Doorgaan naar hoofdcontent

HELLO SUNSHINE!

Review: De Tuinen Gezichtscrème SPF 30

Er bestaan vooralsnog slechts twee zonnefilters waarvan de veiligheid en effectiviteit écht onafhankelijk wetenschappelijk is onderzocht en aangetoond: de twee minerale filters zinkoxide en titaniumdioxide. De Gezichtscrème SPF 30 van De Tuinen bevat deze beide filters in een hydraterende formule. Door de vriendelijke prijs is dit een prima zonnecrème “voor erbij” – vooral voor je lichaamshuid. Om mee te nemen in je handtas bijvoorbeeld, zodat je onderweg even snel je armen en benen kunt insmeren. Want anders dan chemische filters, beschermen minerale filters de huid direct na het aanbrengen. 


Zinkoxide: Koningin van de Zonnefilters Wanneer je jezelf wilt verzekeren van veilige en effectieve zonbescherming, dan is er eigenlijk maar één INCI-naam die je hoeft te onthouden: ZINC OXIDE. Dit filter staat namelijk boven alle andere filters, omdat het als enige beschermt tegen UV-A1, UV-A2 én UV-B straling. Alle andere filters beschermen de huid niet tegen UV-A1. Ook titaniumdioxide, het kl…

Factsheet GLUCONOLACTONE
Gluconolacton is een natuurlijk voorkomend polyhydroxyzuur (Polyhydroxy Acid – PHA) waarvan de gunstige effecten op de huid begin jaren '70 werden ontdekt door dermatologen en NeoStrata oprichters dr. Eugene VanScott en dr. Ruey Yu. Het heeft als exfoliant dezelfde anti-aging werking als glycolzuur: verhoornde huidcellen worden versneld afgestoten, waardoor een zachtere, gladde huid verschijnt waarvan de toon gelijkmatiger is en waarbij de rimpels en lijntjes minder zichtbaar zijn.

Gluconolacton versus glycolzuur

In 2004 werden PHA's de nieuwe generatie AHA's genoemd, maar dertien jaar later lijkt met name glycolzuur – de AHA der AHA's – nog geen ruimte te gaan maken voor de jonge aanwas, waarvan gluconolacton de meest populaire exponent is. Het belangrijkste pluspunt van glycolzuur ten opzichte van gluconolacton is nog steeds dat van glycolzuur is aangetoond dat het de collageen productie bevordert. Daar staat tegenover dat gluconolacton de huid minder irriteert dan glycolzuur en (in een concentratie van 8%) de huid niet extra gevoelig maakt voor zonverbranding. Tot slot is gluconolacton een betere moisturizer dan glycolzuur.

Exfoliant, moisturizer en anti-oxidant

Naast exfoliant is gluconolacton ook een moisturizer doordat de moleculen ervan zich aan water binden. Verder is het een anti-oxidant die ook (enige) bescherming tegen UV-straling biedt – niet door die straling te absorberen, maar door het uitschakelen van de vrije radicalen die ontstaan door UV-straling.

Verbetering barrièrefunctie bij huidtype I en II

Huidtype I en II zijn de lichtste huidtypes in Fitzpatrick-indeling – IV en V de donkerste, op VI na. Behalve een veel grotere gevoeligheid voor zonverbranding, is de barrièrefunctie van de huid bij type I en II kwetsbaarder en herstelt bovendien minder snel na aantasting door externe factoren. Dit komt doordat een lichte huid een lagere pH-waarde heeft dan een donkere, wat onder meer veroorzaakt wordt door een geringere productie van zuur door de melanocyten.
Uit deze studie blijkt hoe gluconolacton de pH-waarde van een lichte huid verlaagt naar die van een donkere – met verbetering van de barrièrefunctie als resultaat.

Bestrijdt acne

Deze studie toonde aan hoe gluconolacton in een concentratie van 14% acne laesies (laesie = beschadiging van weefsel) verwijderde, waarmee de werking gelijk was aan die van 5% benzoylperoxide – waarbij echter minder bijwerkingen optraden.

Ook geschikt voor de gevoelige huid

De moleculen van gluconolacton hebben meerdere strengen, waardoor dit zuur langzamer door de huid wordt opgenomen dan glycolzuur. Daarnaast bezit gluconolacton betere hydraterende eigenschappen dan glycolzuur, waardoor de huid een 'chemische uitdaging' beter aankan. Doordat gluconolacton geen irritatie veroorzaakt is het – volgens dit wetenschappelijke artikel – ook geschikt voor de gevoelige huid, zelfs die met rosacea of eczeem.
Volgens hetzelfde artikel wordt gluconolacton goed verdragen in combinatie met gebruik van tretinoïne, versterkt het de werking van hydrochinon en heeft het een significant anti-aging effect wanneer het gecombineerd wordt met retinyl acetate.


Laatste update: 31 maart 2017

Reacties

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: