Doorgaan naar hoofdcontent

ACTUEEL

Lezersvraag: Is het collageenpoeder van Oslo Skin Lab inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven? ••• DEEL II •••

  “Ben jij op de hoogte van het collageen poeder van Oslo Skin Lab, genaamd The Solution? Is dit inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven?” Die vraag stelde Ingrid me in februari 2020. Ik was op dat moment druk bezig met de laatste voorbereidingen van de oprichting van the•care•connection. Dat is de stichting waarvan de oprichting noodzakelijk bleek voor de administratieve en met name fiscale kant van de missie van the•brainy•beaut: lezers eerlijk, onafhankelijk en transparant informeren over huidverzorging die écht werkt (en waarom) – om tegelijkertijd fondsen te werven voor medisch wetenschappelijk onderzoek. Door COVID-19 heeft de formele oprichting van the•care•connection straks een jaar vertraging opgelopen – maar dát zag ik uiteraard niet aankomen toen ik de mail van Ingrid ontving. Druk, druk, druk als ik was vond ik pas na een maand de tijd om Ingrid te antwoorden – en dat deed ik even snel als eerlijk. Nú – bijna 10 maanden en as we speak  24.319 paginaweerg

Factsheet Jojoba Olie




Anders dan de INCI-naam doet vermoeden komt de jojoba allesbehalve uit China. Die 'Chinese' toevoeging dankt de woestijnstruik aan een leesfoutje dat werd gemaakt bij de botanische naamgeving: 'Calif' werd daarbij voor 'China' aangezien. De struik komt voor in Californië, Mexico en Arizona en de vrouwelijke variant produceert een vloeibare was die voor een groot deel bestaat uit esters van 'fatty' alcohols en vetzuren. De was – die we kennen als jojoba-olie – bevindt zich in de ca. 12 mm grote zaden van de struik. Doordat jojoba-olie uiterst stabiel is, is het een geliefd ingrediënt in zonbeschermingsproducten.

Ontstekingsremmende moisturizer 

Doordat jojoba-olie zo rijk is aan fatty alcohols en vetzuren is het een goede moisturizer, die huideigen vetten aanvult en zo de barrière-functie van de huid verbetert. Daarnaast remt jojoba-olie ontstekingsreacties.


Stimuleert wondherstel

Jojoba-olie is uitermate vriendelijk voor de cellen in de huid (ofwel: verre van cytotoxisch) en versnelt wondherstel, onder meer door de productie van collageen type I te stimuleren – zo bleek uit deze in vitro studie.


Verbetert opname van andere ingrediënten

Jojoba-olie wordt zeer snel door de huid opgenomen, mede dankzij een gedeeltelijke “moleculaire overeenkomst” met talg. De olie wordt daarom regelmatig gebruikt om andere ingrediënten mee in te kapselen. In deze studie bijvoorbeeld werd jojoba gebruikt om tazarotene aan de huid af te leveren. Tazarotene is een synthetische retinoïde die bijwerkingen als roodheid en irritatie geeft. Door de inkapseling met jojoba-olie bleven die bijwerkingen achterwege.

Pas op voor Titanium Dioxide met een jojoba coating!

Titaniumdioxide is een van de twee zonnefilters die door de Amerikaanse FDA “GRASE” zijn bevonden: Generally Recognized as Safe and Effective – algemeen erkend als veilig en effectief. Toch heeft dit minerale zonnefilter als vervelend nadeel dat het vrije radicalen laat ontstaan wanneer op onjuiste wijze is verwerkt. Dat is iets dat met name “groen gewassen” merken (die zich laten voorstaan op “natuurlijk” zijn) helaas nog wel eens vergeten. Anders dan sommige producenten beweren voorkomt jojoba-olie NIET dat titaniumdioxide vrije radicalen laat ontstaan. Jojoba-olie mag dan wel anti-oxidatieve eigenschappen bezitten – jojoba-olie dringt ook snel in de huid, waarna de titaniumdioxide dus alleen op de huid achterblijft, met alle gevolgen van dien.


INCI-naam: SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL

Molaire massa (moleculair gewicht): niet van toepasing.

Laatste update: 13 augustus 2020


DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: