Doorgaan naar hoofdcontent

Oekraïne

Introducing: Svitlana Bevza

  Svitlana Bevza is een Oekraïense fashion designer wiens geweldige werk ik ernstig tekort ga doen in deze post. Ik had je hier heel graag wat van haar ontwerpen laten zien – en hoop dat ik dat later dit jaar alsnog een keer kan doen. Vandaag kwam het er namelijk niet van om tijdens het korte gesprek dat ik met haar had, de zaken kort te sluiten die bij het gebruik van beeldmateriaal komen kijken.  Het is vandaag precies een maand geleden dat Svitlana op Instagram haar definitie van “luxe” deelde. Waarmee ze mij het laatste zetje gaf om iets te gaan dóén – in plaats van met betraande ogen het nieuws volgen, afgewisseld met moeite hebben om me op skincare te concentreren, omdat dat ineens zo ridicuul leek. View this post on Instagram A post shared by Svitlana Bevza 🇺🇦 (@bevza_svitlana) Inmiddels word ik dusdanig in beslag genomen door al dat “doen” voor Oekraïne, dat daar online even weinig van te zien is. Maar voordat ik weer “achter de schermen” verder ga, verte

Factsheet CARTHAMUS TINCTORIUS SEED OIL


De saffloer – Carthamus tinctorius – is een eenjarige distelplant waarvan de bloemen eerst saffraangeel zijn en later rood verkleuren. Elke bloem bevat 15 tot 20 zaden, waaruit saffloerolie wordt gewonnen. Saffloerolie wordt gebruikt voor de productie van margarine en sladressing, maar wordt ook verwerkt als ingrediënt in huidverzorging.

Rijk aan linolzuur

Saffloerolie is rijk aan linolzuur – een omega 6 vetzuur – en bevat daarnaast drie van de acht tocopherolen die samen Vitamine E vormen, waaronder de meest actieve component α-tocopherol. Het gehalte aan linolzuur en tocopherolen in saffloerolie kan behoorlijk wisselen van olie tot olie: het percentage linolzuur varieert bijvoorbeeld van 55 tot 77% en het gehalte α-tocopherol wisselt tussen 46 tot ruim 70 mg/100 gr.
Als hoofdingrediënt is saffloerolie niet zo heel interessant, maar wanneer het in een huidverzorgingsproduct is verwerkt als emulgator bezit het eigenschappen die mooi meegenomen zijn. Linolzuur is bijvoorbeeld een huidvriendelijke moisturizer, die tevens ontstekingsremmende eigenschappen bezit en α-tocopherol is een potente anti-oxidant.

Huidblekende zaden en bloemen

De zaden van de saffloer bevatten N-feruloylserotonin en N-(p-coumaroyl) serotonin die tesamen in deze studie de vorming van melanine (pigment) sterker wisten af te remmen dan arbutine.
Bij een Japans onderzoek werd vastgesteld dat ook de bloemen een stof – pigment: Carthamus yellow – bevatten die de melanine productie vermindert, waardoor deze stof in de toekomst mogelijk kan worden gebruikt bij de behandeling van hyperpigmentatie.


Laatste update: 7 februari 2016




DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: