Doorgaan naar hoofdcontent

Hallo tranexaminezuur... dag hyperpimentatie!

Welkom: Facetheory Exaglow Serum S10 met 5% Tranexaminezuur

Ik ben herstellende van de griep, dus ook de komende week (weken?) zul je hier nog even geen artikelen vinden waarvoor ik urenlang wetenschappelijke studies heb doorgenomen en samengevat. Maar Facetheory had vanmorgen nieuws dat zó goed is voor alle huidjes met melasma en andere vormen van hyperpigmentatie, dat ik het gewoon móét delen. Dat goede nieuws heet Exaglow: een vriendelijk geprijsd hydraterend serum waarin 5% tranexaminezuur is gecombineerd met onder meer niacinamide en gestabiliseerde vitamine C. Onderstaand leg ik je graag uit waarom ik zo enthousiast ben over dit serum. Dat doe ik aan de hand van de INCI-lijst: een korte uitleg van elke “actieve” – plus een link naar de bijbehorende factsheet waar je (veel) meer informatie vindt en je desgewenst zelf de bijbehorende studies kunt inzien.

Facetheory Exaglow Serum – de Ingrediënten:AQUA – water
het basisbestanddeel in 95% van alle huidverzorgingsproducten.

PROPANEDIOL❦ – merknaam ZEMEA®
Niets ten nadele van good old glycerin…

Back to Basics: Complete anti-agingsroutine voor minder dan € 45,00
Het luxe paardje in mij begon even te steigeren bij de gedachte, maar de nuchtere Hollandse ratio was sterker: deze maand gaat mijn huidverzorgingsroutine back to basics. In kosten en in verpakking dan – op het punt van de juiste ingrediënten in een adequate concentratie heb ik slechts één concessie hoeven doen. Niacinamide, retinoïden, een exfoliant, krachtige anti-oxidanten én een 'wonder-peptide': het staat allemaal in mijn badkamer, samen met milde reinigingsproducten. Mooi ogen doet het low budget arsenaaltje niet bepaald, maar soit... samen kosten ze nog geen € 50,00 en dat is óók mooi, toch?

Dagverzorging

The Ordinary – Niacinamide 10% + Zinc 1%
Voor mij geen dag zonder niacinamide en alhoewel ik 4-5% van deze onvolprezen multitakser echt wel genoeg vind – want ruim voldoende voor significante anti-aging resultaten – gebruik ik deze maand dus 10%. The Ordinary heeft namelijk geen formules met een lagere concentratie en och... voor € 5,90 mag het natuurlijk best een beetje meer zijn. Fijn aan dit kleine kiloknallertje is de toevoeging van Zinc PCA dat vroegtijdige huidveroudering helpt te voorkomen door MMP's te remmen, de collageenproductie bevordert én adstringeert (be afraid grove poriën, be very afraid!) ReviewThe Ordinary – Salicylic Acid 2% Solution
Grove poriën: ik haat ze – helemaal als ze zich vullen met talg, waardoor mee-eters kunnen ontstaan. Salicylzuur exfolieert en lost talg letterlijk op, dus een product met deze BHA is met grote regelmaat in mijn routine te vinden. Deze formule bevat daarnaast witch hazel – toverhazelaar. Dit is een van de ingrediënten die zijn verketterd door Paula's Choice en Uncover Skincare, maar The Ordinary weet gelukkig beter: toverhazelaar heeft onder meer een krachtige anti-oxidatieve werking en beschermt de huid tegen UV-straling. Review
Kruidvat Skin Science Wrinkle Reducing Serum
“Bewezen resultaat na 4 weken” vermeldt de verpakking en dat klopt inderdaad voor het belangrijkste ingrediënt in dit serum, SYN®-AKE. Deze peptide is ontwikkeld door DSM, die de werking ervan aantoonde: na 4 weken waren rimpels minder diep en minder zichtbaar en was de oppervlakte van de huid zachter en gelijkmatiger. Ik ben inmiddels Zuid-Limburgs genoeg om niet al te zeer aan DSM te willen twijfelen, maar de eerlijkheid gebiedt me te bekennen dat ik vraagtekens plaats bij de effectiviteit van dit serum. Dit vooral omdat het maar één 'actief' ingrediënt bevat, wat me niet genoeg lijkt om mimiekrimpels “weg te smeren” – vooral niet als die mimiekrimpels al 40+ zijn. Review

Nachtverzorging

Het Kruidvat Skin Science Serum dien je twee keer per dag aan te brengen. 's Avonds doe ik dat na deze twee producten:

The Ordinary Resveratrol 3% + Ferulic Acid 3%
Twee krachtige anti-oxidanten in een hoge concentratie. Ferulazuur ken ik en vind ik een fijn ingrediënt omdat het die beruchte huidslopers genaamd MMP's remt. In resveratrol moet ik me nog uitgebreid verdiepen, al heb ik er al heel mooie dingen over gelezen. Review

The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion (Voorheen: Advanced Retinoid 2%)
Met € 9,80 het 'duurste' product van deze routine, maar daarmee heb ik ook wat: niet één, maar twee retinoïden. 2% Hydroxypinacolone Retinoate (HPR) wordt op de INCI-lijst direct gevolgd door gestabiliseerde, ingekapselde retinol (vitamine A) Retinol is hét gouden oudje op het gebied van anti-aging huidverzorging, die sinds enkele jaren lijkt te worden ingehaald door de snel rijzende HPR-ster. Review


Ontbrekend want uitverkocht: The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution
The Ordinary is in Nederland nog steeds alleen online verkrijgbaar. Bij de aanschaf heb je een creditcard of PayPal-account nodig, plus behoorlijk wat geduld: het kan tot tien werkdagen duren voordat je je bestelling in huis hebt. Echt vervelend is echter dat een product “ineens” uitverkocht kan zijn en dit overkwam mij dus bij deze toner met glycolzuur – één van de ingrediënten die ik eigenlijk geen dag wil missen in mijn routine. Uiteraard heb ik nu salicylzuur als exfoliant, maar die 'doet' niks met de collageenproductie. Dat is jammer als het verlies van stevigheid je huid-issue nummer 1 is. Op dit punt heb ik dus een concessie gedaan zodat ik onder de € 50,00 kon blijven. (Maar die blijf ik niet doen, dat kan ik je nu al vertellen :)) 

Reiniging

Etos Cleansing Milk Anti Age – Provitamine B5
Etos verraste me aangenaam met de formule van deze cleansing milk: glycerine, panthenol, vitamine E, proline, arginine en zelfs een klein beetje niacinamide. Review

HEMA Hydrating Cleansing Tonic Dry/Sensitive Skin
De kwaliteit van HEMA huidverzorging is heel wisselend en dat geldt ook voor hun tonics. De andere twee uit het HEMA assortiment zijn heuse afradertjes, maar deze kan er prima mee door. Glycerine en amandelolie zijn dan wel vrij gewoontjes, het hydraterende Aquaxyl® en het kalmerende Boswellia-extract maken de prijs/kwaliteit verhouding van deze tonic bovengemiddeld goed.
Update 19 februari 2018: Vlak voordat ik mijn review zou gaan schrijven ontving ik het bericht dat deze tonic uit het HEMA assortiment gaat verdwijnen. Er is echter (al) een hydraterend micellair water voor in de plaats gekomen.
Review HEMA Micellar Cleansing Water

Albert Heijn Skincare Oog & Lip Reinigingslotion
Een verzorgend ingrediënt heb ik er (nog) niet in kunnen ontdekken, maar deze eye- en lip make-up remover van Albert Heijn lijkt zó veel op een behoorlijk fijne remover van Ahold-zusje Etos dat ik niet aarzelde om dit lelijkerdje in mijn mandje te stoppen.
Review
Reacties

 1. Gebruikt u, in de zomermaanden, ook een zonnebrandcreme?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi!

   Ja, ik bescherm mijn huid zéker tegen de zon – niet in de laatste plaats omdat UV-straling een van de belangrijkste (zo niet dé belangrijkste) oorzaken is van vroegtijdige huidveroudering. Om die reden spreek ik ook liever over zonbescherming: zonnebrand is – letterlijk genomen – juist iets dat we moeten voorkomen :)) En zonbescherming gebruik ik ook in de herfst en winter, omdat op bewolkte dagen toch nog steeds 40% van de UV-straling de aarde bereikt. Alleen smeer / poeder ik dan niet elke twee uur, maar alleen voordat ik naar buiten ga.
   Een SPF is na twee uur uitgewerkt – en daarom heb je dus eigenlijk niet zo heel veel aan een SPF in een dagcrème: wanneer je die om 07.00 uur aanbrengt, is je huid om 09.00 uur alweer onbeschermd. Daarom is het belangrijk de SPF aan te brengen voordat je naar buiten gaat en wanneer je buiten blijft elke twee uur te 'verversen'.

   Beste groet,
   Mariëlla

   Verwijderen
 2. Hallo Mariëlla,

  Wat een ontzettend leuke website allereerst met veel info! Super!

  Mijn vraag is gebruik je al de bovenstaande producten dagelijks en wat gebruik je wanneer? Dus wat in de morgen zeg maar en wat in de avond?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello stranger ;))

   Hartelijk dank voor je mooie compliment, dat was heel fijn om te lezen!

   En ja, ik gebruikte alle bovenstaande producten destijds dagelijks - sommige in de ochtend en andere in de avond (zoals aangegeven onder "dagverzorging" en "nachtverzorging")

   Sommige producten (zoals het niacinamide serum) ben ik blijven gebruiken - bij andere bleef het bij één keer.

   Allerbeste groet & blijf gezond,
   Mariella   Verwijderen

Een reactie posten

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: