Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

REVIEW | Pannobase + Retinol
In 2017 mocht ik samples van deze anti-aging nachtcrème weggeven aan lezers. De reacties van die early adopters waren dusdanig enthousiast, dat ik niet kon achterblijven en de crème ook zelf probeerde. En inderdaad, Pannobase + Retinol is een fijne crème, waarmee je anti-aging powerhouse  retinol aan je routine kunt toevoegen met een minimale kans op bijwerkingen. Ook leuk: de crème is al verkrijgbaar vanaf  € 17,63!

0,5% retinol: vermindert lijntjes en rimpels, voorkomt huidveroudering en bevordert hydratatie

De 0,5% retinol is natuurlijk hét ingrediënt in deze vriendelijk geprijsde Vlaamse formule. Retinol is een van de meest uitvoerig onderzochte anti-aging ingrediënten, waarvan de werking al even uitvoerig is aangetoond. Allereerst bevordert het de aanmaak van collageen, het eiwit dat 70% van onze huid vormt. Daarnaast voorkomt het vroegtijdige huidveroudering door afbraak van bestaand collageen door zogenoemde MMP's te remmen. Dit zijn met name belangrijke effecten voor de 40+ huid, waarbij het evenwicht tussen de productie en afbraak van collageen is verstoord, waardoor rimpels ontstaan en de huid minder stevig wordt. Daarnaast bevordert retinol de productie van hyaluronzuur, dat dankzij een énorm vermogen water aan zich te binden bijdraagt aan de hydratatie van de huid – ook in de diepere lagen. Retinol zorgt daarmee voor een verhoogde hydratatie van binnenuit, die de huid gladder en steviger maakt.
De eerste effecten van het gebruik van retinol zijn na zes weken te zien, nemen in twee maanden verder toe en bereiken na ongeveer een jaar hun hoogtepunt: verminderde rimpels en hyperpigmentatie, vervaagde lijntjes en een verstevigde, “vollere” huid.

❥ Factsheet retinol (algemeen)
❥ Factsheet retinol 0,5%

Schizophyllan: verbetert de NMF, activeert bindweefselgroeifactor β en vermindert MMP's

Ehhh ja... schizophyllan is een ingrediënt waarvan de werking misschien nog wel ingewikkelder is dan de naam. Deze polysacharide die wordt verkregen uit paddenstoelen, activeert bindweefselgroeifactor β (TGF-β) Deze groeifactor vervult een sleutelrol bij de vorming van collageen én remt de al eerder genoemde MMP's. De werking van schizophyllan komt dus in grote lijnen overeen met die van retinol, wat de Pannobase crème een extra anti-aging werking geeft. Daarnaast verbetert schizophyllan de Natural Moisturizing Factor (NMF)* waardoor de hydratatie van de opperhuid toeneemt.

Factsheet schizophyllan

Bisabolol: kalmeert en helpt huidveroudering te voorkomen

Bisabolol is een anti-oxidant die voornamelijk uit kamille wordt verkregen. Het maakt vrije radicalen onschadelijk, waardoor vroegtijdige huidveroudering wordt voorkomen. Daarnaast kalmeert bisabolol de huid door ontstekingsreacties te verminderen.

❥ Factsheet bisabolol

Panthenol: kalmerende moisturizer die het herstel van de huid bevordert

Panthenol wordt ook wel pro-vitamine B5 genoemd omdat het na het aanbrengen op de huid wordt omgezet in vitamine B5. Het is – zelfs in een lage concentratie – een goede moisturizer, die de huidbarrière herstelt en kalmeert. Daarnaast bezit het een anti-microbiële werking en bevordert het de genezing van de huid – eigenschappen waardoor panthenol (ook) een aanrader is voor de huid die gevoelig is voor het ontwikkelen van puistjes.

Factsheet panthenol

Sodium PCA: nog meer versterking van de NMF

De producent van Pannobase + Retinol is PANNOC – van oorsprong een producent van geneesmiddelen. Aan hun huidverzorging besteden ze net zo veel zorg als aan hun geneesmiddelen en dat is te zien aan de formule van deze crème: die bevat véél moisturizende bestanddelen. Zoiets is natuurlijk altijd fijn in een crème, maar in een product met een hogere concentratie retinol is het eigenlijk niet minder dan een must; retinol kan namelijk in de eerste weken van het gebruik wat bijwerkingen geven, waaronder een drogere huid.
Sodium PCA is de laatste van de hydraterende ingrediënten in de Pannobase crème die ik hier met name wil noemen. Het werd ontwikkeld in Japan, waar het de naam Ajidew NL-50® kreeg en bestaat uit een verbinding van L-Pyrrolidone Carboxylate (PCA) en natrium (zout). PCA is het aminozuur dat een prominent onderdeel vormt van de NMF; bij een tekort ontstaat een droge huid met een verdikte hoornlaag en een verminderde barrière-functie. Sodium PCA vult zo'n tekort aan, waardoor de NMF en daarmee de hydratatie van de huid herstelt.

Factsheet sodium PCA

Mijn ervaringen

Net zoals bij de early birds die de Pannobase crème samen met mij probeerden, hoefde ook mijn huid nauwelijks te wennen aan het gebruik ervan – iets dat bij een crème met 0,5% retinol bepaald niet vanzelfsprekend is. Geen droogheid, geen roodheid en geen branderigheid – zelfs niet een klein beetje. Na anderhalve week 50/50 mengen met een oogcontourcrème, kon ik de Pannobase ook zonder problemen voor de huid rond mijn ogen gebruiken. Dat ik daarna 's avonds na het reinigen maar één product hoefde te gebruiken voor mijn gehele gezicht, hals en coeur vond ik een enorm pluspunt. Daarnaast laat de crème zich heel gemakkelijk verdelen en trekt de crème snel in, zonder meteen 'verdwenen' te zijn. Ook na een nacht slaap was mijn huid nog goed gehydrateerd.
Een directe, significante verbetering bracht de crème bij mij uiteraard niet teweeg: ik gebruikte tenslotte al langere tijd anti-aging huidverzorgingsproducten met hoogwaardige ingrediënten.


Voor wie?

 Deze unisex crème is een aanrader voor iedereen vanaf 25 jaar – want vanaf dan neemt de collageenproductie langzaam af. De mooiste rimpel is de rimpel die je niet krijgt, toch?
✓ 40+ers, 50+ers en 60+ers die op een eenvoudige en niet al te dure wijze retinol aan hun routine willen toevoegen om daarmee het evenwicht tussen de aanmaak en de afbraak van collageen te herstellen – en zo rimpels te verminderen en de huid te verstevigen. Dit geldt nog wat sterker voor vrouwen die de menopauze gepasseerd zijn, want vanaf dan neemt de productie van collageen nog (veel) sterker af.
Iedereen met een huid die snel droog wordt, al dan niet door een zogenoemde atopisch aanleg: Pannobase + Retinol is rijk aan hydraterende ingrediënten en bestanddelen die de huidbarrière versterken. Daarnaast bevordert de toegevoegde retinol de productie van hyaluronzuur, waardoor ook in de diepere huidlagen de hydratatie wordt verbeterd.

Voor wie niet? 

Wanneer je lijdt aan een allergie voor specifieke geurstoffen of voor parfum in het algemeen is deze crème mogelijk niet geschikt voor jou. Zie daarvoor de onderstaande ingrediëntenlijst.
Wanneer je een zeer gevoelige huid hebt of last hebt van rosacea kan het (veel) langer duren voordat je huid gewend is aan retinol. Bouw het gebruik langzaam op: eerst twee keer per week en dan een tijdje om de dag. Pas als dat helemaal goed gaat kun je de crème dagelijks gebruiken.


Waar te koop?

Een tube Pannobase + Retinol bevat 30 ml en is in België verkrijgbaar bij apotheken, waar de crème € 22,80 kost. Bij online aanbieders loopt de prijs uiteen van € 17,63 tot € 23,20 – soms inclusief en soms juist weer exclusief verzendkosten.

Shop & Support

The Brainy Beaut is een blog met een missie: lezers zo transparant en eerlijk mogelijk informeren over huidverzorging die wérkelijk werkt (en waarom) – om tegelijkertijd fondsen te werven voor MS onderzoek verricht aan het Amsterdam UMC. De stichting daarvoor zal binnenkort officieel worden opgericht – iets waarover ik je de komende tijd uiteraard graag veel meer vertel.

Mocht je de Pannobase + Retinol nachtcrème willen aanschaffen, dan zou ik het énorm waarderen als je dat via een van de onderstaande ❥ links doet. Jou kost het geen eurocent meer – maar wij ontvangen tot 8,40% commissie over je totale aankoopbedrag.


Pannobase + Retinol bestellen bij ❥ bol.com voor € 23,20 (gratis verzending)

Prijswijzigingen voorbehouden.*) De Natural Moisturizing Factor – NMF
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de NMF te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.


INGREDIËNTEN:
AQUA – water; PARAFFINUM LIQUIDUM, vloeibare paraffine – niet-comedogene minerale olie die vochtverlies tegengaat → meer informatie; PETROLATUM, “vaseline” – niet-comedogene minerale olie die vochtverlies tegengaat en robuust is in een antimicrobiële werking en versterking van de huidbarrière, zonder die af te sluiten → meer informatie; CETEARYL ALCOHOL – moisturizer, een milde 'fatty' alcohol bestaande uit twee vetzuren; CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE – tri-ester van kokosolie en glycerine. Bevat een mix aan vetzuren die de huideigen vetten aanvullen. Verdeelt daarnaast andere ingrediënten gelijkmatig over de huid, waardoor de werking daarvan verbetert; PALMITIC ACID, palmitinezuur – huideigen vetzuur; STEARIC ACID –– vetzuur dat waterverlies tegengaat en de huidbarrière versterkt; TRIETHANOLAMINE, ook wel: TEA – emulgator; PHENOXYETHANOL – conserveermiddel; CARBOMER – stabilisator; BISABOLOL –anti-oxidant die kalmeert, ontstekingsreacties remt. Daarnaast bestaan er aanwijzingen dat het hyperpigmentatie kan verminderen → meer informatie; PANTHENOL, INCI-naam voor de stabiele, biologisch actieve alcoholvorm van pantotheenzuur (vitamine B5): dexpanthenol – moisturizer die kalmeert, een anti-microbiële werking bezit en wondgenezing bevordert → meer informatie; SODIUM LACTATE – natriumzout van melkzuur dat hydrateert en de pH-waarde van een formule aanpast; SODIUM PCA, Ajidew NL-50® – PCA vult de Natural Moisturizing Factor van de huid aan en verlicht zo de symptomen van een droge huid en/of voorkomt dat die (opnieuw) zullen optreden → meer informatie; DISODIUM EDTA – conserveermiddel; SODIUM ASCORBYL PHOSPHATE, gestabiliseerde vorm van vitamine C – anti-aging anti-oxidant → meer informatie; PARFUM – parfum bestaande uit niet-declaratieplichtige geurstoffen → meer informatie; TOCOPHERYL ACETATE, vitamine E – anti-oxidant; ETHYLHEXYLGLYCERIN – conserveermiddel met huidverzorgende eigenschappen; POLYSORBATE 20 – emulgator; RETINOL (0,5%), vitamine A – vermindert oppervlakkige lijntjes, diepere rimpels en hyperpigmentatie en verhoogt de productie van hyaluronzuur → meer informatie; FRUCTOSE – suiker met waterbindende eigenschappen; GLYCINE – verzorgend aminozuur; INOSITOL – humectans (bevochtigingsmiddel dat het uitdrogen van een product voorkomt) LACTIC ACID – exfoliant met hydraterende eigenschappen; NIACINAMIDE, “vitamine B3” – vermindert rimpels, lijntjes en hyperpigmentatie; gaat ontstekingsreacties tegen, vermindert talg, bestrijdt vrije radicalen, helpt bij de behandeling van acne en verbetert de barrière-functie van de huid → meer informatie; UREA – hydrateert en exfolieert; SCHIZOPHYLLAN – polysacharide verkregen uit de Schizophyllum commune, een niet-giftige paddenstoel. Verhoogt de NMF, bevordert de collageenproductie en helpt vroegtijdige huidveroudering te voorkomen → meer informatie; SODIUM BENZOATE – conserveermiddel; HYDROXYCITRONELLAL – gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie; BHA – wordt onder meer ook Butylhydroxytoluol genoemd – stabilisator; ALPHA-ISOMETHYL IONONE – gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie; LINALOOL – gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie; HYDROXYCITRONELLAL – gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie; CYCLOHEXENE CARBOXALDEHYDE – gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie; BENZYL BENZOATE – gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie; BHT, afkorting van Butylated Hydroxy-Toluene – stabilisator; BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL – gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: