Tekenen van huidveroudering – rimpels, fijne lijntjes en verlies van stevigheid – zijn op twee manieren tegen te gaan:
- Het bevorderen van de synthese van collageen. Het 'boosten' van de collageenproductie, iets waar onder meer retinoïden goed in zijn
- Het remmen van de degradatie van de huid die ontstaat door verlies van collageen en (in iets mindere mate) elastine.
Het tweede wordt voor vrouwen écht belangrijk na de menopauze, die gemiddeld op 51-jarige leeftijd plaatsvindt. Doordat dan de oestrogenen-productie keldert, neem de productie van collageen sterk af en daardoor verliest de vrouwelijke huid tot wel 30% van haar collageen in de eerste vijf jaar na de menopauze. Tijdig remmen dus, die degradatie. Om te kunnen begrijpen hoe we dat kunnen doen, moeten we om te beginnen weten wat Matrix Metalloproteinases – MMP's – zijn, enzymen die een cruciale rol spelen bij het teloorgaan van collageen en elastine.
MMP's: eigenlijk geen boosdoeners
Doordat MMP's zo'n grote rol hebben bij de degradatie van onze huid hebben deze enzymen een slechte naam. Dat niet helemaal terecht, want in beginsel is hun werk alleen maar lofwaardig. Hun functie is namelijk het afbreken van andere proteïnen in kleine stukjes zodat die opnieuw kunnen worden opgenomen door het lichaam. Daarbij hebben MMP's een voorkeur voor de proteïnen in de
extracellulaire matrix (ECM), de stevige structuur waarin onze huidcellen leven (de reden waarom MMP's voluit dan ook
matrix metalloproteinases heten) Het afbreken van proteïnen in de ECM is belangrijk, bijvoorbeeld omdat zo aangetaste of versleten eiwitten afgevoerd kunnen worden of om in het geval van een infectie schoon schip te maken voor immuuncellen. Daarmee helpen MMP's dus om onze huid gezond, zacht en jeugdig te houden. Ze breken af, zodat vernieuwing mogelijk is.
MMP's worden pas 'boosdoeners' als het bij de vernieuwing begint te haperen – ofwel bij de aanvoer van 'verse' collageen en elastine. Die aanvoer neemt vanaf het 25e levensjaar langzaam af en na de menopauze wordt, zoals gezegd, vers collageen akelig schaars. De balans tussen afbraak en opbouw raakt verstoord en collageen-boosters alleen helpen niet meer, om de simpele reden dat er steeds minder collageen ís om te boosten.
De belangrijkste MMP's die een rol spelen bij huidveroudering
MMP's zijn alomtegenwoordig in ons lichaam, dus er bestaan nogal wat varianten van. Voor de liefhebber onderstaand een overzicht van de MMP's die een rol spelen bij huidveroudering, waarin je tevens kunt kennismaken met de 'namen' van de verschillende soorten collageen.