Doorgaan naar hoofdcontent

#watvindjij

enquête | Met privacy betalen voor toegang tot informatie: hoe ervaar jij dat?

  Google Analytics: ook the•brainy•beaut ontkomt niet aan het gebruik ervan, niet in de laatste plaats omdat “hoeveel unieke bezoekers heb je?” vaak de eerste vraag is die gesteld wordt wanneer een merk of PR-bureau een samenwerking overweegt. Ook de waarde van een pro bono blog wordt dus maar al te vaak uitgedrukt in koude Google Analytics termen. Niet echt gezellig, maar het is niet anders. Naast die gebruikersaantallen biedt Google Analytics andere inzichten: welke artikelen het meest gelezen worden bijvoorbeeld, maar ook demografische gegevens. Zo was in 2021 van de 85.372 gebruikers van the•brainy•beaut 77% vrouw en 23% man. 25,22% van hen was tussen de 25 en 34 jaar oud en 51,68% was ouder dan 45 jaar. Ruim 58% bezocht the•brainy•beaut met een iPhone of iPad en slechts 0,10% deed dat met een Huawei SNE-LX1 Mate 20 lite. Jou interesseert dat allemaal misschien totaal niet, maar er zijn hele beroepsgroepen die daar anders over denken. Google zou tenslotte niet een uitermate geavanc

Factsheet GLUCONOLACTONE



Gluconolactone is een natuurlijk voorkomend polyhydroxyzuur (Polyhydroxy Acid – PHA) waarvan de gunstige effecten op de huid in de jaren '90, samen met die van lactobioninezuur, werden ontdekt door dermatologen en NeoStrata oprichters dr. Eugene VanScott en dr. Ruey Yu. Lactobioninezuur en gluconolactone zijn allebei uiterst milde exfolianten: ze maken dat verhoornde huidcellen versneld worden afgestoten, zonder de huid te irriteren of een prikkelend gevoel te veroorzaken.  Door de exfoliatie verschijnt er een zachtere, gladdere huid waarvan de toon gelijkmatiger is en waarbij de rimpels en lijntjes minder zichtbaar zijn. Daarnaast bezit gluconolactone antioxidatieve en hydraterende eigenschappen.

Gluconolactone versus glycolzuur

In 2004 werden PHA's de nieuwe generatie AHA's genoemd, maar anno 2021 heeft met name glycolzuur nog niet zo veel haast om ruimte te gaan maken voor gluconolactone of lactobioninezuur. Voor een aanzienlijk deel komt dat doordat het PHA-duo jarenlang vele malen duurder was dan glycolzuur, voor producenten en daarmee ook voor consumenten. Tot enkele jaren geleden hadden VanScott en Yu er letterlijk patent op en dienden producenten een forse licentievergoeding te betalen wanneer ze de PHA's wilden verwerken in een formule. Inmiddels zijn de patenten verlopen, waardoor we lactobioninezuur en gluconolactone steeds vaker zullen gaan tegenkomen in producten van andere merken.

Het belangrijkste pluspunt van glycolzuur ten opzichte van gluconolactone is nog steeds dat van glycolzuur is aangetoond dat het de collageen productie bevordert. Daar staat tegenover dat gluconolactone de huid minder irriteert dan glycolzuur en (in een concentratie van 8%) de huid niet extra gevoelig maakt voor zonverbranding. Tot slot is gluconolactone een betere moisturizer dan glycolzuur.

Exfoliant, moisturizer en anti-oxidant

Naast een exfoliant is gluconolactone ook een moisturizer doordat de moleculen ervan zich aan water binden. Verder is het een antioxidant die zelfs een klein beetje bescherming tegen UV-straling biedt – niet door die straling te absorberen, maar door het uitschakelen van de vrije radicalen die ontstaan door UV-straling.

Verbetering huidbarrière bij huidtype I en II

Huidtype I en II zijn de lichtste huidtypes in de Fitzpatrick-indeling. Behalve dat deze huidtypes veel gevoeliger zijn voor zonverbranding, hebben deze huidtypes een huidbarrière die kwetsbaarder is en die daarnaast minder snel herstelt na aantasting door externe factoren. Dit komt doordat een lichte huid een lagere pH-waarde heeft dan een donkere, wat onder meer veroorzaakt wordt door een geringere productie van zuur door de melanocyten.
Deze studie liet zien hoe gluconolactone de pH-waarde van een lichte huid verlaagt naar die van een donkere – met verbetering van de huidbarrière als resultaat.

Helpt bij het verminderen van acne

Deze studie toonde aan hoe gluconolactone in een concentratie van 14% acne laesies (laesie = beschadiging van weefsel) verwijderde, waarmee de werking gelijk was aan die van 5% benzoylperoxide. De bijwerkingen waren echter minder.

Ook geschikt voor de gevoelige huid

De moleculen van gluconolactone hebben meerdere strengen, waardoor dit zuur langzamer door de huid wordt opgenomen dan glycolzuur. Daarnaast bezit gluconolactone betere hydraterende eigenschappen dan glycolzuur, waardoor de huid een 'chemische uitdaging' beter aankan. Doordat gluconolactone geen irritatie veroorzaakt is het ook geschikt voor de gevoelige huid, zelfs die met rosacea of eczeem.

★★★★☆ 
GOED


INCI-naam: GLUCONOLACTONE
Moleculair gewicht (molaire massa): 178,14 g/mol



Laatste update: 7 december 2021


© Het wordt gewaardeerd wanneer je deze post deelt op social media. Wanneer je bovenstaande informatie verwerkt in een artikel of web(shop)pagina van eigen hand, dan is het plaatsen van een link naar the•brainy•beaut of dit specifieke artikel wel zo netjes. Het gebruik van de tekst is pas toegestaan na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming – ook wanneer het slechts een deel of enkele delen betreft: thebrainybeaut@thecareconnection.nl 

En onthoud: er is een speciale plaats in de hel voor copycats die jatten van een blog waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor medisch wetenschappelijk onderzoek ;-)



DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: