Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Paula's Choice RESIST 10% Niacinamide Booster

* Update onder deze post


Stel... je vertrekt voor enkele maanden naar een onbewoond eiland en je mag maar één huidverzorgingsproduct meenemen met daarin slechts één anti-aging ingrediënt? Welk ingrediënt zou je kiezen?
Voor mij zou dat absoluut niacinamide zijn, uiteraard in een concentratie van 5%. Hoe blij ik ook word van glycolzuur, hoe graag ik ook flirt met vitamine C en hoe 'noodzakelijk' ik retinol ook vind – niacinamide doet in z'n uppie nu eenmaal toch echt het meeste voor onze huid. (Mocht je nog niet precies weten wát allemaal, neem dan even een kijkje op de factsheet, waarop ik de wetenschappelijke staat van dienst van deze multitaskende mooimaker voor je heb samengevat.) Dat maakt dat ik producten met niacinamide meestal graag en van harte aanbeveel, ook omdat ze geschikt zijn voor alle huidtypes – zelfs de meest gevoelige. Echter, bij de 10% Niacinamide Booster van Paula's Choice moet ik wat kritische kanttekeningen plaatsen – niet zozeer bij de formule, als wel bij de claim 'grove poriën in no time te verkleinen'.

Mooie formule...

De 10% Niacinamide Booster van Paula's Choice zou ik niet mogen meenemen naar het onbewoonde eiland, want die bevat naast niacinamide ook vitamine C en Q10 – twee ingrediënten die zich als anti-agers ook bepaald niet onbetuigd laten. Als we het verminderen van hyperpigmentatie ook tot anti-aging effecten rekenen, dan bevat de Booster zelfs vier ingrediënten die huidveroudering tegengaan: twee vormen zoethoutwortel-extract remmen de aanmaak van pigment. Daarnaast ontbreken ook anti-oxidanten niet, naast een ruime scheut kalmerende ingrediënten. De formule is dus helemaal in orde en doordat de Booster zuinig is in gebruik, lijkt ook de prijs / kwaliteit-verhouding niet echt verkeerd.

… maar in no time grove poriën verkleinen?

Kort geleden heb ik de niacinamide factsheet geüpdatet. Daarvoor heb ik urenlang wetenschappelijke studies doorgenomen en hoe geweldig de resultaten ook zijn die we met dagelijks gebruik van niacinamide kunnen boeken: nergens vermeldt de wetenschap iets over een effect op poriën. Niet over poriën in het algemeen en ook niet over het 'in no time' verkleinen van grove poriën. Terwijl juist dat de claim is waarmee Paula's Choice de 10% Niacinamide Booster aanprijst. Op de verpakking, maar bijvoorbeeld ook in deze video:
Hoe dan?

Hoe grondig ik mijn research ook doe, ik kan daarbij uiteraard toch iets over het hoofd zien. Daarom stuurde ik de klantenservice van Paula's Choice een e-mail met de vraag welke studie ik had gemist, waarin de geclaimde werking is aangetoond. Het antwoord was even snel als vriendelijk en correct, maar inhoudelijk een beetje teleurstellend. Paula's Choice liet namelijk weten de claim te baseren op 'The effect of 2% niacinamide on facial sebum production' (J Cosmet Laser Ther. 2006 Jun;8(2):96-101) Die studie kende ik al en staat dan ook als negende item op de niacinamide factsheet – maar rept met geen woord over een porie-verkleinend effect. Het research team van Paula's Choice vermeldde er dan ook bij: “Please note that for this claim we extrapolated from the research that with niacinamide’s abilities (discussed in the study), it can improve pore size due to its impact on cell differentiation, texture, and barrier improvement.”

Holle claim

Nja... Ik vind het jammer dat Paula's Choice een mooi product laat vergezellen van een claim die gebaseerd is op niet meer dan een eigen extrapolatie – iets dat dus nooit wetenschappelijk is aangetoond. Natuurlijk, als de textuur en conditie van de huid verbeterd is, zijn onregelmatigheden minder zichtbaar – dus ook vergrote poriën. Maar dat effect is bepaald niet uniek voor een formule met 10% niacinamide.
Als we daarnaast kijken naar het verminderen van de hoeveelheid talg op de huid: in de genoemde studie waren daarvoor bij de blanke proefpersonen 6 weken nodig – een tijdspanne die ik niet zou willen aanduiden als 'no time'. Bovendien bestaan er ook hier andere 'stofjes' die hetzelfde effect hebben, zoals bijvoorbeeld het extract van groene thee. En laten we in deze context ook salicylzuur niet vergeten, dat een teveel aan talg (letterlijk) porie-diep oplost – en dat nog vrij snel ook.

Goede wijn behoeft geen krans – en niacinamide vind ik een mooie champagne die veel te goed is voor holle claims. De werking ervan is al zo uitvoerig aangetoond, dat de feiten genoeg zijn om verkoopbeloften te kunnen doen die állemaal worden nagekomen; daar hoef je er echt niet zelf een bij te extrapoleren. De Paula's Choice 10% Niacinamide Booster kan veel mooie dingen doen voor je huid – maar reken daarbij dus niet op een razendsnelle verkleining van grove poriën. Mocht je toch nog overwegen om de Booster specifiek daar voor in te zetten, bekijk dan eerst nog even deze review van Hot & Flashy – met voor en na foto's.

Prijs, verkrijgbaarheid en meer informatie

20 ml 10% Niacinamide Booster kost € 47,00 en is online te bestellen bij Paula's Choice, waar je tevens meer informatie kunt vinden over het product.

*) Update 16 maart 2018: Bij The Ordinary is ook een formule verkrijgbaar met 10% niacinamide: 30 ml daarvan kost slechts € 5,90! Een aanradertje waarover ik je graag meer vertel in mijn review.INGREDIËNTEN: AQUA – water; NIACINAMIDE → zie factsheet; ACETYL GLUCOSAMINE – verzorgt en vermindert hyperpigmentatie, met name in combinatie met niacinamide; ASCORBYL GLUCOSIDE – vitamine C derivaat → zie factsheet; BUTYLENE GLYCOL – hydrateert en verbetert de opname van andere ingrediënten; PHOSPHOLIPIDS – verzorgen; ALLANTOIN – herstelt, verzorgt en hydrateert; BOERHAVIA DIFFUSA ROOT EXTRACT – plantaardig extract dat rijk is aan anti-oxidanten; GLYCERIN → zie factsheet; DIPOTASSIUM GLYCYRRHIZATE → zie factsheet; GLYCYRRHIZA GLABRA (LICORICE) ROOT EXTRACT → zie factsheet; UBIQUINONE – Q10 → zie factsheet; EPIGALLOCATECHIN GALLATE – bestanddeel van groene thee → zie factsheet; BETA-GLUCAN – kalmeert en gaat roodheid tegen; PANTHENOL → zie factsheet; CARNOSINE – anti-oxidant die tevens ontstekingsreacties remt; GENISTEIN – anti-oxidant; CITRIC ACID – past de pH-waarde van een formule aan; SODIUM CITRATE – past de pH-waarde van een formule aan; SODIUM HYDROXIDE – past de pH-waarde van een formule aan; XANTHAN GUM – verdikkingsmiddel; DISODIUM EDTA – conserveermiddel; ETHYLHEXYLGLYCERIN – conserveermiddel met huidverzorgende eigenschappen; PHENOXYETHANOL – conserveermiddel


DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: