Doorgaan naar hoofdcontent

#watvindjij

enquête | Met privacy betalen voor toegang tot informatie: hoe ervaar jij dat?

  Google Analytics: ook the•brainy•beaut ontkomt niet aan het gebruik ervan, niet in de laatste plaats omdat “hoeveel unieke bezoekers heb je?” vaak de eerste vraag is die gesteld wordt wanneer een merk of PR-bureau een samenwerking overweegt. Ook de waarde van een pro bono blog wordt dus maar al te vaak uitgedrukt in koude Google Analytics termen. Niet echt gezellig, maar het is niet anders. Naast die gebruikersaantallen biedt Google Analytics andere inzichten: welke artikelen het meest gelezen worden bijvoorbeeld, maar ook demografische gegevens. Zo was in 2021 van de 85.372 gebruikers van the•brainy•beaut 77% vrouw en 23% man. 25,22% van hen was tussen de 25 en 34 jaar oud en 51,68% was ouder dan 45 jaar. Ruim 58% bezocht the•brainy•beaut met een iPhone of iPad en slechts 0,10% deed dat met een Huawei SNE-LX1 Mate 20 lite. Jou interesseert dat allemaal misschien totaal niet, maar er zijn hele beroepsgroepen die daar anders over denken. Google zou tenslotte niet een uitermate geavanc

FACTSHEET PETROLATUM


Petrolatum is de INCI-naam voor de witte vaseline die in huidverzorging wordt verwerkt. Het is net zoals paraffine een restproduct van de aardoliewinning en daarmee ook een 'minerale olie' – de noemer waaronder deze twee ingrediënten dan vaak samen worden geplaatst, ook in de medisch wetenschappelijke literatuur. Daarom verwijs ik graag naar de factsheet Paraffinum Liquidum voor informatie over minerale olie in het algemeen. Hier behandel ik de feiten die (meer) specifiek voor vaseline gelden.

Vaseline sluit de huid NIET af

Dat vaseline de huid afsluit is een hardnekkig misverstandje, dat met name producenten en verkopers van huidverzorging die “vrij van minerale olie” is (uiteraard) nogal eens in stand houden. Dit terwijl deze studie die verscheen in The Journal of the American Academy of Dermatology (JAAD – Impact Factor 7.002), dit misverstandje al in 1992 weerlegde. Bij deze studie werd zgn. Vaseline Jelly gebruikt: 100% pure petrolatum. De conclusie luidde: “Vaseline vormt noch fungeert noch werkt als een epicutaan ondoordringbaar membraan; in plaats daarvan dringt het door de SC-tussenruimten heen, waardoor normaal barrièreherstel mogelijk is, ondanks de occlusieve eigenschappen ervan.” SC is de afkorting van stratum corneum – de hoornlaag, die de bovenkant vormt van de opperhuid. Vaseline sluit de hoornlaag in spreekwoordelijke zin wél af, maar slechts van schadelijke invloeden van buitenaf – en doet dit zónder te interfereren met de huidbarrière.

Robuust in antimicrobiële werking en versterking van de huidbarrière

Antimicrobieel betekent “tegen ziekte-verwekkers gericht” en de anti-microbiële werking van vaseline is “robuust” volgens de auteurs van deze studie die werd gepubliceerd in de Journal of Allergy and Clinical Immunology (Impact Factor 12.485) Het gebruik van vaseline leidt tot gunstige moleculaire responsen, met versterking van de huidbarrière als resultaat: ziekte-verwekkers worden beter afgeweerd en het stratum corneum wordt dikker. Daardoor helpt vaseline wanneer de huidbarrière is verzwakt, zoals bij atopisch eczeem en bij wonden na een operatie.

Maar: liever niet gebruiken op tattoos

Vaseline is in heel veel huidverzorgingsproducten te vinden, met name in die voor de lichaamshuid. Als je tatoeages hebt kun je die beter overslaan wanneer je een bodylotion of -crème met vaseline gebruikt. Volgens de American Academy of Dermatology kan vaseline namelijk tatoeage inkt vervagen. Dit geldt ook voor de producten die niet de merknaam 'Vaseline Intensive Care' dragen. Of een huidverzorgingsproduct vaseline bevat kun je zien door de ingrediëntenlijst na te kijken op PETROLATUM. Wanneer je getatoeëerde huid hydraterende zorg nodig heeft, kies dan voor een moisturizer op waterbasis.


Laatste update: 29 december 2017



DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: