Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

REVIEW | Alpha-H Liquid Gold Intensive Night Repair Serum
Dit serum gaat door, waar veel andere anti-aging producten stoppen. Zo bevat het om te beginnen twee anti-aging grootheden in concentraties zoals we die zelden zien: 14% glycolzuur en 5% niacinamide. Glycolzuur verwijdert direct dode en droge huidcellen, waardoor al na enkele malen gebruik dofheid plaats maakt voor een gezonde glans en waardoor rimpels en oneffenheden minder zichtbaar zijn. Op de langere termijn stimuleert de 'AHA der AHA's' de collageen-productie, waardoor tekenen van huidveroudering verminderen én worden voorkomen. De hoge concentratie niacinamide zorgt voor optimale anti-aging effecten van deze onvolprezen multitasker, die ook wel vitamine B3 wordt genoemd: lijntjes en rimpels worden samen met pigmentvlekken verminderd, terwijl de elasticiteit van de huid verbetert. Dat allemaal zou voor een ander product een mooie omschrijving zijn – bij dit Alpha-H serum is het slechts de inleiding.

14% glycolzuur: krachtige verjongende effecten in opper- en lederhuid

Glycolzuur is de meest effectieve van alle Alpha Hydroxy Acids (AHA's) dankzij een laag moleculair gewicht waardoor het zowel in de epidermis (opperhuid) als dermis (lederhuid) effect heeft. Allereerst werkt het 'instant' als exfoliant door dode en droge huidcellen in de epidermis te verwijderen, waardoor dofheid verdwijnt en de huid direct jonger oogt. Binnen enkele dagen vermindert glycolzuur hyperpigmentatie tot in de onderste lagen van de epidermis, waardoor ook de huidtoon meer egaal wordt. Daarnaast worden lijntjes minder zichtbaar: glycolzuur bevordert de productie van het huideigen hyaluronzuur in zowel de dermis als epidermis. Dit leidt niet alleen tot een verbeterde hydratatie, maar maakt ook dat de huid van binnenuit wordt 'opgevuld'.
In de dermis aangekomen stimuleert glycolzuur de vorming van collageen waardoor bestaande huidveroudering, zoals verminderde stevigheid en oppervlakkige rimpels, wordt verminderd én toekomstige veroudering wordt afgeremd. De mate van dit anti-aging effect is afhankelijk van de concentratie glycolzuur; met 14% heeft dit Alpha-H serum een aanzienlijk effect op de collageen-productie, terwijl het tóch geschikt is voor regelmatig gebruik.

Factsheet glycolzuur
Histologie & Cytologie for Beauties I

5% niacinamide: de anti-aging multitasker op z'n best – zónder bijwerkingen

Niacinamide mag eigenlijk in geen enkele huidverzorgingsroutine ontbreken, ook niet bij de dames en heren voor wie anti-aging nog geen werkwoord is geworden. Zo vermindert het bijvoorbeeld talg, waardoor het tevens helpt grove poriën te verkleinen. Daarnaast versterkt het de cellulaire energie, evenals het natuurlijk vermogen van de huid om vrije radicalen onschadelijk te maken en DNA te herstellen. Niacinamide helpt ook bij het bestrijden van acne en sebborisch eczeem. Het vermindert ontstekingsreacties en is in een concentratie van 4% net zo effectief als de receptplichtige 'one trick pony' hydrochinon (hydroquinone) bij de behandeling van melasma. Zonder bijwerkingen – maar mét verbetering van de huidbarrière.
Zodra je de 40 bent gepasseerd heeft je huid nog meer aan niacinamide. Een concentratie van minimaal 4% is dan aan te bevelen om optimale anti-aging effecten te bereiken: het verminderen van lijntjes, rimpels, kraaienpootjes, pigmentvlekken en het verbeteren van de elasticiteit van de huid. Al die effecten zijn wetenschappelijk aangetoond – evenals het feit dat de resultaten die te behalen zijn met niacinamide het grootst zijn bij een concentratie van 5%. En dat is precies het percentage dat dit serum bevat: hoog genoeg voor optimale effecten, maar zonder risico voor 'flushes' als bijwerking.

Factsheet niacinamide

Zijde aminozuren: moisturizen, beschermen, kalmeren en herstellen

“Silk Amino Acids” is de INCI voor sericine – “zijdelijm” – een eiwit dat 17 van de voor mensen fundamentele aminozuren bevat, waaronder 34% serine. Serine is het belangrijkste aminozuur in de Natural Moisturizing Factor, waardoor sericine uitstekende moisturizende eigenschappen bezit. Het Alpha-H Liquid Gold Intensive Night Repair Serum bevat een hoge concentratie sericine en dat is fijn, want de zijdelijm doet veel meer dan moisturizen. Het heeft bijvoorbeeld een sterke anti-oxidatieve werking, waarmee het helpt vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. Daarnaast remt het tyrosynase – een enzym met een sleutelrol bij de vorming van pigment en dus bij het ontstaan van hyperpigmentatie. Minstens zo interessant vanuit anti-aging opzicht is de remmende werking van sericine op elastase, ook wel MMP-12 genoemd. Elastase breekt elastine af – het eiwit dat onze huid de veerkracht geeft om vele duizenden bewegingen per dag te kunnen maken zónder direct diepe rimpels te vertonen. Ook heel aangenaam: sericine kalmeert en vermindert ontstekingsreacties en bevordert daarnaast het herstel van een beschadigde huid, onder meer door de collageen-productie te stimuleren.

Factsheet zijde aminozuren
❥ Histologie & Cytologie for Beauties II: Matrix Metalloproteinases – MMP's

Palmitoyl Tripeptide-5: stimuleert Tissue Growth Factor β (TGF-β)

Okay... ik geef toe: dat is een korte zin die eigenlijk alleen maar bestaat uit moeilijke woorden. Palmitoyl Tripeptide-5 is dan ook wel een beetje anti-aging huidverzorging voor gevorderden – niet in de laatste plaats door de werking van dit “kleine eiwit”: het stimuleren van TGF-β die een sleutelrol heeft bij de vorming van collageen, het verstevigende eiwit in onze huid. Daarmee helpt deze peptide om rimpels en lijntjes te verminderen en om nieuwe te voorkomen.

Factsheet Palmitoyl Tripeptide-5

1% retinylacetaat: de anti-aging werking van retinol – zonder de bijwerkingen

Voor de verzorging van de 40 en 50+ huid adviseren dermatologen drie soorten ingrediënten: AHA's, anti-oxidanten en retinoïden. In dit serum vind je ze alle drie – met retinylacetaat als retinoïde (de naam voor bio-organische verbindingen waarvan de chemische structuur verwant is aan retinol)
Retinylacetaat is een retinol-ester, die door de enzymen in de huid eerst wordt omgezet in retinol (vitamine A) en aansluitend in tretinoïne (vitamine A zuur) Die omzetting gebeurt geleidelijk, waardoor de bijwerkingen van retinol / tretinoïne zoals roodheid, irritatie en schilfering achterwege blijven.
Het Liquid Gold Intensive Night Repair Serum bevat 1% retinylacetaat, dat wordt omgezet tot ca. 0,4% retinol – een concentratie met een opmerkelijk anti-aging effect: verbetering van zowel de opper- als lederhuid, bevordering van de collageen-productie plus bescherming van bestaand collageen.

Factsheet 4% retinol

Glycerine en sodium hyaluronate: nog meer moisturizing

Naast niacinamide, de zijde aminozuren en het indirect moisturizende glycolzuur bevat dit serum good old glycerine die onder meer kalmeert en hydrateert. Sodium hyaluronate is een verbinding van 91% hyaluronzuur met zout dat een gigantisch vermogen bezit om water aan zich te binden (tot wel 6 liter per gram, om precies te zijn) Aangebracht op de huid heeft het een effect van talloze minuscuul kleine sponsjes die zich vullen met water, waarmee ze de huid van binnenuit opvullen. Door dit 'plumping' effect worden rimpels en lijntjes kort na het aanbrengen minder zichtbaar.

Factsheet glycerine
Factsheet sodium hyaluronate

Mijn ervaringen

Voor mij is het al wat jaren geleden dat ik mijn eerste AHA-erlebnis had – en die was dusdanig indrukwekkend dat glycolzuur daarna nooit meer in mijn routine heeft ontbroken. Doordat het mijn huid gladder maakt en een gezonde glans geeft heb ik bijvoorbeeld minder foundation nodig, die zich daarnaast gemakkelijker egaal laat verdelen. Minder foundation betekent ook minder ophopinkjes in lijntjes en rimpels, zoals die op slechte dagen kunnen ontstaan en die de uiterst onaangename eigenschap hebben om rimpelige oneffenheden te accentueren. Dat vond ik al vervelend in mijn dertiger jaren, maar na mijn veertigste begon het een issue te worden. Foundation gebruiken we tenslotte om er beter uit te zien – niet om ouder te lijken.
Dan is er natuurlijk nog het anti-aging effect op de langere termijn, doordat glycolzuur de collageen-productie stimuleert. Om die reden gebruik ik dit zuurtje het liefst elke dag en wel in een zo hoog mogelijke concentratie. Ik was dan ook meteen enthousiast toen ik zag dat dit serum 14% glycolzuur bevat – samen met een flink percentage van een aantal andere mooie ingrediënten, iets dat zeldzaam genoemd mag worden (en misschien zelfs wel uniek) Dagelijks 14% glycolzuur is echter voor mijn huid (nog?) iets te veel van het goede. Alpha-H heeft dit serum dan ook ontwikkeld voor gebruik óm de dag – maar dat weerhoudt mij er niet van om te blijven proberen het dagelijks te gaan gebruiken. Waar een wil is, is een weg toch? En wow... wíl ik dagelijks een hoge concentratie glycolzuur, niacinamide én zijde aminozuren!
Het licht medicinale geurtje was trouwens wel even wennen, evenals het wat plakkerige gevoel op mijn huid na het aanbrengen – maar grotere minpuntjes kan ik aan dit serum niet ontdekken.

Voor wie?

Iedereen rond de menopauze. De menopauze is namelijk ronduit slecht nieuws voor je huid, want brengt een forse afname teweeg in de collageen-productie plus een vermindering van de natuurlijke bescherming tegen vrije radicalen. Hierdoor nemen rimpels en hyperpigmentatie snel toe, terwijl de stevigheid van de huid sterk afneemt. Dit serum helpt om die postmenopauzale huidveroudering tegen te gaan.

Iedereen die niet op de menopauze gaat zitten wachten om een elite-eenheid aan anti-aging huidverzorging in huis te halen.

Iedereen die nooit in de overgang zal komen: dit serum is ook zeer geschikt voor de mannenhuid.

Voor wie niet?

Wanneer je lijdt aan een allergie voor sommige geurstoffen of voor parfum in het algemeen is dit serum mogelijk niet geschikt voor je. Zie voor mogelijke allergenen de onderstaande INCI-lijst.

Wanneer je een zeer gevoelige huid hebt of een huid die gevoelig is voor het ontwikkelen van rosacea is het gebruik van glycolzuur in een hoge concentratie af te raden.

Door de toevoeging van zijde aminozuren is dit serum niet geschikt voor strikte veganisten.


Prijs, verkrijgbaarheid en meer informatie


Een 50 ml lucht- en lichtdichte hervulbare pompflacon Alpha-H Liquid Gold Intensive Night Repair Serum kost € 59,95 en is online verkrijgbaar bij Alpha-H Nederland  – waar je tevens meer informatie kunt vinden of vakkundig advies kunt inwinnen.
De dichtstbijzijnde Alpha-H depositair bij jou in de buurt je hier opzoeken.


Dank!

Een hartelijk dankjewel aan Alpha-H voor het toezenden van dit serum én de eerlijke, transparante informatie over de formule daarvan.


INGREDIËNTEN:
AQUA – water; ALCOHOL DENAT. ethanol – verbetert de opname van andere ingrediënten, desinfecteert en maakt dat een formule minder conserveermiddelen hoeft te bevatten. → meer informatie; BUTYLENE GLYCOL – hydrateert en verbetert de opname van andere ingrediënten; GLYCOLIC ACID glycolzuur – exfoliant die tevens de productie stimuleert van collageen en hyaluronzuur → meer informatie; METHYL GLUCETH-20 – verzachtende humectans; NIACINAMIDE “vitamine B3” – vermindert rimpels, lijntjes en hyperpigmentatie; gaat ontstekingsreacties tegen, vermindert talg, bestrijdt vrije radicalen, helpt bij de behandeling van acne en verbetert de barrière-functie van de huid → meer informatie; SILK AMINO ACIDS sericine / “zijdelijm” – moisturizer met een sterke anti-oxidatieve werking, die pigmentvorming en de afbraak van elastine voorkomt en daarnaast de huid kalmeert en herstelt → meer informatie; GLYCERIN – moisturizer → meer informatie; PALMITOYL TRIPEPTIDE-5 – synthetische peptide, activeert tissue growth factor β (TGF-β) die de collageenproductie stimuleert → meer informatie; POLYSORBATE 20 – emulgator; POTASSIUM HYDROXIDE – past de pH-waarde van een formule aan; RETINYL ACETATE – retinol-ester die zowel de opper- als lederhuid verbetert, de collageen-productie stimuleert en bestaand collageen beschermt → meer informatie; XANTHAN GUM – verdikkingsmiddel; POLYQUATERNIUM-10 – verdikkingsmiddel; MANNITOL – humectans en bindmiddel; SODIUM HYALURONATE – verbinding van 91% hyaluronzuur met zout. Moisturizer en anti-oxidant met 'instant' anti-aging effect door oneffenheden van binnenuit op te vullen door water aan zich te binden → meer informatie; PHENOXYETHANOL – conserveermiddel; CELLULOSE – verdikkingsmiddel; PARFUM – parfum bestaande uit niet-declaratieplichtige geurstoffen → meer informatie; CAPRYLYL GLYCOL – moisturizende stabilisator die de antibacteriële werking van andere ingrediënten versterkt; AMMONIUM GLYCYRRHIZATE – past de pH-waarde van een formule aan; TOCOPHERYL ACETATE – anti-oxidant; HYDROXYPROPYL METHYLCELLULOSE, afgekort: hypromellose – verdikkingsmiddel en emulgator; CI 77492 – kleurstof; BENZYL SALICYLATE – gelimiteerde parfumgrondstof; CITRONELLOL – gelimiteerde parfumgrondstof; GERANIOL– gelimiteerde parfumgrondstof; HEXYL CINNAMAL – gelimiteerde parfumgrondstof; BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL – gelimiteerde parfumgrondstof; LIMONENE – gelimiteerde parfumgrondstof; LINALOOL – gelimiteerde parfumgrondstof; ALPHA-ISOMETHYL IONONE – gelimiteerde parfumgrondstof

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: