Doorgaan naar hoofdcontent

MAANDRAPPORTAGE

the•brainy•beaut – juni 2020

Juni 2020 bracht eindelijk de daling in de gebruikersstatistieken waarop ik wekenlang had gehoopt. Dat klinkt wellicht wat vreemd – want welke blogger heeft er nou graag mínder lezers in plaats van meer? Maar de constante stijging van het aantal lezers van the•brainy•beaut sinds maart 2020 werd voor een aanzienlijk deel veroorzaakt door de Coronacrisis. En zo'n stijging wil niemand, toch? Ik ben dus blij met de daling – want die sluit volledig aan bij hét goede nieuws van de afgelopen maand: Nederland heeft COVID-19 voldoende onder controle. Daardoor konden we ons verheugen op een zomer zonder al te beperkende maatregelen – en zullen we dus minder tijd online doorbrengen. De eerste effecten daarvan waren al terug te zien in de statistieken van juni, vooral op de dagen met zomerse temperaturen. Hopelijk zet de daling door in augustus en september, want dat zou betekenen dat Nederland nu relatief gezond blijft onder de pandemie.

Voor mij persoonlijk was juni de maand waarin ik beslo…

Factsheet Jojoba Olie


Anders dan de INCI-naam doet vermoeden komt de jojoba allesbehalve uit China. Die 'Chinese' toevoeging dankt de woestijnstruik aan een leesfoutje dat werd gemaakt bij de botanische naamgeving: 'Calif' werd daarbij voor 'China' aangezien. De struik komt voor in Californië, Mexico en Arizona en de vrouwelijke variant produceert een vloeibare was die voor een groot deel bestaat uit esters van 'fatty' alcohols en vetzuren. De was – die we kennen als jojoba olie – bevindt zich in de ca. 12 mm grote zaden van de struik.

Ontstekingsremmende moisturizer 

Doordat jojoba olie zo rijk is aan fatty alcohols en vetzuren is het een goede moisturizer, die huideigen vetten aanvult en zo de barrière-functie van de huid verbetert. Daarnaast remt jojoba olie ontstekingsreacties.


Stimuleert wondheling

Jojoba olie is uitermate vriendelijk voor de cellen in de huid (ofwel: verre van cytotoxisch) en versnelt wondheling, onder meer door de productie van collageen type I te stimuleren – zo bleek uit deze in vitro studie.


Verbetert opname van andere ingrediënten

Jojoba olie wordt zeer snel door de huid opgenomen, mede dankzij een gedeeltelijke 'moleculaire overeenkomst' met talg. De olie wordt ook – al dan niet in nano-vorm – regelmatig gebruikt om andere ingrediënten mee in te kapselen. In deze studie bijvoorbeeld werd jojoba gebruikt om tazarotene aan de huid af te leveren. Tazarotene is een synthetische retinoïde die bijwerkingen als roodheid en irritatie geeft. Door de inkapseling met jojoba olie bleven die bijwerkingen achterwege.

INCI-naam: SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL


Laatste update: 2 juli 2017Reacties

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: