Goethe schreef er een
gedicht over en in de Duitse stad Weimar heeft deze boom een
eigen museum: de Ginkgo biloba, ook wel Japanse notenboom genoemd. Dit 'levende fossiel' – want de oudste levende boomsoort op aarde – komt oorspronkelijk uit China en wordt in Japan vereerd als goddelijk symbool van onder meer liefde, magie en hoop. De Chinese geneeskunde maakt al eeuwenlang gebruik van ginkgo-extract; de zaden worden onder meer gebruikt voor de behandeling van ademhalingsproblemen en aandoeningen van de urinewegen en de bladeren bij geheugenverlies en angst.
Ginkgo wordt in Nederland onder de merknaam
Tavonin voorgeschreven bij de behandeling van claudicatio intermittens – 'etalagebenen'. Bij deze aandoening zijn de slagaders in de benen vernauwd, waardoor de beenspieren bij inspanning niet de extra zuurstof krijgen die ze nodig hebben. Hierdoor ontstaat zuurstofgebrek dat pijnklachten veroorzaakt, die verdwijnen wanneer de inspanning wordt gestopt door even stil te staan. Ginkgo maakt dat het bloed gemakkelijker door de aderen stroomt, waardoor de zuurstofvoorziening in de beenspieren wordt verbeterd.
EGb-761 is het gestandaardiseerde ginkgo-extract dat 24% flavonoïde glycosiden bevat (hoofdzakelijk quercetine, kaempferol en isorhamnetine) en 6% terpeenlactonen (2.8-3.4% ginkgolide A, B en C, naast 2.6-3.2% bilobalide). Het percentage ginkgolide B in EGb-761 is ongeveer 0,8% – dat van bilobalide 3%.
In huidverzorgingsproducten wordt het extract van Ginkgo biloba-bladeren verwerkt, dat wordt verkregen met behulp van alcohol of glycolzuur. De INCI-naam is Ginkgo Biloba Extract of Ginkgo Biloba Leaf Extract.
Moisturizer
Ginkgo is een goede moisturizer, zo blijkt uit
deze studie. Na 28 dagen gebruik van een formule met ginkgo was de hydratatie van de huid met 27,88% verbeterd en de zachtheid met 4,3% – terwijl rimpels met 4,63% waren afgenomen.
Voorkomt vroegtijdige huidveroudering door vrije radicalen
Anti-oxidanten zijn belangrijk in huidverzorging, maar we hoeven die gelukkig niet alleen uit flesjes en potjes (en uiteraard onze voeding) te halen. Ons lichaam is in staat om vrije radicalen efficiënt op te ruimen, onder meer met behulp van het razendsnelle superoxidedismutase – SOD. Van dit essentiële enzym bestaan meerdere vormen, met verschillende metaalkernen (ijzer, mangaan, nikkel of koper/zink – waarvan de laatste het meest effectief is) Daarnaast bevat onze huid een relatief grote hoeveelheid zink, een spoorelement met een anti-oxidatieve werking.
Wanneer de huid wordt blootgesteld aan UV-B straling vermindert zowel het voorraadje SOD als dat van zink. Hierdoor is de huid minder goed in staat om vrije radicalen onschadelijk te maken en kan vroegtijdige huidveroudering ontstaan.
Deze studie laat zien dan ginkgo-extract de vermindering van SOD en zink voorkomt en daarmee dus helpt om huidveroudering te voorkomen.
Tegelijkertijd remt ginkgo-extract het ontstaan van vrije radicalen, waardoor er dus minder onschadelijk gemaakt hoeft te worden, zo leert
deze studie.
Geluiden van alcohol-bashers ten spijt –
deze studie laat zien dat ook ginkgo-extract verkregen met behulp van ethanol UV-schade voorkomt en wel door het ondersteunen van het natuurlijke anti-oxidatieve vermogen van de huid. Bij de studie werd gebruik gemaakt van ginkgo in 50% alcohol; dit extract activeerde niet alleen de eerdergenoemde SOD, maar ook katalase. Katalase is net zoals SOD een enzym, maar een factor 1.000 trager. Het breekt giftige stoffen af en beschermt huidcellen tegen beschadiging door vrije radicalen.
Voorkomt roodheid en TEWL
UV-B veroorzaakt naast erytheem (roodheid) ook uitdroging door TWEL (transepidermaal waterverlies)
Deze studie laat zien dat ginkgo-extract roodheid en TWEL tegengaat.
Ontstekingsremmend
Ginkgetine – een van de flavonoïden waaraan ginkgo biloba-bladeren rijk zijn – gaat ontstekingsreacties tegen, zo toont
deze studie aan. Een
andere studie leverde aanwijzingen op dat de ontstekingsremmende werking dusdanig is, dat ginkgo wellicht ook van waarde kan zijn bij de behandeling van chronische huidontstekingen, zoals atopisch eczeem.
In vitro: stimulering fibroblasten
Deze
in vitro studie leverde aanwijzingen op dat ginkgo-extract de ontwikkeling van fibroblasten stimuleert. Fibroblasten zijn zeer belangrijke cellen in onze huid, onder meer verantwoordelijk voor de vorming van collageen en elastische vezels. Daarnaast lijken ginkgo-flavonoïden de vorming van collageen te bevorderen, evenals die van fibronectine – het eiwit dat noodzakelijk is voor de afzetting van collageen.
Bij oraal gebruik redelijk effectief tegen vitiligo
Vitiligo is een chronische aandoening waaraan 0,5% van de wereldbevolking lijdt. Bij vitiligo ontstaan melkwitte vlekken op de huid, waar melanocyten (pigmentcellen) volledig ontbreken. Oxidatieve stress speelt een rol bij het ontstaan van vitiligo.
Tijdens
deze double-blind studie werden de resultaten verzameld van 47 proefpersonen met vitiligo, waarvan er 10 dagelijks 40 mg ginkgo-extract innamen. Bij deze 10 personen bleek ginkgo redelijk effectief in het remmen van de progressie van de aandoening. Door alle proefpersonen werd het extract goed verdragen.
Laatste update: 4 september 2017