Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

FACTSHEET PARAFFINUM LIQUIDUM




Liquidum is de INCI-naam voor de vloeibare paraffine die in huidverzorging wordt verwerkt. Het is net zoals petrolatum (vaseline) een minerale olie en deelt daarmee – ten onrechte – een wat slechte naam. Over deze ingrediënten gaan de gekste verhalen rond en talloze merken waarvan de producten “geen minerale olie” bevatten benadrukken dat maar al te graag. Hoe paraffine aan die slechte, of eigenlijk vooral 'vieze' naam komt, wordt meteen duidelijk als we op Wikipedia lezen hoe dit ingrediënt wordt verkregen:
“Paraffine wordt uit aardoliedestillaten en -residu's bereid, door deze in selectieve oplosmiddelen op te lossen, sterk af te koelen en de paraffine af te filtreren. De verkregen, nog olie bevattende paraffine wordt van deze olie ontdaan door zweten of door uitlogen met een oplosmiddel, en door centrifugeren. De raffinage van paraffine geschiedt met behulp van bleekaarde. Meestal gaat hier een voorbehandeling met geconcentreerd of rokend zwavelzuur aan vooraf.”

Aardolie? Bleekaarde? Rokend zwavelzuur? Dat klinkt allemaal niet als een aanbeveling om een product met paraffine op je gezicht of lichaam te smeren – en tóch is dit ingrediënt allesbehalve slecht voor je huid. Net zoals petrolatum, trouwens – waarmee paraffine, ook in de medisch wetenschappelijke literatuur, samen onder de noemer 'minerale olie' wordt geplaatst.

Paraffine en petrolatum zijn dus níet slecht voor de huid. Sterker nog, in het International Journal of Cosmetic Science (Impact Factor 1.581*) verscheen in december 2012 een review met de veelzeggende titel “A review on the extensive skin benefits of mineral oil”. Dit artikel werd geschreven ter nagedachtenis aan de internationaal gewaardeerde en gerespecteerde Nederlandse prof. dr. Johann W. Wiechers; een eer van een kaliber dat nog geen ander ingrediënt in huidverzorging ten deel is gevallen.

Om enkele van die “extensive benefits” te noemen (waarvan je hier de bron kunt vinden):

  • de veiligheid van minerale olie is uitvoerig onderzocht en aangetoond
  • minerale olie ondersteunt de huidbarrière door Transepidermal Water Loss (TEWL) tegen te gaan; er verdampt (letterlijk) minder water, waardoor het stratum corneum (de buitenste hoornlaag van de huid) beter gehydrateerd blijft
  • minerale olie is niet-comedogeen: het veroorzaakt geen verstopping van de poriën, waardoor mee-eters (comedonen) of uiteindelijk puistjes kunnen ontstaan
  • van minerale olie is het onwaarschijnlijk dat het ranzig wordt – zelfs in een heet of vochtig klimaat


Maar... 

Ja wel, toch nog een 'maar' – zij het een kleintje: actieve ingrediënten in een formule met minerale olie als basis lijken minder goed aan de huid te worden afgeleverd dan isopropylmyristaat- en propyleenglycol-oplossingen. Aanwijzingen daarvoor werden gevonden tijdens deze studie, die zich richtte op de aflevering van fenolische verbindingen – waaraan met name plantaardige extracten rijk zijn. Overigens deed minerale olie het als 'vehikel' bij deze studie net zo goed als water.


*) As stated by the 2017 ISI Journal Citation Reports®


Laatste update: 27 december 2017



DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: