Nee, ik heb geen kleintje gekregen en evenmin gaat de naam van mijn blog binnenkort veranderen in The Granny Beaut 😊 Wél heb ik een atopische constitutie: de medische term voor een aanleg tot het ontwikkelen van allergieën, eczeem en astma. Die allergieën zijn er sinds enkele jaren en lijken geen haast te hebben om weer weg te gaan, maar de astmatische klachten zijn – knock on wood – verdwenen en ook eczeem is me al bijna een jaar nagenoeg bespaard gebleven. Daarnaast ben ik net zoals iedereen met een atopische aanleg, behept met een huid waarvan de natuurlijke barrière minder goed in elkaar zit. Zo bevat mijn huid chronisch minder
ceramiden dan een 'normale' huid, waardoor die snel droog wordt en vervelender: gevoelig is voor irritatie en het ontwikkelen van (yup, daar is het weer) eczeem. Ook is in mijn huid de Natural Moisturizing Factor (NMF) minder moisturizend dan bij anderen – en ook dat leidt tot droogheid, gevoeligheid en het risico op het ontstaan van eczeem. Daardoor is het voor mij dus een dagelijkse taak: mijn huidbarrière versterken door lipiden en de NMF aan te vullen. Dat doe ik niet met vaseline-achtige smeersels want ik daar zijn geen lipiden in te vinden die overeenkomen met die in de huid – en een NMF-alike bevatten ze evenmin. Daarnaast vind ik de gedachte aan aardolie op mijn huid verre van plezant; ook moisturizende ingrediënten heb ik het liefst zo natuurlijk mogelijk.
Droogheid blijft zogezegd een dingetje: dat weet ik nog steeds slechts met wisselend succes te voorkomen – maar met eczeem en irritatie lukt me dat inmiddels heel aardig. Mijn hoofdhuid heeft daarbij een signaalfunctie: aan de conditie daarvan merk ik als eerste dat ik moet oppassen en een tandje moet gaan bijzetten in huidverzorging. Maar jammer genoeg is mijn hoofdhuid ook de laatste die kalmeert – ook doordat het aanvullen van lipiden en de NMF daar nou niet echt eenvoudig is: de jeuk en (bah!) droge schilfering blijven dus wel even. Of juister: bléven, want sinds anderhalve maand heb ik nergens meer last van. Nadat ik nog een keer struikelde over een shampoo van een overbekend anti-roosmerk in de ijdele hoop daarmee van de schilfering af te komen, gooide ik het over een heel andere boeg. Ik koos voor de mildste shampoo die ik kon vinden: de Bioskin Junior Conditioning Shampoo van Salcura. Speciaal ontwikkeld voor kleintjes met huidproblemen ja, maar ook heel fijn voor volwassen en met een droge, gevoelige hoofdhuid.
Mild reinigend...
Wanneer je een droge, gevoelige hoofdhuid hebt is het uiteraard belangrijk om een shampoo te gebruiken die je haar en hoofdhuid op heel milde wijze reinigen (nja, precies dát deed ik dus te lang niet... lesson learned) Zo'n shampoo mag de huid niet (verder) irriteren of lipiden en NMF samen met het schuim in het doucheputje laten verdwijnen – maar talg en vuil moeten natuurlijk wél worden verwijderd.
De Bioskin Junior Conditioning Shampoo reinigt het haar mild met
cocamidopropylbetaïne en
sodium cocoamphoacetate – twee lange, ingewikkelde namen voor huidvriendelijke bestanddelen van natuurlijke komaf. De eerste bezit naast reinigende ook antibacteriële eigenschappen. De tweede maakt het haar niet alleen schoon, maar geeft het ook souplesse en volume. Anders dan de meeste andere shampoos bevat deze geen
sodium laureth ether sulfate (SLES), waarvan bekend is dat het de hydratatie van de huid vermindert. Hierdoor schuimt de Bioskin Junior Shampoo echter ook minder dan een reguliere shampoo.
… met kalmerende en verzorgende ingrediënten
Door de toevoeging van panthenol kalmeert deze shampoo de hoofdhuid direct en gaat daarbij ook schilfering en jeuk tegen. Ook calendula en lavendel kalmeren en bezitten daarnaast een antibacteriële werking. De toegevoegde kamille werkt licht ontstekingsremmend en zorgt voor anti-oxidanten die de hoofdhuid beschermen tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen.
Heel fijn is de toevoeging van sodium PCA. De NMF van een atopische of cosmetisch droge huid bevat namelijk te weinig L-Pyrrolidone Carboxylate ofwel PCA, dat nog eens extra verminderd kan zijn door een lage luchtvochtigheid of verkeerde reiniging. Deze shampoo vult zo'n tekort weer aan, waardoor de hoofdhuid minder droog en kwetsbaar wordt.
Bijzonder is de piroctone olamine die Salcura in deze shampoo heeft verwerkt – en dan met name voor volwassen gebruikers. Van dit ingrediënt is namelijk aangetoond dat het in een concentratie van 0,5% roos en talg vermindert. Bij een concentratie van 1% wordt de werking nog interessanter: dan gaat dit stofje ook haaruitval tegen én maakt het de haren dikker. Daarom heb ik bij Salcura de piroctone olamine concentratie nagevraagd en zal die na ontvangst hier vermelden.
Tenslotte: guargom zorgt dat het haar tijdens en na het wassen gemakkelijk te ontwarren is – da's ook fijn.
❥ factsheet panthenol
❥ factsheet calendula
❥ factsheet lavendelolie
❥ factsheet kamille
❥ factsheet sodium PCA
❥ factsheet piroctone olamine
Mijn ervaringen
In de geur van de Salcura Bioskin Junior Conditioning Shampoo herken ik lavendel en kamille: allesbehalve typisch 'baby', maar wel zacht en fris. Doordat de shampoo zo mild reinigt was een tweede keer wassen soms noodzakelijk om mijn haar schoon te krijgen en kon ik geen stylingproducten gebruiken. Soit, wie mooi wil zijn moet improviseren 😊 Daarnaast blijven nare witte schilfertjes, nare witte schilfertjes – waarvan geen enkele hairdo opknapt. Maar al na anderhalve week trouw gebruik was het gedaan met die verfoeide schilfertjes en alle jeuk. Daarna heb ik de shampoo nog twee weken gebruikt, om de pauze die ik mijn hoofdhuid gunde nog even te verlengen. Inmiddels gebruik ik alweer enkele weken een ander merk, maar de Bioskin shampoo blijft een ereplaatsje houden in mijn badkamer. Ook omdat ik 'm in de herfst zo maar opnieuw nodig zou kunnen hebben, vooral wanneer de CV weer loeit op uitdroog-stand.
Voor wie?
- Iedereen die van natuurlijk houdt: deze shampoo bestaat voor 92% uit bestanddelen van natuurlijke oorsprong
- Iedereen die last heeft van een droge, jeukende, schilferige en / of geïrriteerde hoofdhuid – indien mogelijk als 'kuurtje'
- En uiteraard de kleintjes waarvoor Salcura shampoo speciaal ontwikkelde – al dan niet met een overgevoelig hoofdhuidje of eczeem
Voor wie niet?
- Wanneer je last hebt van een allergie voor linalool (een natuurlijke geurstof die in veel etherische oliën voorkomt) of geurstoffen in het algemeen is deze shampoo niet geschikt voor jou.
- De shampoo bevat glyceryl isostearate en het is onbekend of die synthetisch is of van dierlijke oorsprong. In het laatste geval is de shampoo ongeschikt voor strikte veganisten.
Prijs, verkrijgbaarheid en meer informatie

Een 200 ml flacon
Salcura Bioskin Junior Shampoo kost 12,99 en is online en 'AFK' te verkrijgen bij Holland & Barrett, waarvan je
hier de dichtstbijzijnde vestiging kunt opzoeken. Algemene informatie over het Britse Salcura kun je
hier lezen of vinden op hun Nederlandse
Facebook-pagina.
INGREDIËNTEN: AQUA – water; ROSA DAMASCENA WATER – rozenwater; COCAMIDOPROPYL BETAINE – surfactant; schuimvormend ingrediënt dat huidvriendelijk is, de ogen nauwelijks irriteert en antibacteriële eigenschappen bezit → meer informatie; SODIUM COCOAMPHOACETATE – milde, niet irriterende reiniger die wordt verkregen uit kokosolie en het haar souplesse en glans geeft; ACRYLATES/STEARETH 20 METHACOPOLYMER – verdikkingsmiddel; POLYSORBATE 80 – emulgator; PANTHENOL, provitamine B5 – vermindert roodheid, droogheid, ruwheid, schilfering en jeuk → meer informatie; GUAR HYDROXYPROPYLTRIMONIUM CHLORIDE – derivaat van guargom dat maakt dat het haar gemakkelijker te ontwarren is; GLYCERYL ISOSTEARATE – emulgator en verdikkingsmiddel; CALENDULA OFFICINALIS EXTRACT, calendula-extract – bezit een antibacteriële, anti-oxidatieve en kalmerende werking → meer informatie; LAURETH 2 – surfactant en emulgator; SODIUM PCA, merknaam: Ajidew NL-50 – verbinding van L-Pyrrolidone Carboxylate – PCA – en natrium (zout). Vult de Natural Moisturizing Factor van de huid aan en verlicht daarmee de symptomen van een droge huid en/of voorkomt dat die (opnieuw) optreden. → meer informatie; LAVANDULA OFFICINALIS OIL, lavendelolie – bezit een antibacteriële werking en werkt ontstekingsremmend → meer informatie; ANTHEMIS NOBILIS OIL, kamille olie – bevat anti-oxidanten en werkt ontstekingsremmend en ontsmettend → meer informatie; PHENOXYETHANOL – conserveermiddel; PIROCTONE OLAMINE – vermindert roos en talg en helpt in een percentage van 1% bij het bestrijden van haaruitval, terwijl het dan tevens de haren dikker maakt → meer informatie; BENZOIC ACID – conserveermiddel; LINALOOL – geurstof die van nature voorkomt in bepaalde plantaardige ingrediënten