezuur is gecombineerd met onder meer niacinamide en gestabiliseerde vitamine C. Onderstaand leg ik je graag uit waarom ik zo enthousiast ben over dit serum. Dat doe ik aan de hand van de INCI-lijst: een korte uitleg van elke “actieve” – plus een link naar de bijbehorende factsheet waar je (veel) meer informatie vindt en je desgewenst zelf de bijbehorende studies kunt inzien.

Facetheory Exaglow Serum – de Ingrediënten:AQUA – water
het basisbestanddeel in 95% van alle huidverzorgingsproducten.

PROPANEDIOL❦ – merknaam ZEMEA®
Niets ten nadele van good old glycerin…

Factsheet | Unitamuron H-22®




Unitamuron H-22 is de merknaam van het door het Zwitserse Givaudan ontwikkelde ingrediënt met de 'dubbele' INCI-naam Pentylene Glycol en Tamarindus Indica Seed Gum. Het is een water-extract van tamaridezaden dat voornamelijk bestaat uit een polysachariden complex. Volgens de producent is Unitamuron H-22 het “plantaardig hyaluronzuur” dat de huid hydrateert en verzacht.

Tamarindezaden

De tamarinde is een tropische boom die al in de prehistorie van Oost-Afrika naar India kwam, het land dat momenteel de grootste producent is van tamarinde-producten. De naam tamarinde komt voort uit het Perzische woord “Tamar-I-Hind” dat “dadel van India” betekent. De vruchten van de tamarinde lijken dan ook enigszins op dadels, door de bruine kleur en kleverigheid. En net zoals dadels worden de vruchten van de tamarinde gegeten, zij het dan verwerkt tot pasta of in een saus. Zo maakt de beroemde vegetarische chef Yotam Ottolenghi veel gebruik van tamarinde-pasta en is de pulp van de vrucht het 'geheime ingrediënt' in Worcestersaus. De Ayurveda – de traditionele Indiase geneeskunde– maakt al eeuwenlang gebruik van de bladeren, vruchten en zaden van de tamarinde voor de behandeling van zeer uiteenlopende aandoeningen.

Polysachariden die de huid beschermen en herstellen
De zaden bevatten naast anti-oxidanten en vetzuren, verschillende polysachariden, waaronder specifieke xyloglucanen. In 2013 toonde een Duitse studie aan dat een water-extract van tamaridezaden de genezing van wonden bevordert, dankzij de daarin aanwezig xyloglucanen. Dezelfde xyloglucanen bezitten het vermogen om de immuniteit van de huid te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling. Om die reden werden de tamarinde-xyloglucanen door wetenschappers voorgesteld als aanvullend ingrediënt in zonbescherming.

Molaire massa (moleculair gewicht): 437 g/mol.

Pentylene Glycol

Pentylene Glycol (1,5-Pentaandiol) is een chemische verbinding die behoort tot de diolen of glycolen. Dit zijn organische verbindingen met twee hydroxylgroepen, die ook wel alcoholgroepen worden genoemd – maar alleen op atoomniveau (een zuurstof- en waterstofatoom) overeenkomen met het bekende Alcohol denat. In huidverzorging wordt pentylene glycol vooral verwerkt als oplosmiddel, zij het een met huidverzorgende en antibacteriële eigenschappen. Het is als veilig aangemerkt door de Amerikaanse "cosmetica waakhond", The Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel.

Molaire massa (moleculair gewicht): 104 g/mol.

Laatste update: 21 februari 2018




Reacties

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: