Doorgaan naar hoofdcontent

Pity Party

Mijn Huidverzorgingsroutine – Juli 2021: Pity Party

  Mijn huidige huidverzorgingsroutine draagt de naam “Pity Party” omdat die voor een aanzienlijk deel bestaat uit producten die ik noodgedwongen bij Kruidvat bestelde – en Kruidvat is en blijft nu eenmaal “maar” een drogist. De “pity” zit 'm echter vooral in de Corona-nood: als “risicogroepie” verbleef ik tot 26 juli in strikte isolatie en ontving ik dus ook geen koeriers aan de deur. En omdat ik kennelijk iets te optimistisch was geweest tijdens het hamsteren van huidverzorging in de pauze tussen de tweede en derde COVID-golf, was ik tijdens de vierde aangewezen op Kruidvat. Daar haalde ik de producten die ik online had besteld op, tijdens het ene uurtje per week dat ik naar buiten ging. Maar daarmee eindigt de “pity” dan ook, want hoe vervelend allemaal ook – dankzij Kruidvat werd mijn huidverzorgingsroutine toch nog een bescheiden feestje. Want tegenwoordig kunnen we serums met adequate percentages van basic actives – zoals retinol, niacinamide, salicylzuur en gestabiliseerde vi

Factsheet | Unitamuron H-22®




Unitamuron H-22 is de merknaam van het door het Zwitserse Givaudan ontwikkelde ingrediënt met de 'dubbele' INCI-naam Pentylene Glycol en Tamarindus Indica Seed Gum. Het is een water-extract van tamaridezaden dat voornamelijk bestaat uit een polysachariden complex. Volgens de producent is Unitamuron H-22 het “plantaardig hyaluronzuur” dat de huid hydrateert en verzacht.

Tamarindezaden

De tamarinde is een tropische boom die al in de prehistorie van Oost-Afrika naar India kwam, het land dat momenteel de grootste producent is van tamarinde-producten. De naam tamarinde komt voort uit het Perzische woord “Tamar-I-Hind” dat “dadel van India” betekent. De vruchten van de tamarinde lijken dan ook enigszins op dadels, door de bruine kleur en kleverigheid. En net zoals dadels worden de vruchten van de tamarinde gegeten, zij het dan verwerkt tot pasta of in een saus. Zo maakt de beroemde vegetarische chef Yotam Ottolenghi veel gebruik van tamarinde-pasta en is de pulp van de vrucht het 'geheime ingrediënt' in Worcestersaus. De Ayurveda – de traditionele Indiase geneeskunde– maakt al eeuwenlang gebruik van de bladeren, vruchten en zaden van de tamarinde voor de behandeling van zeer uiteenlopende aandoeningen.

Polysachariden die de huid beschermen en herstellen
De zaden bevatten naast anti-oxidanten en vetzuren, verschillende polysachariden, waaronder specifieke xyloglucanen. In 2013 toonde een Duitse studie aan dat een water-extract van tamaridezaden de genezing van wonden bevordert, dankzij de daarin aanwezig xyloglucanen. Dezelfde xyloglucanen bezitten het vermogen om de immuniteit van de huid te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling. Om die reden werden de tamarinde-xyloglucanen door wetenschappers voorgesteld als aanvullend ingrediënt in zonbescherming.

Molaire massa (moleculair gewicht): 437 g/mol.

Pentylene Glycol

Pentylene Glycol (1,5-Pentaandiol) is een chemische verbinding die behoort tot de diolen of glycolen. Dit zijn organische verbindingen met twee hydroxylgroepen, die ook wel alcoholgroepen worden genoemd – maar alleen op atoomniveau (een zuurstof- en waterstofatoom) overeenkomen met het bekende Alcohol denat. In huidverzorging wordt pentylene glycol vooral verwerkt als oplosmiddel, zij het een met huidverzorgende en antibacteriële eigenschappen. Het is als veilig aangemerkt door de Amerikaanse "cosmetica waakhond", The Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel.

Molaire massa (moleculair gewicht): 104 g/mol.

Laatste update: 21 februari 2018




DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: