Doorgaan naar hoofdcontent

Hallo tranexaminezuur... dag hyperpimentatie!

Welkom: Facetheory Exaglow Serum S10 met 5% Tranexaminezuur

Ik ben herstellende van de griep, dus ook de komende week (weken?) zul je hier nog even geen artikelen vinden waarvoor ik urenlang wetenschappelijke studies heb doorgenomen en samengevat. Maar Facetheory had vanmorgen nieuws dat zó goed is voor alle huidjes met melasma en andere vormen van hyperpigmentatie, dat ik het gewoon móét delen. Dat goede nieuws heet Exaglow: een vriendelijk geprijsd hydraterend serum waarin 5% tranexaminezuur is gecombineerd met onder meer niacinamide en gestabiliseerde vitamine C. Onderstaand leg ik je graag uit waarom ik zo enthousiast ben over dit serum. Dat doe ik aan de hand van de INCI-lijst: een korte uitleg van elke “actieve” – plus een link naar de bijbehorende factsheet waar je (veel) meer informatie vindt en je desgewenst zelf de bijbehorende studies kunt inzien.

Facetheory Exaglow Serum – de Ingrediënten:AQUA – water
het basisbestanddeel in 95% van alle huidverzorgingsproducten.

PROPANEDIOL❦ – merknaam ZEMEA®
Niets ten nadele van good old glycerin…

Factsheet | RETINOL


Retinol – vitamine A –  is een precursor van tretinoïne, vitamine A zuur: aangebracht op de huid wordt retinol omgezet in tretinoïne. Wanneer je overweegt een huidverzorgingsproduct met retinol aan te schaffen, let er dan op dat de ingrediëntenlijst ook daadwerkelijk de INCI-naam 'retinol' vermeldt. Dit omdat sommige producenten en verkopers op de verpakking of in de verkoopinformatie vermelden dat een product “vitamine A” of “retinol” bevat, terwijl daarin echter een (veel) zwakker werkend retinol-derivaat met de INCI-naam 'retinylpalmitaat' is verwerkt.

Producten met retinol zijn sinds 1984 te verkrijgen, de eerste gecontroleerde double-blind studie naar de anti-aging effecten ervan werd verricht in 1996. Daarna volgden er vele studies, met retinol in diverse concentraties en in verschillende formules, al dan niet gecombineerd met andere ingrediënten.

De anti-aging werking van retinol

Herstelt evenwicht tussen aanmaak en afbraak van collageen
70% van onze huid wordt gevormd het lijmvormende eiwit collageen (van het Griekse κολλώ: 'samenbinden') Van collageen bestaan verschillende typen, in onze huid bevindt zich voornamelijk collageen type I. Wanneer de huid veroudert – al dan niet vroegtijdig, door zogenoemde photo-aging – vinden er wijzigingen plaats in de samenstelling, structuur en hoeveelheden van collageen. Deze veranderingen worden vooral veroorzaakt door een verstoord evenwicht: er wordt steeds minder collageen type I aangemaakt, terwijl MMP's steeds meer collageen afbreken – met rimpels en een dunner, slapper wordende huid als gevolg. Het eiwit CCN1 (cystein-rich protein 61) vervult een sleutelrol bij het verstoren van het evenwicht tussen de aanmaak van nieuw collageen en de afbraak van bestaand collageen: het vermindert de aanmaak, terwijl het MMP's activeert. Retinol remt CCN1, waardoor al na zeven dagen de productie van collageen weer toeneemt en de afbraak ervan wordt tegengegaan.

Bevordert de aanmaak van hyaluronzuur
Ook vochtverlies speelt een rol bij het slapper en rimpelig worden van de huid naarmate de jaren vorderen. (Dit is dan ook de reden waarom een goede moisturizer een instant anti-aging effect heeft: het vocht wordt - tijdelijk - van buitenaf weer aangevuld.) Hyaluronzuur heeft een belangrijke functie in de natuurlijke hydratatie van de huid, doordat het een groot vermogen bezit water aan zich te binden. Wanneer we ouder worden neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in onze huid af. Vrij recent werd aangetoond dat retinol de productie van hyaluronzuur bevordert.

Factsheet 0,1% retinol
Factsheet 0,25% retinol
Factsheet 0,3% retinol
Factsheet 0,4% retinol
Factsheet 0,5% retinol
De grootste misverstanden over retinol


Laatste update: 14 augustus 2019

Reacties

 1. Hoi, heb net je site ontdekt. Wat een waardevolle informatie! Ik vroeg me eigenlijk af of retinol ook poriën kan verkleinen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi! Dank je wel voor je bericht en wat fijn om te lezen dat je de informatie op mijn blog waardevol vindt.

   Omdat retinol een 'verstevigend' effect heeft op de huid en die tevens iets dikker maakt, acht ik het aannemelijk dat het ook enigszins helpt om grove poriën te verminderen. De huid kan daardoor namelijk meer 'weerstand' bieden aan wat meestal de voornaamste oorzaak is van grove poriën: het gevuld zijn met talg.

   Persoonlijk gebruik ik naast retinol echter twee andere 'stofjes' om grove poriën te verkleinen en te voorkomen, die zich specifiek richten op de oorzaak. Het eerste is salicylzuur, dat in de poriën dringt en daar talgophopinkjes vrij letterlijk oplost (en de huid tevens exfolieert). Het tweede is niacinamide, dat de hoeveelheid 'nieuwe' talg vermindert (en daarnaast nog heel veel andere mooie dingen doet voor de huid) Bij The Ordinary zijn formules met 2% salicylzuur en 10% niacinamide te verkrijgen voor minder dan € 6,00 – dus voor de prijs hoef je het niet te laten. Ik gebruik beide formules momenteel als onderdeel van mijn ochtendroutine en zal ze binnenkort reviewen. Voor nu kan ik je alvast vertellen dat beide formules zich uitermate makkelijk laten verdelen over de huid én snel intrekken – waardoor ze prima zijn als basis voor een moisturizer en make-up. Uiteraard bestaan er ook veel andere producten met salicylzuur en niacinamide, maar die zijn meestal (veel) duurder. Mocht je overwegen een ander merk te gaan gebruiken, let er dan op dat de concentratie salicylzuur minimaal 1% is en die van niacinamide 2%.

   Mocht je verder nog vragen hebben dan lees en beantwoord ik die graag!

   Beste groet,
   Mariëlla

   Verwijderen

Een reactie posten

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: