Doorgaan naar hoofdcontent

Oekraïne

Introducing: Svitlana Bevza

  Svitlana Bevza is een Oekraïense fashion designer wiens geweldige werk ik ernstig tekort ga doen in deze post. Ik had je hier heel graag wat van haar ontwerpen laten zien – en hoop dat ik dat later dit jaar alsnog een keer kan doen. Vandaag kwam het er namelijk niet van om tijdens het korte gesprek dat ik met haar had, de zaken kort te sluiten die bij het gebruik van beeldmateriaal komen kijken.  Het is vandaag precies een maand geleden dat Svitlana op Instagram haar definitie van “luxe” deelde. Waarmee ze mij het laatste zetje gaf om iets te gaan dóén – in plaats van met betraande ogen het nieuws volgen, afgewisseld met moeite hebben om me op skincare te concentreren, omdat dat ineens zo ridicuul leek. View this post on Instagram A post shared by Svitlana Bevza 🇺🇦 (@bevza_svitlana) Inmiddels word ik dusdanig in beslag genomen door al dat “doen” voor Oekraïne, dat daar online even weinig van te zien is. Maar voordat ik weer “achter de schermen” verder ga, verte

Factsheet | Unitamuron H-22®




Unitamuron H-22 is de merknaam van het door het Zwitserse Givaudan ontwikkelde ingrediënt met de 'dubbele' INCI-naam Pentylene Glycol en Tamarindus Indica Seed Gum. Het is een water-extract van tamaridezaden dat voornamelijk bestaat uit een polysachariden complex. Volgens de producent is Unitamuron H-22 het “plantaardig hyaluronzuur” dat de huid hydrateert en verzacht.

Tamarindezaden

De tamarinde is een tropische boom die al in de prehistorie van Oost-Afrika naar India kwam, het land dat momenteel de grootste producent is van tamarinde-producten. De naam tamarinde komt voort uit het Perzische woord “Tamar-I-Hind” dat “dadel van India” betekent. De vruchten van de tamarinde lijken dan ook enigszins op dadels, door de bruine kleur en kleverigheid. En net zoals dadels worden de vruchten van de tamarinde gegeten, zij het dan verwerkt tot pasta of in een saus. Zo maakt de beroemde vegetarische chef Yotam Ottolenghi veel gebruik van tamarinde-pasta en is de pulp van de vrucht het 'geheime ingrediënt' in Worcestersaus. De Ayurveda – de traditionele Indiase geneeskunde– maakt al eeuwenlang gebruik van de bladeren, vruchten en zaden van de tamarinde voor de behandeling van zeer uiteenlopende aandoeningen.

Polysachariden die de huid beschermen en herstellen
De zaden bevatten naast anti-oxidanten en vetzuren, verschillende polysachariden, waaronder specifieke xyloglucanen. In 2013 toonde een Duitse studie aan dat een water-extract van tamaridezaden de genezing van wonden bevordert, dankzij de daarin aanwezig xyloglucanen. Dezelfde xyloglucanen bezitten het vermogen om de immuniteit van de huid te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling. Om die reden werden de tamarinde-xyloglucanen door wetenschappers voorgesteld als aanvullend ingrediënt in zonbescherming.

Molaire massa (moleculair gewicht): 437 g/mol.

Pentylene Glycol

Pentylene Glycol (1,5-Pentaandiol) is een chemische verbinding die behoort tot de diolen of glycolen. Dit zijn organische verbindingen met twee hydroxylgroepen, die ook wel alcoholgroepen worden genoemd – maar alleen op atoomniveau (een zuurstof- en waterstofatoom) overeenkomen met het bekende Alcohol denat. In huidverzorging wordt pentylene glycol vooral verwerkt als oplosmiddel, zij het een met huidverzorgende en antibacteriële eigenschappen. Het is als veilig aangemerkt door de Amerikaanse "cosmetica waakhond", The Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel.

Molaire massa (moleculair gewicht): 104 g/mol.

Laatste update: 21 februari 2018




DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: