Acetyl Hexapeptide-8 (soms ook wel Acetyl Hexapeptide-3 genoemd) is een peptide die door het van oorsprong Spaanse Lipotec op de markt werd gebracht onder de merknaam Argireline. Sommige producenten van huidverzorgingsproducten die deze peptide bevatten claimen dat de werking hetzelfde is als die van Botox®. Die claims zijn onterecht: Botox en Argireline zijn dan wel verwant, maar niet hetzelfde – niet in wijze van toepassing en niet in mate van effect. Desalniettemin bezit Argireline een anti-rimpel werking.
Botox: een eiwit dat wordt geïnjecteerd
Botox is de merknaam die Allergan gaf aan de door hen ontwikkelde injectievloeistof met botulinetoxine en die inmiddels een synoniem is geworden voor alle injectievloeistoffen met botulinetoxine*. Botulinetoxine is een gif dat onder meer door de bacterie Clostridium botulinum wordt geproduceerd. Het is een eiwit dat inwerkt op zenuwcellen waardoor het spieren en spiertjes tijdelijk verlamt. Cosmetisch artsen injecteren botulinetoxine-oplossingen selectief in het gelaat, waardoor op die plaatsen rimpelvorming wordt onderdrukt – wat het ontstaan van rimpels voorkomt en bestaande rimpels minder diep maakt.
Argireline: een peptide die op de huid wordt aangebracht
Argireline is een synthetische peptide. Peptides verschillen van eiwitten doordat ze slechts een gering aantal aminozuren bevatten – reden waarom ze ook wel 'kleine eiwitten' worden genoemd. Argireline zou daarom een 'kleine botox' kunnen worden genoemd omdat de peptide bestaat uit een fragment van botulinetoxine (om precies te zijn van
SNAP-25 – een substraat van botulinetoxine) Argireline wordt – verwerkt in een crème of serum – op de huid aangebracht. Aangenomen wordt dat het
rimpels vermindert door de vorming van specifieke eiwitten te voorkomen en door te interfereren in het vrijkomen van catecholamines (chemische verbindingen die zijn afgeleid van het aminozuur tyrosine)
Anti-rimpel effect
Deze studie – waarbij gebruik werd gemaakt van een diermodel – liet zien dat Argireline een verjongend effect kan hebben op de verouderde huid en dat het de huidstructuur kan verbeteren. Bij
deze studie werd na vier weken een “significant anti-rimpel effect” waargenomen op de kraaienpootjes van de deelnemende proefpersonen.
Onderzocht als aanvulling op botox bij de behandeling van blepharospasme
Blepharospasme is een aandoening waarbij er door een onbekende oorzaak sprake is van een te hoge spierspanning in de oogleden. De aandoening kan sterk variëren in ernst: van een verhoogde knipperfrequentie tot het niet meer kunnen openen van de ogen. Bij de behandeling van blepharospasme maken oogartsen gebruik van botox-injecties.
Deze
pilot study richtte zich op de effecten van Argireline als aanvulling op de behandeling van blepharospasme met botox. Argireline bleek de de werkingsduur van botox te verlengen, zij het in een mate dat de resultaten niet kon worden aangemerkt als “significant”. In vervolg-studies zal daarom onder meer gebruikt worden gemaakt van hogere concentraties Argireline, omdat de onderzoekers vermoeden dat bij de pilot study gebruik werd gemaakt van een te lage concentratie.
Op z'n best in een formule die (veel) water bevat
Argireline penetreert de huid het beste wanneer de peptide is verwerkt in een formule die veel water bevat, zo laat
deze studie zien. Argireline verwerkt in een formule die veel olie bevat wordt minder goed door de huid opgenomen.
Door de FDA onderzocht op ongewenste effecten
Huidverzorgingsproducten met Argeline zijn al jarenlang geliefd en worden dus op grote schaal langdurig gebruikt. Daardoor rees bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) de bezorgheid of de peptide mogelijk té diep in de huid zou kunnen dringen, om daar ongewenste biologische activiteit te stimuleren. Men liet daarom
dit onderzoek verrichten, waaruit bleek dat de peptide de diepere huidlagen niet bereikt. (Hetgeen wellicht niet zo verwonderlijk is gezien het 'zware' moleculair gewicht van 889 g/mol van de peptide)
Laatste update: 15 december 2017
*) Om die reden gebruik ik hier – anders dan op andere factsheets – de merknamen in plaats van de stofnaam resp. INCI-naam.