Doorgaan naar hoofdcontent

THE SECRET OF YOUR SUCCESS IS FOUND IN YOUR DAILY ROUTINE

Mijn huidverzorgingsroutine – november 2020

  Drie Foeilelijkertjes van Frulatte deze maand, naast drie nieuwe liefdes: de Gloss-To-Balm Lip Treatment van Patchology, de Dermolab Nature Sense Tonic Lotion en een fijne, frisse formule voor de oogcontouren van AHAVA. Verder een gel van Sukin, die uitkomst biedt tijdens de aanhoudende salicylzuur-schaarste en die zich goed laat combineren met glycolzuurpads van ICI Paris XL. Plus uiteraard de producten die ik al maandenlang trouw gebruik.  Ik ben dus weer terug bij de “zuurtjes” – zij het dan alleen in de ochtend. Want hoe plezierig ik “Buffet” + Copper Peptides 1% van The Ordinary ook vind – ik gebruik het nu alleen in de avond, omdat mijn huid toch echt exfoliërende acids nodig heeft.  Ook deze keer geen afbeeldingen bij de beschrijvingen – maar links* waarmee je meer informatie kunt vinden over de producten, inclusief foto's.  Tot slot: mocht jij een nieuw product hebben ontdekt, waarvan je vindt dat ik het ook echt eens zou moeten proberen, dan hoor ik dat heel graag! Hetze

CI 75470: een nummer om te onthouden als je liever geen luizen op je lippen smeert




Karmijn - of eigenlijk karmijnzuur - is een rode kleurstof die als E120 te vinden is in voedsel en als CI 75470 in make-up en dan met name lipstick, lipgloss en rouge. Het is een zogenoemde 'natuurlijke kleurstof', iets dat wellicht wat smakelijker klinkt dan een 'kunstmatige' - maar smakelijk is karmijn toch echt nauwelijks te noemen. Het pigment wordt namelijk verkregen uit luizen.

De Dactylopius coccus is een bladluis die oorspronkelijk uit Zuid- en Midden Amerika komt, waar de beestjes al door de Azteken en Maya's werden gebruikt voor hun karmijn. Later zagen Spaanse kolonisten de kostbaarheid van de rode kleurstof in, die veel mooier was dan de kleuren die tot op dat moment in Europa werden gebruikt. Karmijn werd al snel zeer geliefd in Europa, waar men er onder meer de gewaden van katholieke kardinalen mee kleurde. Karmijn werd kostbaar en verhandeld op de beurzen van Londen en Amsterdam. Sinds de 19e eeuw worden de luizen ook gekweekt en verwerkt op de Canarische eilanden.

De bladluizen maken het karmijnzuur aan als verdedigingsmiddel tegen hun natuurlijke vijanden en het zuur wordt dan ook nog steeds wel gebruikt om mieren te bestrijden. De kleurstof wordt bereid door de luizen eerst te doden met heet water, stoom of een oven en ze aansluitend te laten drogen. Daarna de luizen uitgekookt en vermalen tot E120 (i) of gezuiverd, wat E120 (ii) en CI 75470 oplevert. Of nu ja, gezuiverd... De kleurstof is dan hoger geconcentreerd, maar er blijven restjes luis in zitten - die allergische reacties kunnen veroorzaken bij personen die daar gevoelig voor zijn.

Persoonlijk gruwel ik daar zó van dat ik CI 75470 niet op mijn gezicht wil hebben en E120 niet in mijn ijsje of drankje (het zit ook in Campari, weet ik sinds vandaag en daar báál ik van) Mocht je hetzelfde hebben: de CI-nummers staan onderaan de INCI-lijstjes van make-up. En als je nu moeite krijgt met afscheid nemen van je favoriete rode lipstick, weet dan dat CI 16255 een synthetische kleurstof is die karmijn-rood zeer sterk benadert.


DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: