Doorgaan naar hoofdcontent

INCI NAME TO REMEMBER

Factsheet GLUCONOLACTONE

Gluconolactone is een natuurlijk voorkomend polyhydroxyzuur (Polyhydroxy Acid – PHA) waarvan de gunstige effecten op de huid in de jaren '90, samen met die van lactobioninezuur , werden ontdekt door dermatologen en NeoStrata oprichters dr. Eugene VanScott en dr. Ruey Yu. Lactobioninezuur  en gluconolactone zijn allebei uiterst milde exfolianten: ze maken dat verhoornde huidcellen versneld worden afgestoten, zonder de huid te irriteren of een prikkelend gevoel te veroorzaken.  Door de exfoliatie verschijnt er een zachtere, gladdere huid waarvan de toon gelijkmatiger is en waarbij de rimpels en lijntjes minder zichtbaar zijn. Daarnaast bezit gluconolactone antioxidatieve en hydraterende eigenschappen. Gluconolactone versus glycolzuur In 2004 werden PHA's de nieuwe generatie AHA's  genoemd, maar anno 2021 heeft met name glycolzuur  nog niet zo veel haast om ruimte te gaan maken voor gluconolactone en lactobioninezuur. Voor een aanzienlijk deel komt dat doordat het “gou

Factsheet ARGININE


Arginine is de INCI-naam van het aminozuur dat officieel L-Arginine heet. Aminozuren vormen de bouwstenen van peptiden, die weer de bouwstenen vormen van eiwitten zoals collageen en elastine. Vroeger werd gedacht dat arginine een niet-essentieel aminozuur is: een aminozuur dat het lichaam zelf kan vormen, waardoor we niet afhankelijk zijn van voeding om er voldoende van in huis te hebben (in tegenstelling tot essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan produceren en die dus in voldoende mate in ons voedsel aanwezig dienen te zijn) Inmiddels is bekend dat arginine een semi-essentieel aminozuur is: onder normale omstandigheden maakt ons lichaam er voldoende van aan, maar onder invloed van bepaalde factoren ontstaat de noodzaak tot suppletie (aanvulling), bijvoorbeeld bij weefselherstel.

Belangrijke rol in het wondhelingsproces
Verschillende studies hebben aangetoond dat arginine suppletie belangrijk is bij wondherstel. Tijdens het wondhelingsproces wordt namelijk stikstofmonoxide (NO) gevormd uit arginine, dat de fibroblasten aanzet tot de vorming van collageen – het lijmvormende eiwit, waaruit onze huid voor 70% bestaat en dat (dus) ook noodzakelijk is voor de vorming van littekenweefsel.

Belangrijk onderdeel Natural Moisturizing Factor
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen. De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Arginine is een belangrijk onderdeel van de NMF, dat zich met name in de middelste van de drie lagen in het stratum corneum lijkt te bevinden.

Verbetert de hydratatie van de huid 
In een concentratie van 2,5% verbetert arginine de hydratatie van de huid, zo bleek uit deze studie waaraan werd deelgenomen door patiënten met atopische huid en patiënten met een oudere huid. Dit effect werd bereikt doordat arginine het gehalte aan ureum in het stratum corneum verhoogde. Ureum bezit een enorm vermogen water vast te houden en is een natuurlijk onderdeel van de NMF.

Arginine heeft een vrij licht moleculair gewicht (174,2 g/mol) waardoor het de diepere huidlagen kan bereiken.

Laatste update: 11 april 2018

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: