Doorgaan naar hoofdcontent

LET'S CONNECT!

Heb je een vraag over huidverzorging? Stel me die op Instagram!

  Nu het Nederlandse vaccinatieprogramma eindelijk een beetje op stoom begint te komen, komt ook de oprichting van the•care•connection in zicht. Dat wordt de stichting “achter” the•brainy•beaut, waarvan de oprichting vooral noodzakelijk bleek om administratieve en fiscale redenen. Uiteraard kun je hier straks alle doelstellingen van the•care•connection volledig inzien, maar de kern blijft ongewijzigd: het bieden van onafhankelijke, transparante informatie over huidverzorging die écht werkt (en waarom) – om tegelijkertijd fondsen te werven voor medisch wetenschappelijk onderzoek.  Alhoewel je hier nog vele jaren gratis toegang kunt krijgen tot informatie over huidverzorging die (tóch!) onafhankelijk / merkneutraal is en geen verborgen reclame bevat – zullen sommige features straks alleen nog beschikbaar zijn voor betalende abonnees. Een daarvan wordt het stellen van vragen over huidverzorging en/of huidissues: die beantwoord ik binnenkort nog steeds met heel veel plezier, maar niet meer

Factsheet | RETINYL PALMITATE


Retinylpalmitaat behoort tot de beroemde groep anti-aging ingrediënten van retinoïden, maar is ook behoorlijk berucht door het veroorzaken van misverstanden. Dat laatste doordat deze ester vaak wordt aangeprezen als een equivalent van retinol (vitamine A ) Pro-Retinol A is zelfs een door de cosmetische industrie verzonnen naam voor retinylpalmitaat waarmee men bewust de indruk tracht te wekken dat het hier om retinol gaat.
Maar als we die semantische verwarring verder vergeten: retinylpalmitaat wordt door de huid omgezet in retinol, waarmee retinylpalmitaat dus uiteindelijk beslist een anti-aging effect heeft. Die werking is echter veel zwakker dan die van retinol: van elke procent retinylpalmitaat wordt 0,44% door de huid omgezet tot retinol.

0,25% retinylpalmitaat heeft dus uiteindelijk dezelfde werking als 0,1% retinol, waarover je hier de wetenschappelijk aangetoonde feiten als anti-aging ingrediënt vindt. 0,75% retinylpalmitaat wordt 0,3% retinol, waarvan je hier de factsheet vindt. 1% retinylpalmitaat wordt ruim 0,4% retinol – waarmee het échte anti-aging werk begint. Daarover kun je hier alle facts lezen.

Net zoals bij retinol wordt het exacte percentage retinylpalmitaat vaak 'vaag' gehouden door producenten, maar grosso modo kun je aanhouden dat het percentage ca. 0,3% is wanneer het in de eerste helft van de INCI's staat.

Overigens kan de opname en daarmee werkzaamheid van retinylpalmitaat verhoogd worden door toepassing van nanotechnologieën en door gebruik te maken van liposomen, zoals onder meer uit deze studie blijkt.
Door toepassing van vloeibare kristallen werd de penetratie van retinylpalmitaat in de huid zelfs met 106% verbeterd.


Laatste update: 6 februari 2017

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: