Doorgaan naar hoofdcontent

Hallo tranexaminezuur... dag hyperpimentatie!

Welkom: Facetheory Exaglow Serum S10 met 5% Tranexaminezuur

Ik ben herstellende van de griep, dus ook de komende week (weken?) zul je hier nog even geen artikelen vinden waarvoor ik urenlang wetenschappelijke studies heb doorgenomen en samengevat. Maar Facetheory had vanmorgen nieuws dat zó goed is voor alle huidjes met melasma en andere vormen van hyperpigmentatie, dat ik het gewoon móét delen. Dat goede nieuws heet Exaglow: een vriendelijk geprijsd hydraterend serum waarin 5% tranexaminezuur is gecombineerd met onder meer niacinamide en gestabiliseerde vitamine C. Onderstaand leg ik je graag uit waarom ik zo enthousiast ben over dit serum. Dat doe ik aan de hand van de INCI-lijst: een korte uitleg van elke “actieve” – plus een link naar de bijbehorende factsheet waar je (veel) meer informatie vindt en je desgewenst zelf de bijbehorende studies kunt inzien.

Facetheory Exaglow Serum – de Ingrediënten:AQUA – water
het basisbestanddeel in 95% van alle huidverzorgingsproducten.

PROPANEDIOL❦ – merknaam ZEMEA®
Niets ten nadele van good old glycerin…

REVIEW | Kruidvat Gezichtslotion Droge & Gevoelige Huid

••• de formule van deze lotion is gewijzigd •••
••• de update vind je hier •••


Ons gezicht goed reinigen op een wijze die onze huid respecteert – we doen het allemaal (toch? 😊) De meesten van ons geven aan die reiniging echter liever niet te veel geld uit, ook omdat vaak gedacht wordt dat de kwaliteit en dus formule van een reinigingsproduct er niet zo heel veel toe doet: het blijft tenslotte toch maar heel even op de huid. Dat is gedeeltelijk natuurlijk helemaal waar – vooral bij de reinigende milks, gels en foams: je brengt ze aan en verwijdert ze aansluitend weer, samen met het overgrote deel van je make-up en het vuil dat zich gedurende de dag op je gezicht heeft verzameld. Daar kan niet veel bij misgaan, tenzij zo'n reinigingsproduct ingrediënten bevat die de barrière-functie van de huid aantasten – zoals bijvoorbeeld zeep, SLS en SLES. De ingrediënten in de lotion of toner die daarna volgt, veeg of spoel je echter niet meer weg, dus is het belangrijk dat die van een goede kwaliteit zijn. Daarnaast is het ook hier van belang dat het product de huidbarrière respecteert.
Persoonlijk vermijd ik reinigingsproducten die een (vrij) groot percentage bevatten van ingrediënten met een hoog moleculair gewicht. Daarover kun je hier meer lezen, maar kort gezegd komt het er op neer dat 'zwaargewichten' óp de huid blijven liggen – waardoor ze weinig tot helemaal niet verzorgen en bovendien de weg kunnen blokkeren voor ingrediënten uit je dag- en nachtverzorging (die een laag moleculair gewicht hebben, waardoor ze in de huid kunnen dringen... als ze niet in de weg worden gezeten, dan)

Een goede lotion of toner zorgt niet alleen voor het laatste beetje reiniging, maar verzorgt ook door de huid te kalmeren, te voorzien in anti-oxidanten en de Natural Moisturizing Factor (NMF) aan te vullen. De Kruidvat Gezichtslotion Droge & Gevoelige Huid is zo'n lotion – en is nog eens heel fijn geprijsd ook.

Ondersteunt de NMF, voorziet de huid van anti-oxidanten en vermindert irritatie

Deze lotion bevat als tweede ingrediënt good old glycerine, de nog immer onvolprezen huidverzorger. Glycerine is bijvoorbeeld een onderdeel van de NMF, de wateraantrekkende moleculen die de huid beschermen tegen uitdroging. Deze lotion vult de NMF dus aan, in plaats van die aan te tasten. Daarnaast vermindert glycerine irritatie en ontstekingsreacties. Het sap van Aloë vera is een geheim recept van de natuur, waarvan de bestanddelen een synergetische werking hebben. Aloë vera bevat bijvoorbeeld anti-oxidanten, bevordert het herstel van de huid, hydrateert en vermindert roodheid. Kamille is het tweede natuurlijke ingrediënt in deze lotion, dat zorgt voor extra anti-oxidanten en daarnaast licht ontstekingsremmend werkt. De toegevoegde panthenol is ook in lage concentraties een goede moisturizer, die daarnaast helpt om roodheid en jeuk te verminderen. Tot slot bevat deze formule ook niacinamide – vitamine B3: hét ingrediënt dat in geen enkele huidverzorgingsroutine mag ontbreken. Het staat als zevende vermeld in de INCI-lijst, dus mogelijk is de concentratie 1-2% maar Kruidvat kon dit helaas niet bevestigen.

factsheet glycerine
factsheet Aloë vera
factsheet kamille
factsheet panthenol

Mijn ervaringen

Mijn huid is van nature geneigd tot droogheid en (dus) tot snel geïrriteerd raken, want ik deel met zo'n 10% van de West-Europeanen een 'atopische constitutie' (waardoor we ook vaak last hebben van 'hooikoorts' en andere allergieën) Inmiddels ben ik - na nogal wat trial and error - gelukkig oud en wijs genoeg om daarmee goed te kunnen omgaan 😊 Reinigen doe ik dan ook met spreekwoordelijke 'fluwelen handschoentjes' en deze fris ruikende lotion past helemaal in die routine. Daarnaast bevat deze lotion slechts één ingrediënt waarvan het moleculair gewicht met 480 g/mol wat aan de obese kant is: caprylyl/capryl glucoside. Omdat daarvan de concentratie laag is én omdat het ervoor zorgt dat de lotion mijn huid mild reinigt, kan ik daarmee echter prima leven.

Voor wie?

 • Iedereen die haar of zijn haar huid graag goed, maar mild én verzorgend reinigt
 • Iedereen met een droge huid, met name omdat deze lotion glycerine en panthenol bevat die allebei helpen je huid optimaal gehydrateerd te houden

Voor wie niet?Prijs, verkrijgbaarheid en meer informatie

Een 250 ml flacon Kruidvat Cleansing Gezichtslotion Droge & Gevoelige Huid kost € 1,89. Meer informatie over het product kun je hier lezen. De dichtstbijzijnde Kruidvat vestiging bij jou in de buurt kun je desgewenst opzoeken met hun storefinder.


••• de formule van deze lotion is gewijzigd •••
••• de update vind je hier •••

INGREDIËNTEN:
AQUA – water; GLYCERIN – moisturizer die de Natural Moisturizing Factor aanvult → meer informatie; ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE – Aloë vera water, kalmeert, herstelt, hydrateert en gaat erytheem (roodheid) tegen → meer informatie; PROPYLENE GLYCOL – humectans (bevochtigingsmiddel); PANTHENOL – kalmeert, hydrateert en remt ontstekingsreacties → meer informatie; CHAMOMILLA RECUTITA FLOWER EXTRACT – bevat anti-oxidanten en werkt ontstekingsremmend en ontsmettend → meer informatie; NIACINAMIDE – vermindert rimpels, lijntjes en hyperpigmentatie; gaat onstekingsreacties tegen bij rosacea, vermindert talg, bestrijdt vrije radicalen, helpt bij de behandeling van acne en verbetert de barrière-functie van de huid → meer informatie; CAPRYLYL/CAPRYL GLUCOSIDE – mild reinigend schuimmiddel verkregen uit plantaardige vetzuren en glucose dat in een formule tevens als oplosmiddel werkt; ALLANTOIN – kalmeert; CITRIC ACID, citroenzuur – past de pH-waarde van een formule aan; PARFUM – parfum bestaande uit niet-declaratieplichtige geurstoffen → meer informatie; SODIUM BENZOATE – conserveermiddel; POTASSIUM SORBATE – conserveermiddel


Reacties

 1. Ik vind het vreemd dat op het etiket op de voorkant van het flesje 'zonder alcohol' staat. Maar de ingrediënten lijst noemt alcohol als 1 van de bestanddelen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Erica,

   Bedankt voor je reactie! Ik ben daarna meteen de badkamer ingedoken en zag dat de formule inderdaad is gewijzigd.

   "Zonder alcohol" betekent hier: zonder ethanol - de meest beroemde alcohol (ook wel als alcohol denat. vermeld in INCI-lijsten)

   De benzyl alcohol uit de huidige ingrediëntenlijst van deze lotion is een geurstof, die van nature aanwezig is in sommige plantaardige extracten en oliën. Benzyl alcohol moet in de INCI-lijst vermeld worden wanneer de concentratie hoger is dan 0,001%, omdat het bij sommige personen een allergische reactie kan veroorzaken.

   Feit blijft echter dat de formule gewijzigd is, dus ik ga "even" een update schrijven.

   Beste groet, blijf gezond,
   Mariella

   Verwijderen

Een reactie posten

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: