Doorgaan naar hoofdcontent

Oekraïne

Introducing: Svitlana Bevza

  Svitlana Bevza is een Oekraïense fashion designer wiens geweldige werk ik ernstig tekort ga doen in deze post. Ik had je hier heel graag wat van haar ontwerpen laten zien – en hoop dat ik dat later dit jaar alsnog een keer kan doen. Vandaag kwam het er namelijk niet van om tijdens het korte gesprek dat ik met haar had, de zaken kort te sluiten die bij het gebruik van beeldmateriaal komen kijken.  Het is vandaag precies een maand geleden dat Svitlana op Instagram haar definitie van “luxe” deelde. Waarmee ze mij het laatste zetje gaf om iets te gaan dóén – in plaats van met betraande ogen het nieuws volgen, afgewisseld met moeite hebben om me op skincare te concentreren, omdat dat ineens zo ridicuul leek. View this post on Instagram A post shared by Svitlana Bevza 🇺🇦 (@bevza_svitlana) Inmiddels word ik dusdanig in beslag genomen door al dat “doen” voor Oekraïne, dat daar online even weinig van te zien is. Maar voordat ik weer “achter de schermen” verder ga, verte

Factsheet Salicylzuur

Salicylzuur (INCI-naam: Salicylic Acid) is een anti-oxidant die in de natuur onder meer voorkomt in de wilgenbast, maar ook synthetisch kan worden verkregen. In de eerste eeuw van onze jaartelling werd salicylzuur al gebruikt tegen eelt en likdoorns – en in 1860 werd het ontdekt als exfoliant. Salicylzuur heeft daarnaast een anti-bacteriële werking, vermindert ontstekingsreacties, bevordert de opname van andere ingrediënten en wordt al decennialang ingezet bij de behandeling van acne.

Eigenlijk geen BHA

Salicylzuur wordt vaak een βHA of BHA genoemd – een β-Hydroxy Acid. Dit is echter onjuist, zo stellen onder meer de auteurs van 'Applications of hydroxy acids – classification, mechanisms, and photoactivity':

In SA [Salicylic Acid, Mariëlla], both the hydroxyl and the carboxyl groups are directly attached to an aromatic benzene ring and both exhibit acidic properties. In contrast, the hydroxy groups in αHAs, βHAs, and PHAs are neutral under the conditions used in clinical and cosmetic settings. On the basis of knowledge to date, SA does not function physiologically or therapeutically as a βHA.

Mogelijk werd salicylzuur (toch) tot βHA gedoopt om te kunnen meeliften op het succes van de α-Hydroxy Acids – de αHA's of AHA's – zo stellen andere wetenschappers hier.

Maakt rimpels minder zichtbaar

In het stratum corneum (de hoornlaag) zijn de corneocyten (hoorncellen; keratinocyten die hun celkern hebben verloren) stevig aan elkaar verbonden via overbruggende structuren die desmosomen worden genoemd en die veel eiwitten bevatten. Salicylzuur trekt die eiwitten aan, waardoor de verbindingen tussen de desmosomen worden verbroken en exfoliatie plaatsvindt. Dit heeft als resultaat een zachtere, glanzende huid waarbij lijntjes en rimpels minder zichtbaar zijn.

Erica - Anatomy and physiology of the hair and skin

Werkt porie-diep

Salicylzuur lost op in vet en bezit mede daardoor het vermogen om zich te concentreren in de pilosebaceous unit – het geheel van haarfollikel, haar-spiertje en talgklier dat je op de afbeelding kunt zien. Doordat salicylzuur zo porie-diep actief is bestrijdt het acne en voorkomt het vergroting van poriën door langdurige ophoping van talg en huidschilfers.

1% salicylzuur in combinatie met 10% glycolzuur: snel effectief tegen acne 

Het grote nadeel van veel (genees)middelen tegen acne is dat ze aanzienlijke bijwerkingen kennen. Bijwerkingen ontbraken echter volledig bij de 25 personen met milde acne die deelnamen aan deze studie, waarbij de effectiviteit werd onderzocht van een emulsie waarin 1% salicylzuur werd gecombineerd met 10% glycolzuur. Na zes weken was de acne significant verminderd met twee gradaties op de tijdens dit onderzoek gehanteerde acne-classificatie schaal.

2% salicylzuur in combinatie met 15% glycolzuur: laat platte wratten verdwijnen

Vlakke wratten (Verrucae planae) komen vooral bij kinderen en jong-volwassenen voor. Deze platte wratjes die 1-4 mm groot zijn, verschijnen in grote aantallen op het gezicht, de handen, hals en benen. Ze worden net zoals gewone wratten veroorzaakt door het humaan papilloma virus (HPV) veroorzaakt en genezen spontaan, zij het vaak pas na enkele jaren. Krabben verergert deze aandoening, doordat het virus zich dan verder verspreid waardoor de wratjes in aantal toenemen.
Dagelijks gebruik van 2% salicylzuur in combinatie met 15% glycolzuur laat dit soort wratjes binnen acht weken volledig verdwijnen, zo toonde deze studie aan.

Salicylzuur en niacinamide: verminderen elkaars werking

Niacinamide wordt net zoals salicylzuur vaak ingezet bij de behandeling van acne en voor de verzorging van een vette huid. Dit onder meer omdat niacinamide de hoeveelheid talg vermindert en ontstekingsreacties tegengaat. Een in vitro studie liet echter zien dat het tegelijkertijd of kort na elkaar gebruiken van niacinamide en salicylzuur maakt dat beide stoffen aan werkzaamheid inboeten.

Veilig te combineren met retinol of tretinoïne 

Uit deze studie blijkt dat het zelfs na een peeling met 30% salicylzuur veilig (en effectief) is om huidverzorging met 0,25% retinol of 0,025% tretinoïne te gebruiken.

Veroorzaakt geen extra gevoeligheid voor UV-schade

Anders dan AHA's zoals glycolzuur, maakt salicylzuur in concentraties tot 2% de huid niet extra gevoelig voor zonverbranding en andere vormen van UV-schade, zo blijkt uit deze studie. In hogere concentraties die worden aangebracht vóór blootstelling aan de zon, beschermt salicylzuur zelfs tegen UV-schade.

INCI-naam: SALICYLIC ACID
Moleculair gewicht (molaire massa): 138,12 g/mol

Laatste update: 15 oktober 2020

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: