Doorgaan naar hoofdcontent

♡♡♡ HAPPY NEW YEAR! ♡♡♡

♡♡♡ Een knuffelig 2021! ♡♡♡

  Een nieuw begin op de kalender, terwijl we nog enkele maanden – zo niet kwartalen – moeten wachten totdat COVID-19 eindelijk plaats zal maken voor een 2021 dat ouderwets van óns is. Waarin we elkaar weer spontaan kunnen knuffelen, zo vaak en zo lang als we willen. Maar zo lang ik je nog geen 2021 kan wensen dat letterlijk knuffelig zal zijn, dan wens ik dat heel graag in figuurlijke zin. Ik wens je 12 maanden die zacht, warm en lief zijn voor jou en je dierbaren – maar dat alles toch nog een klein beetje méér tijdens de zware, laatste loodjes van de pandemie. Blijf veilig ♡  blijf gezond! ♡ Mariella

Factsheet GLUCONOLACTONE
Gluconolacton is een natuurlijk voorkomend polyhydroxyzuur (Polyhydroxy Acid – PHA) waarvan de gunstige effecten op de huid begin jaren '70 werden ontdekt door dermatologen en NeoStrata oprichters dr. Eugene VanScott en dr. Ruey Yu. Het heeft als exfoliant dezelfde anti-aging werking als glycolzuur: verhoornde huidcellen worden versneld afgestoten, waardoor een zachtere, gladde huid verschijnt waarvan de toon gelijkmatiger is en waarbij de rimpels en lijntjes minder zichtbaar zijn.

Gluconolacton versus glycolzuur

In 2004 werden PHA's de nieuwe generatie AHA's genoemd, maar dertien jaar later lijkt met name glycolzuur – de AHA der AHA's – nog geen ruimte te gaan maken voor de jonge aanwas, waarvan gluconolacton de meest populaire exponent is. Het belangrijkste pluspunt van glycolzuur ten opzichte van gluconolacton is nog steeds dat van glycolzuur is aangetoond dat het de collageen productie bevordert. Daar staat tegenover dat gluconolacton de huid minder irriteert dan glycolzuur en (in een concentratie van 8%) de huid niet extra gevoelig maakt voor zonverbranding. Tot slot is gluconolacton een betere moisturizer dan glycolzuur.

Exfoliant, moisturizer en anti-oxidant

Naast exfoliant is gluconolacton ook een moisturizer doordat de moleculen ervan zich aan water binden. Verder is het een anti-oxidant die ook (enige) bescherming tegen UV-straling biedt – niet door die straling te absorberen, maar door het uitschakelen van de vrije radicalen die ontstaan door UV-straling.

Verbetering barrièrefunctie bij huidtype I en II

Huidtype I en II zijn de lichtste huidtypes in Fitzpatrick-indeling – IV en V de donkerste, op VI na. Behalve een veel grotere gevoeligheid voor zonverbranding, is de barrièrefunctie van de huid bij type I en II kwetsbaarder en herstelt bovendien minder snel na aantasting door externe factoren. Dit komt doordat een lichte huid een lagere pH-waarde heeft dan een donkere, wat onder meer veroorzaakt wordt door een geringere productie van zuur door de melanocyten.
Uit deze studie blijkt hoe gluconolacton de pH-waarde van een lichte huid verlaagt naar die van een donkere – met verbetering van de barrièrefunctie als resultaat.

Bestrijdt acne

Deze studie toonde aan hoe gluconolacton in een concentratie van 14% acne laesies (laesie = beschadiging van weefsel) verwijderde, waarmee de werking gelijk was aan die van 5% benzoylperoxide – waarbij echter minder bijwerkingen optraden.

Ook geschikt voor de gevoelige huid

De moleculen van gluconolacton hebben meerdere strengen, waardoor dit zuur langzamer door de huid wordt opgenomen dan glycolzuur. Daarnaast bezit gluconolacton betere hydraterende eigenschappen dan glycolzuur, waardoor de huid een 'chemische uitdaging' beter aankan. Doordat gluconolacton geen irritatie veroorzaakt is het – volgens dit wetenschappelijke artikel – ook geschikt voor de gevoelige huid, zelfs die met rosacea of eczeem.
Volgens hetzelfde artikel wordt gluconolacton goed verdragen in combinatie met gebruik van tretinoïne, versterkt het de werking van hydrochinon en heeft het een significant anti-aging effect wanneer het gecombineerd wordt met retinyl acetate.


Laatste update: 31 maart 2017

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: