Doorgaan naar hoofdcontent

Hallo tranexaminezuur... dag hyperpimentatie!

Welkom: Facetheory Exaglow Serum S10 met 5% Tranexaminezuur

Ik ben herstellende van de griep, dus ook de komende week (weken?) zul je hier nog even geen artikelen vinden waarvoor ik urenlang wetenschappelijke studies heb doorgenomen en samengevat. Maar Facetheory had vanmorgen nieuws dat zó goed is voor alle huidjes met melasma en andere vormen van hyperpigmentatie, dat ik het gewoon móét delen. Dat goede nieuws heet Exaglow: een vriendelijk geprijsd hydraterend serum waarin 5% tranexaminezuur is gecombineerd met onder meer niacinamide en gestabiliseerde vitamine C. Onderstaand leg ik je graag uit waarom ik zo enthousiast ben over dit serum. Dat doe ik aan de hand van de INCI-lijst: een korte uitleg van elke “actieve” – plus een link naar de bijbehorende factsheet waar je (veel) meer informatie vindt en je desgewenst zelf de bijbehorende studies kunt inzien.

Facetheory Exaglow Serum – de Ingrediënten:AQUA – water
het basisbestanddeel in 95% van alle huidverzorgingsproducten.

PROPANEDIOL❦ – merknaam ZEMEA®
Niets ten nadele van good old glycerin…

Review | ALDI Biocura Anti-aging Nachtcrème Q10 – met retinolcomplex en avocadolipiden

Update onder deze post!Hij mag er dan misschien niet uitzien, hij wérkt echt – en dat voor maar € 2,99. Voor dat bedrag krijg je een pot van 50 ml vol ingrediënten waarvan de anti-aging werking wetenschappelijk is aangetoond. Helaas krijg je daar dan ook wat hulp- en geurstoffen bij die de crème minder geschikt maken voor een gevoelige huid en zelfs tot een no go voor mensen die lijden aan bepaalde allergieën. Die stoffen heb ik in het onderstaande ingrediëntenlijstje cursief aangegeven en als ze geen van allen een alarmbelletje laten rinkelen, dan vertel ik je graag iets meer over deze mooier-makende lelijkerd.

Q10: letterlijke energizer voor de huid

De naam zegt het al, de ALDI Biocura Anti-aging Nachtcrème Q10 heeft als belangrijk ingrediënt Co-enzym Q10 (INCI: Ubiquinone) Q10 is een vitamine-achtige stof die (ook) huidcellen nodig hebben voor de energie-productie. Om die reden heeft de huid van nature een eigen voorraadje Q10, dat echter slinkt naarmate we ouder worden. Met deze crème vul je het voorraadje weer aan, waardoor het cel-metabolisme zich herstelt.
Q10 is daarnaast een anti-oxidant die korte metten maakt met huidverouderende vrije radicalen én beschermt de fibroblasten – huidcellen met een zeer belangrijke rol bij de productie van collageen – tegen de schadelijke invloeden van UV-A straling.

❥ Factsheet Q10

Retinoïden - retinol, maar vooral: retinylpalmitaat

ALDI vermeldt op de verpakking 'retinolcomplex' en er zit inderdaad een behoorlijk beetje retinol (vitamine A) in. Maar verder kan ik over dit complex heel simpel zijn: die retinol kunnen we gewoon vergeten. Retinol is namelijk uiterst gevoelig voor licht en lucht; de Alma Mater der Retinoïden overleeft het letterlijk niet als ze oneerbiedig in een glazen pot wordt gestopt – en dat is toch echt wat ALDI heeft gedaan. Gelukkig zijn bevat de crème ook retinylpalmitaat, dat allesbehalve teer gebouwd is en in een juiste concentratie de retinoïde-honneurs heel aardig kan waarnemen voor retinol. ALDI liet me weten dat deze crème 0,3% retinylpalmitaat bevat, waarmee de anti-aging werking ruimschoots overeenkomt met die van 0,1% retinol: verbetering van zowel de opper- als lederhuid door keratinocyten en endotheelcellen te stimuleren, plus activering van de fibroblasten.

❥ Factsheet retinylpalmitaat
❥ Factsheet retinol 0,1%

Rijke avocado olie

Avocado olie bevat het gouden trio van de vitamines A, C en E: nog wat extra retinol dus, plus véél anti-oxidanten. Daarnaast is de olie rijk aan specifieke fatty alcohols, die je huid helpen te herstellen van UV-schade aan het DNA.

❥ Factsheet avocado olie

Drie fijne moisturizers, plus een emulgator die mooi is meegenomen

Naast de drie bovengenoemde ster-ingrediënten bevat de Biocura Anti-aging Nachtcrème Q10 drie fijne moisturizers: glycerine, caprylic/capric triglyceride en dicaprylyl carbonate. Daarvan geeft de laatste het lekkerste gevoel: het vormt een niet-vettig, fluweelzacht laagje over de huid zoals we dat ook van siliconen kennen.
Saffloerolie is in deze crème verwerkt als emulgator, wat onder meer nog wat extra vitamine E geeft.

Mijn ervaringen

Mijn huid is redelijk gevoelig en door een zogenoemde atopische constitutie heb ik een aardig rijtje aan allergieën. Gelukkig ben ik niet allergisch voor cosmetische ingrediënten, waardoor niets mij ervan weerhield deze ALDI nachtcrème ook zelf te proberen – en dat ging helemaal goed.
De geur is iets te scherp naar mijn bescheiden neus, maar de crème smeert gemakkelijk uit en trekt vrij snel in - zonder dan meteen helemaal verdwenen te lijken te zijn. De eerste twee weken ervoer ik soms wat roodheid en een licht branderig gevoel: typische reacties die horen bij het gebruik van een retinoïde (Waardoor ik dus even dacht dat de retinol toch niet álle werkzaamheid was verloren in het oneerbiedige glazen potje) Mijn huid is echter geen moment droog geweest en ook de droge plekjes die kunnen ontstaan bij het gebruik van een retinoïde bleven achterwege – maar dat had waarschijnlijk ook van alles te maken met de dagverzorging die ik gebruikte.
Het gebruik van huidverzorging met retinylpalmitaat (in plaats van retinol) was nieuw voor me. Dit leek me een verstandige, want voorzichtige keuze als eerste stap in het opnieuw dagelijks gebruiken van een retinoïde. Ook omdat het hartje winter was – waarin mijn huid zich letterlijk kan irriteren aan de CV – wachtte ik nog even met de sterker werkende retinoïden.
Uiteraard is ook dit geen wonder-crème en zijn de effecten van een retinoïde sowieso pas na enkele maanden dagelijks gebruik te zien. Maar een goed begin was deze crème beslist.

Voor wie?

 • Dertigers die zo verstandig zijn om een retinoïde toe te voegen aan hun huidverzorgingsroutine, maar nog niet hoeven te beginnen met het echte retinol-werk.
 • Veertigers die willen starten met het gebruik van retinoïden: de crème is een goede eerste stap, vooral wanneer je verwacht dat je huid wat tijd nodig zal hebben om te wennen.
 • Veertigers en vijftigers die een heel voordelige crème willen gebruiken als toevoeging op bijvoorbeeld een meer krachtig (en kostbaar) serum. Zelf combineerde ik de crème met dit serum met vitamine C en hyaluronzuur.
 • Iedereen die graag gúl smeert met anti-aging huidverzorging – ook op de handen of welk deel van de lichaamshuid dan ook. Want met een crème van € 2,99 hoef je niet zuinig te doen, toch?

Voor wie niet? 

 • Iedereen die allergisch en/of overgevoelig is voor parfum en/of geurstoffen.
 • Iedereen die om een andere reden parfum en geurstoffen liever vermijdt in huidverzorging – en dan waarschijnlijk met name eugenol.
 • Iedereen die 'nee' schudt bij propylene glycol.
 • Iedereen voor wie ook een klein beetje alcohol te veel is.


De dichtstbijzijnde ALDI bij jou in de buurt kun je hier opzoeken.


Update 20 december 2018:

In de tweede helft van dit jaar zag ik steeds vaker lezers zoeken naar "Retinol crème Aldi uit assortiment" - of iets van die strekking. Omdat ik mijn lezers graag correct en volledig informeer, nam ik contact op met ALDI met de vraag of deze crème inderdaad uit hun schappen was verdwenen. Hun antwoord: "Deze crème is zeker niet uit ons assortiment. Er is wel een re-launch geweest op de verpakking" samen met een afbeelding van de nieuwe verpakking - die je onderstaand kunt zien. En tja... dat verklaarde heel veel, zo niet alles. Het retinolcomplex is samen met de Q10 en avocadolipiden volledig van de verpakking verdwenen. Bovendien vermeldt de nieuwe verpakking soja als ster-ingrediënt, naast amarantolie en een anonieme collageenbooster. (Terwijl op een andere Biocura crème nu "anti-aging" prijkt) Daardoor lijkt het een volledig andere crème...

Update 6 maart 2019: Op naar Albert Heijn!


Helaas, het is niet anders... van geen van de nachtcrème's die ALDI nu verkoopt lijkt de formule op het groene lelijkertje van weleer. Maar het goede nieuws: Albert Heijn verkoopt sinds kort een Q10 nachtcrème die wél een waardige opvolger is, vooral dankzij een adequaat percentage niacinamide - dat goed is voor gegarandeerde anti-aging effecten. En ook die crème kost slechts € 2,99.

Ik vertel je er graag alles over in mijn review.INGREDIËNTEN: AQUA – water; CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE – moisturizer die tevens overige ingrediënten beter verdeelt over de huid; GLYCERIN, glycerine – moisturizer die de Natural Moisturizing Factor aanvult → meer informatie; DICAPRYLYL CARBONATE – moisturizer die de huid een niet vettig, fluweelzacht laagje geeft; CETEARYL ALCOHOL – moisturizer; milde 'fatty' alcohol bestaande uit twee vetzuren, verbetert de textuur van een formule; CETERAYL GLUCOSIDE – moisturizende emulgator die de huid een fluweelzacht gevoel geeft; ETHYLHEXYL STEARATE CITRATE – emulgator; TOCOPHERYL ACETATE – vitamine E, anti-oxidant; LECITHIN – emulgator; UBIQUINONE, Q10 – vitamine-achtige stof die het cel-metabolisme stimuleert en anti-oxidatieve werking bezit → meer informatie; PROPYLENE GLYCOL – humectans (bevochtigingsmiddel); HELIANTHUS ANNUS SEED OIL, zonnebloemolie – bestaat voor 65% uit linolzuur dat essentieel is voor de barrièrefunctie van de huid en dat hyperpigmentatie vermindert → meer informatie GLYCINE SOJA SEED EXTRACT, extract van sojabonen – rijk aan fyto-oestrogenen, stimuleert fibroblasten en daarmee de aanmaak van collageen, vermindert hyperpigmentatie, ontstekingsreacties en de schadelijke gevolgen van UV-B straling → meer informatie; TRITICUM VULGARE GERM EXTRACT, extract van het kiemgedeelte van de tarweplant – verzacht; RETINYL PALMITATE – stimuleert de celvernieuwing en gaat tekenen van huidveroudering tegen → meer informatie; RETINOL, vitamine A – anti-aging ingrediënt dat zeer gevoelig is voor licht en lucht en daardoor in een pot zeer snel inboet aan werkzaamheid; PERSEA GRATISSIMA OIL UNSAPONIFIABLES, avocado-olie – bevat anti-oxidanten toe en is rijk aan fatty alcohols die de huid beschermen tegen UV-schade door het DNA te helpen herstellen → meer informatie; CARTHAMUS TINCTORIUS SEED OIL, saffloerolie – emulgator, rijk aan linolzuur (een essentieel omega 6 vetzuur) Bevat drie van de acht tocopherolen die samen vitamine E vormen, waaronder de meest actieve component α-tocopherol → meer informatie; C12-15 ALKYL BENZOATE – moisturizer die de huid een zijdezacht gevoel geeft; DIMETHICONE – siliconen-olie die verlies van water tegengaat, de huid zijdezacht maakt en een instant anti-aging effect heeft door rimpeltjes op te vullen; LINOLEIC ACID, linolzuur – essentieel omega 6 vetzuur; TOCOPHEROL, vitamine E – anti-oxidant; SODIUM CETEARYL SULFATE – surfactant; SODIUM HYALURONATE, 'hyaluronzuur' – moisturizer en anti-oxidant met 'instant' anti-aging effect door oneffenheden van binnenuit op te vullen door water aan zich te binden → meer informatie; ASCORBIC ACID, 'gewone' vitamine C – conserveermiddel; ASCORBYL PALMITATE – vitamine C derivaat, anti-oxidant; GLYCERYL OLEATE – verbinding tussen glycerine en oliezuur, een natuurlijk vetzuur; emulgator met huidverzorgende eigenschappen; DIMETHYLMETHOXY CHROMANOL, merknaam LIPOCHROMAN® – synthetisch analoog van γ-tocopherol waarvan echter de anti-oxidatieve werking twintig maal sterker is, waardoor het ook werkt in zeer lage concentraties → meer informatie, CITRIC ACID, citroenzuur – past de pH-waarde van een formule aan; SODIUM HYDROXIDE – past de pH-waarde van een formule aan; PROPANEDIOL – verbetert de opname van andere ingrediënten en hydrateert enigszins; SORBITOL – moisturizer die de barrière-functie van huid herstelt, ook in een zeer droog klimaat → meer informatie; ALCOHOL – hier: slip-agent; PARFUM - parfum; BENZYL ALCOHOL – declaratieplichtige geurstof; BENZYL BENZOATE – declaratieplichtige geurstof; BENZYL SALICYLATE – declaratieplichtige geurstof; CITRONELLOL – declaratieplichtige geurstof; EUGENOL – declaratieplichtige geurstof; GERANIOL – declaratieplichtige geurstof; HEXYL CINNAMAL – declaratieplichtige geurstof; BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL – declaratieplichtige geurstof; LIMONENE – declaratieplichtige geurstof; LINOLOOS – declaratieplichtige geurstof; ALPHA-ISOMETHYL IONONE – declaratieplichtige geurstof; BHT, afkorting van Butylated Hydroxy-Toluene – stabilisator; PHENOXYETHANOL – conserveermiddel; BENZOIC ACID – conserveermiddel; DEHYDROACETIC ACID – conserveermiddel; SODIUM BENZOATE – conserveermiddel; POTASSIUM SORBATE – conserveermiddel

Reacties

 1. hoi, al enig idee welke creme van de Aldi nu die anti-ageing formule heeft waar je hier de review van hebt gedaan? Het zou zo zonde zijn als hij compleet is vervangen door creme's met minder effectieve samenstellingen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi N.N.,
   Ja, ik denk dat meer mensen het jammer zullen vinden - maar de crème met de bovenstaande formule is echt verdwenen. Ik heb alle INCI-lijsten gecheckt van de crème's die ALDI nu verkoopt en die hebben naast een andere verpakking en naam, ook een heel andere formule. Nu hoeft "anders" uiteraard niet meteen "minder goed" te betekenen - dus ik ga binnenkort even zitten voor de formule van de Revital Nachtcrème. Dat was ik al eerder van plan, maar ik vond twee van de Vitamin C producten die ALDI nu tijdelijk in het assortiment heeft veel interessanter - dus ik heb daar eerst aandacht aan besteed.

   Beste groet,
   Mariella

   Verwijderen

Een reactie posten

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: