Doorgaan naar hoofdcontent

ACTUEEL

Lezersvraag: Is het collageenpoeder van Oslo Skin Lab inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven? ••• DEEL II •••

  “Ben jij op de hoogte van het collageen poeder van Oslo Skin Lab, genaamd The Solution? Is dit inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven?” Die vraag stelde Ingrid me in februari 2020. Ik was op dat moment druk bezig met de laatste voorbereidingen van de oprichting van the•care•connection. Dat is de stichting waarvan de oprichting noodzakelijk bleek voor de administratieve en met name fiscale kant van de missie van the•brainy•beaut: lezers eerlijk, onafhankelijk en transparant informeren over huidverzorging die écht werkt (en waarom) – om tegelijkertijd fondsen te werven voor medisch wetenschappelijk onderzoek. Door COVID-19 heeft de formele oprichting van the•care•connection straks een jaar vertraging opgelopen – maar dát zag ik uiteraard niet aankomen toen ik de mail van Ingrid ontving. Druk, druk, druk als ik was vond ik pas na een maand de tijd om Ingrid te antwoorden – en dat deed ik even snel als eerlijk. Nú – bijna 10 maanden en as we speak  24.319 paginaweerg

FACTSHEET LAVANDULA ANGUSTIFOLIA OIL


De geschiedenis van het gebruik van lavendel is inmiddels al zo'n 6.000 jaar oud. In het oude Egypte werd lavendelolie gebruikt voor de windsels voor mummies en de Grieken en Romeinen maakten er zalfjes van om koorts te weren. De Romeinen gebruikten lavendel ook in bad; de naam van het kruid vindt dan ook zijn oorsprong in het Latijnse 'lavare', dat wassen betekent. In de middeleeuwen werd lavendel (al) gebruikt om wonden te ontsmetten en insecten op een afstand te houden. Lavandula angustifolia is de 'echte' lavendel, maar sinds 1920 van de vorige eeuw worden er ook andere lavendel-varianten gebruikt om etherische olie uit te winnen. Men werd vanaf toen minder kieskeurig om aan de vraag naar lavendel te kunnen blijven voldoen. Een eeuw eerder kreeg het kruid namelijk al de bijnaam 'het blauwe goud' doordat het zo geliefd was geworden bij de parfumindustrie.

Onderwerp van discussie 

In deze studie uit 2004 wordt gesteld dat lavendelolie mogelijk membraanschade kan toebrengen aan huidcellen. Nu – 2017 – is nog steeds onduidelijk of die verdenking terecht was, want de 'in vitro' studie is in de tussenliggende jaren niet opgevolgd door een 'in vivo' studie. Wél staat lavendelolie inmiddels her en der als ingrediënt op de 'zwarte lijst', ook dankzij de inspanningen van Paula Begoun en haar redactie – die dit over lavendelolie stellen, waarop ze onder meer deze kritiek ontvingen.

Toename collageen en growth factor-β

Vorig jaar werd in deze 'in vivo' studie aangetoond dat lavendelolie een gunstig effect heeft op wondgenezing door de productie van collageen type I en III te bevorderen en de fibroblasten aan te zetten tot differentiatie. Daarnaast vergroot lavendelolie de aanwezigheid van growth factor-β (TGF-β)

Geneest zweertjes

Lavendelolie bezit een anti-bacteriële werking, vermindert ontstekingsreacties, versnelt de heling en werkt pijnstillend bij de behandeling van zweren - zo bleek uit deze studie.

Tegen overbeharing

In combinatie met theeboomolie vermindert lavendelolie milde vormen van hirsutisme  – overmatige haargroei bij vrouwen in een mannelijk patroon, waarvan ca. 5% van de vrouwen last heeft.

35% linalool

Lavendelolie bevat 35% linalool, een natuurlijke geurstof die in veel etherische oliën voorkomt. Linalool is een van de 25 cosmetische ingrediënten waarvan bekend is dat ze een allergische reactie kunnen veroorzaken.


Laatste update: 14 februari 2017



DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: