Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Is het onverstandig om niacinamide en vitamine C tegelijkertijd te gebruiken?




In het Nederlands taalgebied is er nog geen woord over gerept, maar in de Verenigde Staten wordt er al jarenlang over geschreven en gepraat: het gelijktijdig gebruik van niacinamide en vitamine C zou onverstandig zijn. Ook DECIEM – waar men behoorlijk veel verstand heeft van chemie – adviseert om deze twee grootheden niet samen op de huid aan te brengen, omdat niacinamide de integriteit van vitamine C zou kunnen aantasten. De Amerikaanse geruchten over de combinatie gaan nog wat verder.

De blogger: de combinatie maakt beide stoffen inactief en is schadelijk voor de huid

Nicki van FutureDerm raadt het gelijktijdig gebruik van niacinamide en vitamine C af en wel IN RODE KAPITALEN. Samen vormen ze namelijk een inactief 1:1 complex, zo legt ze uit, dat de substantie geel laat kleuren. En nja... met een minder fraai kleurtje valt uiteraard nog wel te leven, maar ingrediënten die hun werkzaamheid verliezen is natuurlijk weggegooid geld (en een ondermaats verzorgde huid) Nicki stelt daarnaast dat het niacinamide/vitamine C complex zou kunnen leiden tot vorming van hydrogen peroxide – met alle oxidatieve stress van dien, inclusief aantasting van de huid.

De scheikundige: geen enkel probleem

Stephen Alain Ko is cosmetic chemist – cosmetisch chemicus, letterlijk vertaald – en legt op zijn blog uit waarom hij juist helemaal geen bezwaar ziet tegen het tegelijkertijd gebruiken van niacinamide en vitamine C. Het klopt dat er een gele substantie ontstaat wanneer de twee worden gemengd, maar dit is niet dezelfde kleur die ontstaat wanneer vitamine C oxideert (en dus werkzaamheid verliest) De gele kleur ontstaat door de vorming van niacinamide ascorbate, dat door Nicki wordt aangeduid als een "1:1 complex". Dit complex is echter heel losjes: de verbinding bestaat uit één elektron van vitamine C dat is verplaatst naar niacinamide. Behalve zwak is deze verbinding ook volledig omkeerbaar en wordt bijvoorbeeld verbroken wanneer het complex dieper in de huid dringt, doordat de pH-waarde daar lager is dan die in de zuurmantel. Sowieso vormt lang niet alle aanwezige niacinamide en vitamine C samen niacinamide ascorbate: dit geldt maar voor ongeveer de helft van beide 'stofjes'.
Daarnaast bestaat er volgens Stephen slechts een wetenschappelijk artikel waarin wordt gesteld dat de combinatie van niacinamide en vitamine C bij blootstelling aan UV-straling leidt tot het ontstaan van hydrogen peroxide. Dat effect was echter klein. De aansluitende vorming van schadelijke vrije radicalen waarvoor Nicki waarschuwt, is volgens de auteurs in theorie mogelijk, maar te ondervangen door de toevoeging van vitamine E, een anti-oxidant.

Twijfel is nee

Hetgeen Stephan stelt komt op mij dusdanig plausibel over dat ik het voor 90% van hem aanneem (met een slag om de arm van 10%, omdat ook een cosmetic chemist er wel eens naast kan zitten) Ik zou een product dat zowel niacinamide als vitamine C bevat dus niet snel laten staan, maar ik kan me goed voorstellen dat anderen liever het zekere voor het onzekere nemen. En gelukkig voor hen is de keuze uit producten met één van beide ingrediënten heel groot. Wanneer je dagelijks niacinamide én vitamine C wilt gebruiken, dan kun je de eerste aan je dagverzorging toevoegen en de andere aan je avondroutine – of omgekeerd, natuurlijk.

Update 19 september 2019:

Hier kun je een overzicht vinden van de vormen van vitamine C die wel of juist niet te combineren zijn met niacinamide.


DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: