Doorgaan naar hoofdcontent

ACTUEEL

Lezersvraag: Is het collageenpoeder van Oslo Skin Lab inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven? ••• DEEL II •••

  “Ben jij op de hoogte van het collageen poeder van Oslo Skin Lab, genaamd The Solution? Is dit inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven?” Die vraag stelde Ingrid me in februari 2020. Ik was op dat moment druk bezig met de laatste voorbereidingen van de oprichting van the•care•connection. Dat is de stichting waarvan de oprichting noodzakelijk bleek voor de administratieve en met name fiscale kant van de missie van the•brainy•beaut: lezers eerlijk, onafhankelijk en transparant informeren over huidverzorging die écht werkt (en waarom) – om tegelijkertijd fondsen te werven voor medisch wetenschappelijk onderzoek. Door COVID-19 heeft de formele oprichting van the•care•connection straks een jaar vertraging opgelopen – maar dát zag ik uiteraard niet aankomen toen ik de mail van Ingrid ontving. Druk, druk, druk als ik was vond ik pas na een maand de tijd om Ingrid te antwoorden – en dat deed ik even snel als eerlijk. Nú – bijna 10 maanden en as we speak  24.319 paginaweerg

REVIEW | RAU Cosmetics Retinol Caressing Mousse
Wanneer je kiest voor het gebruik van retinoïden of andere krachtige ingrediënten om tekenen van huidveroudering tegen te gaan, is anti-aging huidverzorging vaak vooral nachtwerk. Overdag hydrateer je je huid en bescherm je die tegen de schadelijke invloeden van UV-straling en andere omgevingsfactoren, waarmee je voortijdige huidveroudering voorkomt. Voor het slapen gaan vertrouw je je huid toe aan formules met ingrediënten die tekenen van huidveroudering – zoals rimpels, lijntjes, hyperpigmentatie en verlies van stevigheid – verminderen. Dat we die tweedeling zo kennen heeft niet alleen met de ingrediënten te maken, maar ook met de formules waarin ze zijn verwerkt; nachtverzorgingsproducten zijn vaak 'rijkere' crème's, die nou niet echt geschikt zijn als basis voor make-up. Toch bestaan er ook huidverzorgingsproducten voor overdag die een anti-aging werking combineren met hydratatie – en een prima basis vormen voor make-up. De Retinol Caressing Mousse van RAU Cosmetics is daar een mooi voorbeeld van.

Palmitoyl Tripeptide-5 stimuleert de collageenproductie

Palmitoyl Tripeptide-5 bestaat al een aantal jaren, maar is nog weinig bekend bij het 'grote publiek'. Dat is beetje jammer, want deze synthetische peptide activeert bindweefselgroeifactor β – tissue growth factor β (TGF-β) – die nauw betrokken is bij de stimulatie van collageenproductie.

Retinylpalmitaat: mild werkende retinoïde

Deze mousse bevat 0,3% retinylpalmitaat, dat door de huid wordt omgezet in ruim 0,1% retinol. De retinol uit de naam is dus (nog) geen retinol – kennelijk zijn Duitsers daar minder pünktlich in dan ik :)) – maar wordt dit uiteindelijk wél. 0,1% retinol is heel bescheiden, maar ook daarin doet de Alma Mater der Retinoïden mooie dingen voor de huid. Het vermindert rimpels, lijntjes en hyperpigmentatie en laat de elasticiteit en stevigheid toenemen. Dit uiteraard zonder de bijwerkingen zoals we die kennen van retinol in (veel) hogere percentages.

❥ Factsheet retinol 0,1%

Drie fijne moisturizers

Een klassieker worden is al heel wat en een klassieker blíjven helemaal. Dat geldt misschien nog wel sterker voor ingrediënten in huidverzorging, waarvan er steeds weer nieuwe worden ontwikkeld die beter zijn dan de bestaande – in woorden en soms ook in daden. Glycerine is echter een moisturizer die al decennialang op grote schaal wordt gebruikt en te vinden was en is in talloze formules – van eenvoudige drogisterij-merken tot high end brands. Als onderdeel van de NMF – Natural Moisturizing Factor, de wateraantrekkende moleculen in onze huid die beschermen tegen uitdroging – vult op de huid aangebrachte glycerine die NMF aan en beschermt zo onder meer tegen irriterende stoffen. Daarnaast vermindert glycerine eventueel al aanwezige ontstekingsreacties en irritatie.
Naast glycerine bevat de RAU Retinol Caressing Mousse caprylic / capric triglyceride – een tri-ester van kokosolie en (ja wel) glycerine – met een fijne mix aan vetzuren die de huideigen vetten aanvullen. Daarnaast verdeelt deze tri-ester andere ingrediënten gelijkmatig over de huid, waardoor de werking daarvan verbetert.
Tot slot ontbreekt ook zonnebloemolie niet – rijk aan linolzuur, een essentieel omega-6 vetzuur dat onze huid nodig heeft om gezond te blijven.

❥ Factsheet glycerine
❥ Factsheet zonnebloemolie

Mijn ervaringen

Ook na anderhalve week gebruik krijg ik nog steeds een glimlach op mijn gezicht bij het gebruiken van deze RAU Mousse, want de textuur ervan blijft me aangenaam verrassen. Zoals de naam aangeeft is het een mousse – heel zacht en verre van vet, die heel fijn aanvoelt en zich uiterst gemakkelijk laat verdelen. Door het laatste is deze dagverzorging zuinig in gebruik: twee pompjes zijn ruim voldoende voor mijn gezicht, hals en coeur. Daarnaast doseert het pompje zeer precies, waardoor je niet méér gebruikt dan je nodig hebt. De glimlach-bevorderende textuur dankt de mousse aan de Sodium Polyacrylate Starch (merknaam: Makimousse) Dit is een polymeer-poeder dat water absorbeert, waardoor miniscuul kleine polymeer-balletjes ontstaan, die een zeer zachte textuur aan een formule geven. Die textuur wordt ondersteund door Hydroxyethylacrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, dat de mousse tevens een bescheiden lichtreflecterend effect geeft. De geur van de mousse laat zich het beste omschrijven als mild, fris en 'klassiek' – want op de een of andere manier bekend, en dus vertrouwd. Na het aanbrengen voelt mijn huid zacht aan, maar is toch in no time klaar voor de dag – lees: make-up.
Wanneer je echter eh... 'een bepaalde leeftijd' bereikt wordt het steeds lastiger (zo niet onmogelijk) om een enkel dag- of nachtverzorgingsproduct te vinden dat je huid álles biedt dat nodig is. Persoonlijk mis ik in de RAU Retinol Mousse een ingrediënt dat beschermt tegen vrije radicalen – of wel een anti-oxidant. Daarom verzorg ik mijn huid 's morgens eerst met een masker met een zeer hoge concentratie niacinamide dat ik minimaal een uurtje laat inwerken, maar ik kan me uiteraard voorstellen dat zoiets voor anderen too much of a hassle is. In dat geval is het combineren met het RAU White Tea Concentrate wellicht een idee: rijk aan anti-oxidanten met daarnaast een fruitzuurtje, hyaluronzuur, Q10, en panthenol.

Voor wie?

  • Iedereen die graag een fijne dagverzorging gebruikt – want dat is deze mousse bovenal
  • Dertigers die weten dat het wijsheid is om een mild werkende retinoïde toe te voegen aan hun huidverzorgingsroutine samen met een peptide die de collageenproductie stimuleert, omdat de productie van collageen geleidelijk afneemt na het vijfentwintigste levensjaar
  • Veertigers en begin vijftigers die hun meer krachtige anti-aging nachtverzorging willen combineren met een dagverzorging die daar op een milde wijze bij aansluit

Voor wie niet?

  • De mousse bevat wat parfum en is dus niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor cosmetische geurstoffen in het algemeen


Prijs, verkrijgbaarheid en verder kennismaken

Een pompflacon met 50 ml RAU Retinol Caressing Mousse kost € 31,95 en is hier te verkrijgen. De visie en filosofie van het Duitse RAU Cosmetics kun je hier lezen. Verder kennismaken op de socials kan natuurlijk ook: je vindt RAU op Twitter, Facebook en Instagram.


INGREDIËNTEN:

1. AQUA
2. CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE
3. GLYCERIN
4. POTASSIUM CETYL PHOSPHATE
5. SODIUMACRYLATE/ACRYLOYLDIMETHYLTAURATE/DIMETHYLACRYLAMIDE CROSSPOLYMER
6. HYDROGENATED PALM GLYCERIDES
7. RETINYL PALMITATE
8. PALMITOYL TRIPEPTIDE-5
9. HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL
10. SODIUM POLYACRYLATE STARCH
11. SODIUM STEAROYL GLUTAMATE
12. PARFUM
13. LACTIC ACID
14. SODIUM LEVULINATE
15. SODIUM ANISATE
16. ETHYLHEXYLGLYCERIN
17. PHENOXYETHANOL

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: