Doorgaan naar hoofdcontent

Radiostilte

Hopelijk tot snel!

  Allereerst: fijn dat je er bent – ik hoop dat je dit in goede gezondheid leest en dat de COVID-19 blues aan je voorbij gaan. En mocht je een trouwe lezer zijn die even langskomt om te zien of ik nieuwe artikelen heb gepubliceerd: enorm fijn dat je er opnieuw bent, want trouwe lezers hebben een speciaal plekje in mijn bloggershart. Helaas heb ik sinds vorige maand geen enkel nieuw artikel gepubliceerd en zal het nog wel even duren voordat je hier weer vers leesvoer aantreft. Ook durf ik niet te zeggen hoe lang de radiostilte – die vorige maand zo onverwacht inviel – nog zal blijven duren. De oorzaak daarvan is gelukkig niet ernstig of verdrietig, maar wel een beetje lastig. Mijn stilte heeft namelijk van alles te maken met de bijwerkingen van tramadol  – een pijnstiller. Die bijwerkingen zijn tijdens de eerste weken van gebruik het sterkst, daarna nemen ze af. Dat was en is bij mij niet anders: in januari was ik aanvankelijk anderhalve week zó wappie, dat The Sims spelen het enige was

FACTSHEET HYDROGENATED LECITHINE

Lecithine komt van het Griekse 'lekitos' dat eidooier betekent. In de biochemie wordt er fosfatidylcholine mee bedoeld – een van de vier zogenoemde fosfolipiden die voorkomen in lichaamscellen. Fosfolipiden zijn structurele lipiden: bouwstenen van de celmembranen die het passeren van stoffen in en uit de cel reguleren. Ze hebben een hydrofiele kop die zich het liefst met water omringt en een hydrofobe staart, die juist een voorkeur heeft voor vetachtige stoffen. Lecithine is hierdoor een effectieve emulgator – een stof die maakt dat vetten en water zich laten mengen – en wordt dan ook als zodanig veelvuldig gebruikt door zowel de cosmetische als voedingsmiddelenindustrie. Lecithine verkregen uit eigeel wordt vaak gebruikt als ingrediënt in huidverzorging en geniet zelfs de voorkeur boven lecithine die afkomstig is uit andere bronnen, zoals sojabonen of zonnebloempitten. Dit omdat lecithine uit ei betere fysiologische effecten op de huid heeft.

Hydrogenated lecithine

Hydrogenated lecithine is zogeheten liposoom die wordt gevormd door een verbinding van waterstof met lecithine. Liposomen worden in huidverzorging gebruikt om ingrediënten in te kapselen, waardoor deze stabieler worden en daarnaast beter aan de huid kunnen worden afgegeven. Zo werkt bijvoorbeeld linolzuur veel sterker tegen hyperpigmentatie wanneer het is ingekapseld in liposomen en wordt ook retinylpalmitaat meer potent dankzij liposomen.. Door Bone Morphogenetic Proteins (BMP's – een groep multifunctionele Growth Factors) in te kapselen met liposomen werd zelfs een vrij spectaculair resultaat behaald: een anti-rimpel effect dat 6 maal sterker is dan dat van tretinoïne – vitamine A zuur – de wetenschappelijke gouden standaard voor anti-aging ingrediënten.

Veilig te gebruiken

De veiligheid van lecithine en hydrogenated lecithine als ingrediënt in huidverzorging is uitvoerig onderzocht: beide ingrediënten zijn veilig te gebruiken in concentraties tot 15%


Laatste update: 3 juni 2017



DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: