Doorgaan naar hoofdcontent

Hallo tranexaminezuur... dag hyperpimentatie!

Welkom: Facetheory Exaglow Serum S10 met 5% Tranexaminezuur

Ik ben herstellende van de griep, dus ook de komende week (weken?) zul je hier nog even geen artikelen vinden waarvoor ik urenlang wetenschappelijke studies heb doorgenomen en samengevat. Maar Facetheory had vanmorgen nieuws dat zó goed is voor alle huidjes met melasma en andere vormen van hyperpigmentatie, dat ik het gewoon móét delen. Dat goede nieuws heet Exaglow: een vriendelijk geprijsd hydraterend serum waarin 5% tranexaminezuur is gecombineerd met onder meer niacinamide en gestabiliseerde vitamine C. Onderstaand leg ik je graag uit waarom ik zo enthousiast ben over dit serum. Dat doe ik aan de hand van de INCI-lijst: een korte uitleg van elke “actieve” – plus een link naar de bijbehorende factsheet waar je (veel) meer informatie vindt en je desgewenst zelf de bijbehorende studies kunt inzien.

Facetheory Exaglow Serum – de Ingrediënten:AQUA – water
het basisbestanddeel in 95% van alle huidverzorgingsproducten.

PROPANEDIOL❦ – merknaam ZEMEA®
Niets ten nadele van good old glycerin…

FACTSHEET PHOSPHATIDYLCHOLINE




Phosphatidylcholine behoort tot de fosfolipiden, structurele lipiden ('vetten') die de bouwstenen van celmembranen vormen, waar ze het passeren van stoffen in en uit de cel reguleren. Dankzij een hydrofiele kop (met een voorkeur voor water) en een hydrofobe staart (die zich het liefst met vetachtige stoffen omringt) kunnen deze lipiden water met vetten verbinden.

Phosphatidylcholine en lecithine: nauw verwant, maar niet hetzelfde

Phosphatidylcholines vormen een dusdanig groot onderdeel van lecithine (voluit: dipalmitoyl phosphatidylcholine) dat de namen vaak als synoniemen voor elkaar worden gebruikt. Lecithine bevat echter naast phosphatidylcholines ook andere bestanddelen, wat tevens de verschillende INCI-namen voor deze stofjes verklaart; phosphatidylcholine is de zuivere vorm van deze lipide, die vaak wordt verkregen uit soja.
Daarnaast verschilt ook de werking en daarmee de toepassing van de twee ingrediënten. Lecithine kennen we vooral als emulgator en als zgn. liposoom, waarin 'actieve' ingrediënten worden ingekapseld zodat deze stabiliseren en beter aan de huid kunnen worden 'afgeleverd'. Phosphatidylcholine wordt  gebruikt om kleine, kleine plaatselijke vetophopingen te verminderen en bij de behandeling van cellulite. Phosphatidylcholine bezit namelijk het vermogen om vet 'op te lossen' (lipolyse) Het verbreekt de verbindingen tussen vetcellen, waardoor het vet langzaam vloeibaar wordt en door het lichaam kan worden afgevoerd.

Toepassingen

Injecties
Bij de behandeling van kleine vetophopingen die bijvoorbeeld een onderkin, 'hamsterwangen' of wallen onder de ogen  veroorzaken wordt phosphatidylcholine – in combinatie met een hulpstof – rechtstreeks met een kleine naald in de vetophoping geïnjecteerd. Soms is daarvoor een enkele injectie voldoende, soms zijn 3 tot 4 injecties nodig. De methode is bewezen effectief en wordt wereldwijd toegepast in cosmetische klinieken.

Mesotherapie
Om cellulite* te verminderen wordt phosphatidylcholine gebruikt bij mesotherapie. Hierbij wordt het te behandelen gebied om de 1,5 cm geïnjecteerd met phosphatidylcholine, waarbij gebruik wordt gemaakt van heel kleine naalden. Meestal wordt phosphatidylcholine hierbij gecombineerd met andere werkstoffen. Een kleine studie liet zien dat deze vorm van mesotherapie effectief is in het verminderen van lokaal vet, maar de methode is niet vrij van kritiek en dient voorzichtig te worden toegepast.

Crèmes
Tot slot wordt phosphatidylcholine verwerkt in crèmes tegen cellulite voor thuisgebruik, eveneens in combinatie met andere werkstoffen.
Tweemaal daags gebruik van een phosphatidylcholine-crème gecombineerd met twee maal per week een behandeling met rood LED-licht, leidde bij de proefpersonen die deelnamen aan deze studie tot vermindering van cellulite op de dijen.


*) Ik spreek over cellulite wanneer ik 'sinaasappelhuid' wil aanduiden, die slechts in cosmetisch opzicht storend kan zijn. Sinaasappelhuid wordt elders regelmatig cellulitis genoemd. Cellulitis (letterlijk: huid-ontsteking) is echter een bacteriële infectie van de huid, die behalve pijnlijk ook gevaarlijk kan zijn en daarom zo snel mogelijk door een arts behandeld dient te worden. Meer informatie over cellulitis kun je hier vinden, samen met enkele afbeeldingen. 


Laatste update: 21 november 2017


Reacties

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: