Doorgaan naar hoofdcontent

ACTUEEL

Lezersvraag: Is het collageenpoeder van Oslo Skin Lab inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven? ••• DEEL II •••

  “Ben jij op de hoogte van het collageen poeder van Oslo Skin Lab, genaamd The Solution? Is dit inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven?” Die vraag stelde Ingrid me in februari 2020. Ik was op dat moment druk bezig met de laatste voorbereidingen van de oprichting van the•care•connection. Dat is de stichting waarvan de oprichting noodzakelijk bleek voor de administratieve en met name fiscale kant van de missie van the•brainy•beaut: lezers eerlijk, onafhankelijk en transparant informeren over huidverzorging die écht werkt (en waarom) – om tegelijkertijd fondsen te werven voor medisch wetenschappelijk onderzoek. Door COVID-19 heeft de formele oprichting van the•care•connection straks een jaar vertraging opgelopen – maar dát zag ik uiteraard niet aankomen toen ik de mail van Ingrid ontving. Druk, druk, druk als ik was vond ik pas na een maand de tijd om Ingrid te antwoorden – en dat deed ik even snel als eerlijk. Nú – bijna 10 maanden en as we speak  24.319 paginaweerg

CI 75470: een nummer om te onthouden als je liever geen luizen op je lippen smeert




Karmijn - of eigenlijk karmijnzuur - is een rode kleurstof die als E120 te vinden is in voedsel en als CI 75470 in make-up en dan met name lipstick, lipgloss en rouge. Het is een zogenoemde 'natuurlijke kleurstof', iets dat wellicht wat smakelijker klinkt dan een 'kunstmatige' - maar smakelijk is karmijn toch echt nauwelijks te noemen. Het pigment wordt namelijk verkregen uit luizen.

De Dactylopius coccus is een bladluis die oorspronkelijk uit Zuid- en Midden Amerika komt, waar de beestjes al door de Azteken en Maya's werden gebruikt voor hun karmijn. Later zagen Spaanse kolonisten de kostbaarheid van de rode kleurstof in, die veel mooier was dan de kleuren die tot op dat moment in Europa werden gebruikt. Karmijn werd al snel zeer geliefd in Europa, waar men er onder meer de gewaden van katholieke kardinalen mee kleurde. Karmijn werd kostbaar en verhandeld op de beurzen van Londen en Amsterdam. Sinds de 19e eeuw worden de luizen ook gekweekt en verwerkt op de Canarische eilanden.

De bladluizen maken het karmijnzuur aan als verdedigingsmiddel tegen hun natuurlijke vijanden en het zuur wordt dan ook nog steeds wel gebruikt om mieren te bestrijden. De kleurstof wordt bereid door de luizen eerst te doden met heet water, stoom of een oven en ze aansluitend te laten drogen. Daarna de luizen uitgekookt en vermalen tot E120 (i) of gezuiverd, wat E120 (ii) en CI 75470 oplevert. Of nu ja, gezuiverd... De kleurstof is dan hoger geconcentreerd, maar er blijven restjes luis in zitten - die allergische reacties kunnen veroorzaken bij personen die daar gevoelig voor zijn.

Persoonlijk gruwel ik daar zó van dat ik CI 75470 niet op mijn gezicht wil hebben en E120 niet in mijn ijsje of drankje (het zit ook in Campari, weet ik sinds vandaag en daar báál ik van) Mocht je hetzelfde hebben: de CI-nummers staan onderaan de INCI-lijstjes van make-up. En als je nu moeite krijgt met afscheid nemen van je favoriete rode lipstick, weet dan dat CI 16255 een synthetische kleurstof is die karmijn-rood zeer sterk benadert.


DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: