Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Factsheet Vitamine C


Vitamine C is voor de mens een essentieel nutriënt – een voedingsstof die ons lichaam niet zelf kan aanmaken en die we dus uit voedsel moeten halen (in dit geval fruit en groenten) L-Ascorbinezuur is de officiële naam van vitamine C – en daarin is indirect terug te vinden hoe belangrijk de vitamine voor ons lichaam is. 'Ascorbus' betekent letterlijk: geen scorbus – in het Nederlands verbasterd tot scheurbuik. Scheurbuik wordt onder meer gekenmerkt door zwellingen en bloedingen van het tandvlees en inwendige bloedingen. Deze symptomen ontstaan doordat vitamine C (ook) noodzakelijk is voor de vorming van collageen. Bij een gebrek kan collageen zijn functie als verstevigend eiwit niet voldoende uitoefenen, waardoor kleine bloedvaatjes het als eerste begeven en er bloedingen ontstaan. Vitamine C gebrek heeft dus ook gevolgen voor de huid: die wordt dunner en slapper. Ruim voldoende vitamine C eten helpt bij het behouden van een gezonde huid, maar om de vitamine echt voor je huid te laten werken kan die het beste ook óp de huid worden aangebracht. Dit mede omdat van alle vitamine C die we binnenkrijgen met ons voedsel en eventuele voedingssupplementen uiteindelijk slechts ca. 40% biologisch beschikbaar is.

Vitamine C als anti-oxidant 

Ondanks het feit dat de biologische beschikbaarheid van alle vitamine C die we opeten en -drinken vrij laag is, is het de meest voorkomende anti-oxidant in de huid. Vitamine C beschermt de huidcellen tegen oxidatieve stress door vrije radicalen te neutraliseren. In het geval van het beschermen tegen UV-schade is de vitamine daar wat al te altruïstisch in; blootstelling aan UV-straling vermindert de hoeveelheid vitamine C in onze huid. Nóg een goede reden dus om extra vitamine C op de huid aan te brengen.

Vier keer sterker in combinatie met vitamine E

Wanneer vitamine C wordt aangebracht op de huid beschermt deze de huid tegen UV-schade, maar doet dit vier keer krachtiger in combinatie met vitamine E. Samen voorkomen ze celdood en de vorming van thymine dimeer –  dat UV-schade aan het DNA veroorzaakt. Die vorming van thymine dimeer klinkt wellicht zeldzamer dan het is, trouwens. Elke seconde die we in de zon doorbrengen worden er in elke huidcel 50 tot 100 van deze dimeren gevormd. Wanneer de huid deze schade niet meer zelf kan herstellen, ontstaan pigmentvlekken of in het ergste geval huidkanker.

Essentieel voor de vorming van collageen

Zoals gezegd is vitamine C essentieel voor de vorming van collageen. Dit doet de vitamine onder meer door de enzymen te ondersteunen die verantwoordelijk zijn voor het stabiliseren en op juiste wijze 'linken' van collageen-moleculen. Vitamine C die op de huid wordt aangebracht verhoogt dan ook de collageen-productie, zowel in de jongere als in oudere huid.

Vermindert hyperpigmentatie

Vitamine C remt de werking van tyrosinase, een enzym dat een sleutelfunctie heeft bij het ontstaan van hyperpigmentatie. Een combiantie met andere 'blekende' ingrediënten zoals bijvoorbeeld soja en zoethout kan dit effect versnellen en verbeteren.

Ontstekingsremmend

Vitamine C remt NfkB – een proteïne complex dat diverse cytokinen activeert, die op hun beurt weer ontstekingsreacties veroorzaken. Daardoor is vitamine C een fijn ingrediënt voor de huid met acne en rosacea, maar ook voor de huid die gevoelig is voor het ontwikkelen van post-inflammatoire hyperpigmentatie.

Vitamine C derivaten

Derivaten zijn chemische verbindingen; stoffen die zijn afgeleid van andere stoffen. Door vitamine C te verbinden met een andere stof, wordt de vitamine gestabiliseerd – overleeft de blootstelling aan lucht. Sommige van zulke verbindingen kunnen er echter voor zorgen dat de vitamine C – gestabiliseerd en wel – helemaal niks doet. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de vitamine eenmaal aangebracht op de huid niet wordt omgezet in de bioactieve vorm of omdat de hoeveelheid vitamine C die wordt 'afgeleverd' aan de dermis te klein is.

Goede vitamine C derivaten zijn: 
⬪ 3-O-Ethyl Ascorbic Acid
⬪ Ascorbyl [6] Palmitate
Ascorbyl Glucoside
Ascorbyl Tetraisopalmitate
⬪ Disodium isostearyl 2-0 L-ascorbyl phosphate (VCP-IS-Na)
⬪ Magnesium ascorbyl phosphate (MAP)
Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP – helpt bij het verminderen van acne)
⬪ Tetrahexyldecyl Ascorbate
⬪ Tetra Isopalmityl Ascorbic Acid (VC-ip)



Laatste update: 30 oktober 2019


DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: