Doorgaan naar hoofdcontent

Hallo tranexaminezuur... dag hyperpimentatie!

Welkom: Facetheory Exaglow Serum S10 met 5% Tranexaminezuur

Ik ben herstellende van de griep, dus ook de komende week (weken?) zul je hier nog even geen artikelen vinden waarvoor ik urenlang wetenschappelijke studies heb doorgenomen en samengevat. Maar Facetheory had vanmorgen nieuws dat zó goed is voor alle huidjes met melasma en andere vormen van hyperpigmentatie, dat ik het gewoon móét delen. Dat goede nieuws heet Exaglow: een vriendelijk geprijsd hydraterend serum waarin 5% tranexaminezuur is gecombineerd met onder meer niacinamide en gestabiliseerde vitamine C. Onderstaand leg ik je graag uit waarom ik zo enthousiast ben over dit serum. Dat doe ik aan de hand van de INCI-lijst: een korte uitleg van elke “actieve” – plus een link naar de bijbehorende factsheet waar je (veel) meer informatie vindt en je desgewenst zelf de bijbehorende studies kunt inzien.

Facetheory Exaglow Serum – de Ingrediënten:AQUA – water
het basisbestanddeel in 95% van alle huidverzorgingsproducten.

PROPANEDIOL❦ – merknaam ZEMEA®
Niets ten nadele van good old glycerin…

Factsheet GLUCONOLACTONE
Gluconolacton is een natuurlijk voorkomend polyhydroxyzuur (Polyhydroxy Acid – PHA) waarvan de gunstige effecten op de huid begin jaren '70 werden ontdekt door dermatologen en NeoStrata oprichters dr. Eugene VanScott en dr. Ruey Yu. Het heeft als exfoliant dezelfde anti-aging werking als glycolzuur: verhoornde huidcellen worden versneld afgestoten, waardoor een zachtere, gladde huid verschijnt waarvan de toon gelijkmatiger is en waarbij de rimpels en lijntjes minder zichtbaar zijn.

Gluconolacton versus glycolzuur

In 2004 werden PHA's de nieuwe generatie AHA's genoemd, maar dertien jaar later lijkt met name glycolzuur – de AHA der AHA's – nog geen ruimte te gaan maken voor de jonge aanwas, waarvan gluconolacton de meest populaire exponent is. Het belangrijkste pluspunt van glycolzuur ten opzichte van gluconolacton is nog steeds dat van glycolzuur is aangetoond dat het de collageen productie bevordert. Daar staat tegenover dat gluconolacton de huid minder irriteert dan glycolzuur en (in een concentratie van 8%) de huid niet extra gevoelig maakt voor zonverbranding. Tot slot is gluconolacton een betere moisturizer dan glycolzuur.

Exfoliant, moisturizer en anti-oxidant

Naast exfoliant is gluconolacton ook een moisturizer doordat de moleculen ervan zich aan water binden. Verder is het een anti-oxidant die ook (enige) bescherming tegen UV-straling biedt – niet door die straling te absorberen, maar door het uitschakelen van de vrije radicalen die ontstaan door UV-straling.

Verbetering barrièrefunctie bij huidtype I en II

Huidtype I en II zijn de lichtste huidtypes in Fitzpatrick-indeling – IV en V de donkerste, op VI na. Behalve een veel grotere gevoeligheid voor zonverbranding, is de barrièrefunctie van de huid bij type I en II kwetsbaarder en herstelt bovendien minder snel na aantasting door externe factoren. Dit komt doordat een lichte huid een lagere pH-waarde heeft dan een donkere, wat onder meer veroorzaakt wordt door een geringere productie van zuur door de melanocyten.
Uit deze studie blijkt hoe gluconolacton de pH-waarde van een lichte huid verlaagt naar die van een donkere – met verbetering van de barrièrefunctie als resultaat.

Bestrijdt acne

Deze studie toonde aan hoe gluconolacton in een concentratie van 14% acne laesies (laesie = beschadiging van weefsel) verwijderde, waarmee de werking gelijk was aan die van 5% benzoylperoxide – waarbij echter minder bijwerkingen optraden.

Ook geschikt voor de gevoelige huid

De moleculen van gluconolacton hebben meerdere strengen, waardoor dit zuur langzamer door de huid wordt opgenomen dan glycolzuur. Daarnaast bezit gluconolacton betere hydraterende eigenschappen dan glycolzuur, waardoor de huid een 'chemische uitdaging' beter aankan. Doordat gluconolacton geen irritatie veroorzaakt is het – volgens dit wetenschappelijke artikel – ook geschikt voor de gevoelige huid, zelfs die met rosacea of eczeem.
Volgens hetzelfde artikel wordt gluconolacton goed verdragen in combinatie met gebruik van tretinoïne, versterkt het de werking van hydrochinon en heeft het een significant anti-aging effect wanneer het gecombineerd wordt met retinyl acetate.


Laatste update: 31 maart 2017

Reacties

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: