Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review | Decubal Gezichtscrème Vitaal


23 januari 2019: belangrijke update onder dit bericht!Deze Decubal Gezichtscrème Vitaal zou echt iedereen een keer moeten uitproberen. Dat zeg ik niet omdat Decubal me dat heeft gevraagd, laat staan dat ze me er voor hebben betaald. Ik zeg het omdat ik vind dat iedereen een gezonde huid verdient – of in elk geval een huid die zo gezond als mogelijk is. Daarnaast maakt Decubal met deze crème anti-aging huidverzorging die écht werkt bereikbaar voor iedereen. De prijs ervan is namelijk net zo bescheiden als de wijze waarop Decubal de crème zelf aanprijst. Wat Decubal er zelf over zegt is trouwens helemaal waar, daar niet van: de crème hydrateert, verzacht en gaat roodheid en schilfering tegen. Maar de ingrediënten in deze crème doen meer – véél meer...


4% niacinamide: niet voor niets hét It-ingrediënt

ICYMI: niacinamide – ook wel vitamine B3 genoemd – is het nieuwe IT-ingrediënt in huidverzorging en bepaald niet zonder reden. Het doet namelijk mooie dingen voor alle huidtypen: van droog, gevoelig tot vet(tig), van jong tot oud, van een huid die gevoelig is voor het ontwikkelen van rosacea tot een huidje met hyperpigmentatie. Alle informatie daarover vind je op de factsheet, maar in het kort: niacinamide vermindert rimpels, fijne lijntjes, pigmentvlekken, rood- en geelheid evenals ontstekingsreacties bij rosacea. Het vermindert talg, het bestrijdt acne, beschermt tegen vrije radicalen, verbetert de barrière-functie van de huid en bevordert het herstel van schade aan het DNA als gevolg van UV-straling. Het stimuleert de collageenproductie op diverse manieren, waaronder door het verlengen van de levensduur van fibroblasten – de cellen in onze huid die onder meer de vorming van collageen en elastische vezels tot hun belangrijke taken rekenen. Tot slot is 4% niacinamide net zo effectief als 4% hydrochinon, wat goed nieuws is wanneer je last hebt van melasma en daarom langdurig een product moet gebruiken dat hyperpigmentatie tegengaat.
Met een concentratie van 4% biedt de Decubal Crème Vitaal je huid al het goede van niacinamide, zonder de kans op bijwerkingen die bij concentraties hoger dan 5% kunnen optreden.

❥ Factsheet Niacinamide

Phytosphingosine: geeft acne minder kans, kalmeert en beschermt tegen UV-schade

Ook deze zogenoemde actieve lipide is een multitasker. Phytosphingosine vermindert bijvoorbeeld ontstekingsreacties, maar heeft ook een antibacteriële werking – vooral tegen de kwade genius bij het ontstaan van acne vulgaris: de Propionibacterium acnes. Daarnaast vermindert dit huideigen 'vetje' jeuk bij allergische reacties, beschermt het collageen tegen UV-schade en helpt het hyperpigmentatie tegen te gaan.

 ❥ Factsheet Phytosphingosine

Ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren: door de natuur bedachte mix om de huid gezond te houden

Het stratum corneum – de hoornlaag – is het bovenste deel van onze huid dat bestaat uit verticaal gestapelde cellen, die zijn ingebed in een lipide laagje. Dit laagje beschermt de cellen niet alleen tegen uitdroging, maar ook tegen het binnendringen van bacteriën en andere ongewenste buitenstaanders die slecht zijn voor onze huid of soms zelfs onze algehele gezondheid. Het laagje is een mix van 50% ceramiden, 25% cholesterol en 10-20% vrije vetzuren. Naarmate we ouder worden neemt deze natuurlijke bescherming langzaam af, maar die kan ook (sterk)verminderen door weersinvloeden of een te agressieve reiniging. De huid van mensen met een zogenoemde atopische constitutie (gevoelig voor het ontwikkelen van eczeem, allergieën en in het ergste geval astma) bevat chronisch minder lipiden, waardoor deze huid sneller droog wordt en gevoeliger is voor irritatie.

Decubal Gezichtscrème Vitaal vult de huideigen lipiden aan met een combinatie van ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. Hierdoor wordt de huid beschermd tegen uitdroging en aantasting van haar barrière-functie. Daarnaast biedt cholesterol enige bescherming tegen UV-schade.

❥ Factsheet Ceramiden
❥ Factheet Cholesterol

Jojoba olie, glycerine en sorbitol: moisturizen, moisturizen en moisturizen – ook in een droog klimaat

Jojoba olie is een fijne moisturizer die rijk aan 'fatty' alcohols en vetzuren. Daarnaast remt deze natuurlijke olie ontstekingsreacties, terwijl wondheling wordt gestimuleerd. Ook good old glycerin ontbreekt in deze crème niet. Glycerine vult de Natural Moisturizing Factor aan en vermindert irritatie en ontsteking. Sorbitol maakt dat deze crème ook een prima moisturizer is bij een (zeer) lage luchtvochtigheid.

❥ Factsheet Jojoba Olie
❥ Factsheet Glycerine

Mijn ervaringen

De crème is niet super zuinig in gebruik, dat moet gezegd. Al moet ik daar dan wel bij vermelden dat ik op mijn beurt bepaald niet super zuinig met smeren ben: mijn anti-aging routine stopt bijvoorbeeld niet bij mijn kaaklijn, maar omvat ook mijn hals en coeur. Nadeeltje is ook dat het pompje ineens stopt – en dat er dan meteen ook helemaal niks meer uit te krijgen is. Een luchtdichte pompflacon is natuurlijk hygiënisch en dat is belangrijk voor iedereen wiens huid op de een of andere manier gevoelig is voor ontstekingsreacties en infectie – maar het maakt ook dat je de inhoud nooit helemaal kunt gebruiken. Ook laat de crème zich niet zo soepeltjes over de huid verdelen als bijvoorbeeld een formule met siliconen en geeft daarnaast eventjes een witte waas. Maar ook hier heeft elk nadeel een voordeel: door het witte waasje kun je precies zien of je geen plekjes hebt overgeslagen. Bij mij willen mijn slapen nog wel eens een onbedoeld vergeten gebied zijn, maar dat overkomt me dus niet met dit product.
Ik begon met het gebruik nadat een vrij hoge concentratie retinol mijn huid enigszins had uitgedroogd – wat al na enkele dagen sterk verminderde. Significant is de vermindering van talg op mijn huid en het daardoor langzaam kleiner worden van (grrr... die vervloekte) grove poriën. Ook hyperpigmentatie is (verder) afgenomen, wat bepaald geen slecht resultaat is tijdens de zomer. Verder vormt de crème na even intrekken een prima basis voor make-up, maar is ook fijn als nachtcrème. Dat laatste juist nu extra fijn, tijdens mijn eerste zomer in het zonnige zuiden: mijn huid kan zo rustig bijkomen en herstellen van de constante UV-straling, zonder een chemische uitdaging a la retinol te hoeven verwerken.

Voor wie?

  • Iedereen met een droge huid – de Decubal Gezichtscrème Vitaal is een moisturizer met een hoofdletter M.
  • Iedereen met een gevoelige huid – de crème kalmeert en bevat geen parfum of andere irriterende ingrediënten.
  • Twintigers die zuinig zijn op hun huid; dertigers die zo verstandig zijn om al met anti-aging huidverzorging te beginnen – maar dat wel nog graag zo eenvoudig mogelijk houden; veertigers en vijftigers die de waarde van 4% niacinamide in een anti-aging huidverzorgingsroutine kennen; zestig- zeventig- tachtig- en negentigers die hyperpigmentatie, maar ook vergeling en uitdroging van hun huid willen verminderen. Vrouwen én mannen want zowel de formule als verpakking is helemaal te unisex.

Voor wie niet?

  • De crème is niet speciaal ontwikkeld voor de huid met (meer) ernstige acne. Maar wanneer je daar last van hebt kan het wellicht toch de moeite lonen om eens met je dermatoloog of huisarts te bespreken of deze gezichtscrème ook iets voor jou is. Dit met oog op de niacinamide en phytosphingosine die de crème bevat: allebei ingrediënten die helpen bij de behandeling van acne. Daarnaast kan niacinamide post-acne hyperpigmentatie helpen te voorkomen en / of verminderen. Wanneer je huid behandeld wordt met een receptplichtige retinoïde (tretinoïne, isotretinoïne, adapaleen etc.) vermindert deze crème bijwerkingen als droogheid en schilfering.

Prijs, verkrijgbaarheid en meer informatie

(23 januari 2019:) Helaas zijn de producten van Decubal niet meer verkrijgbaar in Nederland.

meer informatie

Het alternatief:  CeraVe Facial Moisterising Lotion

(4 oktober 2019:) De CeraVe Facial Moisterising Lotion bevat dezelfde ster-ingrediënten als de Decubal Gezichtscrème Vitaal: niacinamide, phytosphingosine, ceramiden, cholesterol en vetzuurtjes. Ook CeraVe producten zijn speciaal ontwikkeld voor de droge en gevoelig huid, hypo-allergeen en parfum-vrij. Een andere fijne overeenkomst is de vriendelijke prijs: een 52 ml tube is verkrijgbaar vanaf € 10,29.

INGREDIËNTEN: AQUA – water; PENTYLENE GLYCOL – synthetische vochtbindende stof, die tevens enige huidverzorgende en anti-bacteriële eigenschappen bezit; CEREARYL ISONONANOATE – ester van cetearyl alcohol; maakt de huid zachter en gladder; GLYCERIN – moisturizer → factsheetNIACINAMIDE – vermindert rimpels, lijntjes en hyperpigmentatie; gaat onstekingsreacties tegen bij rosacea, vermindert talg, bestrijdt vrije radicalen, helpt bij de behandeling van acne en verbetert de barrière-functie van de huid → factsheetSIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL – jojoba olie; moisturizer die rijk is aan zgn. fatty alcohols en vetzuren, remt ontstekingsreacties en versnelt wondheling → factsheetGLYCERYL STEARATE – emulgator die tevens de huid verzacht; DICAPRYLYL CARBONATE – moisturizer die de huid een niet vettig, fluweelzacht laagje geeft; POLYGLYCERYL-3 METHYLGLUCOSE DISTEARATE – emulgator; BUTYROSPERNUM PARKII BUTTER – ook wel karitéboter genoemd. Bevat een moisturizend vetzuur dat in tegenstelling tot veel andere vetzuren niet 'verzeept' wanneer het in aanraking komt met een base; CETEARYL ALCOHOL – milde fatty alcohol die de textuur van een formule verbetert; GLYCERYL STEARATE CITRATE – emulgator; MAGNESIUM ALUMINIUM SILICATE – verdikkingsmiddel; PHYTOSPHINGOSINE – actieve lipide die van nature in de huid voorkomt; bezit een antibacteriële werking, vermindert ontstekingsreacties en jeuk door allergieën, beschermt collageen en helpt hyperpigmentatie te verminderen → factsheetCHOLESTEROL – van nature in de huid aanwezige lipide die de huid beschermt tegen uitdroging en zorgt dat de huid haar barrière-functie behoudt. → factsheetCERAMIDE 6 II – van nature in de huid aanwezige lipide die de huid beschermt tegen uitdroging en zorgt dat de huid haar barrière-functie behoudt. → factsheetCERAMIDE 3 – van nature in de huid aanwezige lipide die de huid beschermt tegen uitdroging en zorgt dat de huid haar barrière-functie behoudt. Bij atopisch eczeem is de hoeveelheid ceramide 3 verminderd → factsheetSORBITOL – moisturizer die de barrière-functie van huid herstelt, ook in een zeer droog klimaat → meer informatieCAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE – tri-ester van kokosolie en glycerine. Bevat een mix aan vetzuren die de huideigen vetten aanvullen. Verdeelt daarnaast andere ingrediënten gelijkmatig over de huid, waardoor de werking daarvan verbetert; STEARIC ACID – vetzuur dat waterverlies tegengaat en de huidbarrière versterkt; PALMITIC ACID – huideigen vetzuur; TOCOPHEROL – vitamine E anti-oxidant; TOCOPHERYL ACETATE – vitamine E, anti-oxidant; GALACTOARABINAN – hydraterende polysaccharide verkregen uit de Larix, een conifeer; XANTHAN GUM – polysaccharide, verdikkingsmiddel en stabilisator; POLYGLYCERYL-2 DIPOLYHYDROXYSTEARATE – merknaam: Dehymuls® PGPH, emulgator; SODIUM STEAROYL LACTYLATE – natriumstearoyllactylaat, emulgator;SODIUM GLUCONATE – natriumgluconaat, chelaatmiddel met huidkalmerende eigenschappen; CITRIC ACID – citroenzuur, past de pH-waarde van een formule aan; SODIUM HYDROXIDE – natriumhydroxide, past de pH-waarde van een formule aan

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: