Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Factsheet GLUCONOLACTONE



Gluconolactone is een natuurlijk voorkomend polyhydroxyzuur (Polyhydroxy Acid – PHA) waarvan de gunstige effecten op de huid in de jaren '90, samen met die van lactobioninezuur, werden ontdekt door dermatologen en NeoStrata oprichters dr. Eugene VanScott en dr. Ruey Yu. Lactobioninezuur en gluconolactone zijn allebei uiterst milde exfolianten: ze maken dat verhoornde huidcellen versneld worden afgestoten, zonder de huid te irriteren of een prikkelend gevoel te veroorzaken.  Door de exfoliatie verschijnt er een zachtere, gladdere huid waarvan de toon gelijkmatiger is en waarbij de rimpels en lijntjes minder zichtbaar zijn. Daarnaast bezit gluconolactone antioxidatieve en hydraterende eigenschappen.

Gluconolactone versus glycolzuur

In 2004 werden PHA's de nieuwe generatie AHA's genoemd, maar anno 2021 heeft met name glycolzuur nog niet zo veel haast om ruimte te gaan maken voor gluconolactone of lactobioninezuur. Voor een aanzienlijk deel komt dat doordat het PHA-duo jarenlang vele malen duurder was dan glycolzuur, voor producenten en daarmee ook voor consumenten. Tot enkele jaren geleden hadden VanScott en Yu er letterlijk patent op en dienden producenten een forse licentievergoeding te betalen wanneer ze de PHA's wilden verwerken in een formule. Inmiddels zijn de patenten verlopen, waardoor we lactobioninezuur en gluconolactone steeds vaker zullen gaan tegenkomen in producten van andere merken.

Het belangrijkste pluspunt van glycolzuur ten opzichte van gluconolactone is nog steeds dat van glycolzuur is aangetoond dat het de collageen productie bevordert. Daar staat tegenover dat gluconolactone de huid minder irriteert dan glycolzuur en (in een concentratie van 8%) de huid niet extra gevoelig maakt voor zonverbranding. Tot slot is gluconolactone een betere moisturizer dan glycolzuur.

Exfoliant, moisturizer en anti-oxidant

Naast een exfoliant is gluconolactone ook een moisturizer doordat de moleculen ervan zich aan water binden. Verder is het een antioxidant die zelfs een klein beetje bescherming tegen UV-straling biedt – niet door die straling te absorberen, maar door het uitschakelen van de vrije radicalen die ontstaan door UV-straling.

Verbetering huidbarrière bij huidtype I en II

Huidtype I en II zijn de lichtste huidtypes in de Fitzpatrick-indeling. Behalve dat deze huidtypes veel gevoeliger zijn voor zonverbranding, hebben deze huidtypes een huidbarrière die kwetsbaarder is en die daarnaast minder snel herstelt na aantasting door externe factoren. Dit komt doordat een lichte huid een lagere pH-waarde heeft dan een donkere, wat onder meer veroorzaakt wordt door een geringere productie van zuur door de melanocyten.
Deze studie liet zien hoe gluconolactone de pH-waarde van een lichte huid verlaagt naar die van een donkere – met verbetering van de huidbarrière als resultaat.

Helpt bij het verminderen van acne

Deze studie toonde aan hoe gluconolactone in een concentratie van 14% acne laesies (laesie = beschadiging van weefsel) verwijderde, waarmee de werking gelijk was aan die van 5% benzoylperoxide. De bijwerkingen waren echter minder.

Ook geschikt voor de gevoelige huid

De moleculen van gluconolactone hebben meerdere strengen, waardoor dit zuur langzamer door de huid wordt opgenomen dan glycolzuur. Daarnaast bezit gluconolactone betere hydraterende eigenschappen dan glycolzuur, waardoor de huid een 'chemische uitdaging' beter aankan. Doordat gluconolactone geen irritatie veroorzaakt is het ook geschikt voor de gevoelige huid, zelfs die met rosacea of eczeem.

★★★★☆ 
GOED


INCI-naam: GLUCONOLACTONE
Moleculair gewicht (molaire massa): 178,14 g/mol



Laatste update: 7 december 2021


© Het wordt gewaardeerd wanneer je deze post deelt op social media. Wanneer je bovenstaande informatie verwerkt in een artikel of web(shop)pagina van eigen hand, dan is het plaatsen van een link naar the•brainy•beaut of dit specifieke artikel wel zo netjes. Het gebruik van de tekst is pas toegestaan na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming – ook wanneer het slechts een deel of enkele delen betreft: thebrainybeaut@thecareconnection.nl 

En onthoud: er is een speciale plaats in de hel voor copycats die jatten van een blog waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor medisch wetenschappelijk onderzoek ;-)



DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: