Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Factsheet | HELIANTHUS ANNUS SEED OIL - Zonnebloemolie



Redde het leven van te vroeg geboren baby's

Ik lees duizenden studies per jaar en altijd met droge ogen – tot vandaag. Deze studie bezorgde me een brok in mijn keel en wellicht begrijp je waarom. Sepsis is een bloedvergiftiging die meestal wordt veroorzaakt door bacteriën, maar soms ook door schimmels, parasieten of een virus. Een sepsis is een ernstige aandoening, waarbij behandeling op de IC-afdeling van een ziekenhuis noodzakelijk kan zijn. Bij te vroeg geboren kinderen heeft de huidbarrière zich nog onvoldoende ontwikkeld, waardoor de huid gevoeliger is voor irritatie, beschadiging en dus ook infectie, waardoor in het ergste geval een sepsis kan ontstaan. In Bangladesh – een van de armste landen ter wereld gelegen in Zuid-Azië – werd bij 497 premature baby's een verhoogd risico op het ontwikkelen van een sepsis vastgesteld. Een deel daarvan werd drie maal daags ingesmeerd met zonnebloemolie, een ander deel met een moisturizer op basis van petroleum (vaseline) en een derde kreeg de standaard verzorging (geen moisturizer) De zonnebloemolie verminderde sepsis met 41%, waardoor ook de sterfte onder deze groep baby's met 26% afnam. Deze uitkomsten waren gelijk aan die bij de petroleum-groep – maar werden bereikt met veel lagere kosten. Er werden geen bijwerkingen gerapporteerd, waardoor het gebruik van zonnebloemolie als moisturizer dus zelfs redelijk veilig lijkt bij de meest kwetstbare kinderen. (En mocht je nog niet begrijpen waar dat brok in mijn keel nou vandaan kwam, doe dan even een rekensommetje...)

Ondanks bovenstaande mooie resultaten is hier een kritische noot op z'n plaats. Uit een latere studie bleek namelijk dat het gebruik van zonnebloemolie de rijping van de huidbarrière bij premature zuigelingen kan vertragen: na het staken van het gebruik, trad transepidermaal waterverlies op.

Zonnebloemolie versus olijfolie 

Aan deze studie werd deelgenomen door 19 volwassenen, met en zonder atopisch eczeem in hun medische voorgeschiedenis. De groep werd in tweeën gedeeld, waarbij de eerste groep 5 weken lang twee maal daags zes druppels olijfolie aanbracht op een onderarm. De andere groep bracht vier weken lang tweemaal daags op de ene onderarm zes druppels olijfolie aan en zes druppels zonnebloemolie op de andere arm. Na 4 weken bleek olijfolie de integriteit van het stratum corneum te hebben aangetast en mild erytheem te hebben veroorzaakt; effecten die ook optraden bij de personen die nooit last hadden gehad van atopisch eczeem. Bij dezelfde proefpersonen bleek zonnebloemolie de huidbarrière te hebben gerespecteerd, geen erytheem te veroorzaken en bleek bovendien sprake van een verbeterde hydratatie. Olijfolie kan dus – in tegenstelling tot zonnebloemolie – de huidbarrière aantasten, met alle gevolgen van dien.
Let wel: het betreft hier een beperkte studie – de ene olijfolie is bijvoorbeeld de andere niet. Wel vormen de uitkomsten ervan de reden waarom sommige dermatologen hun patiënten adviseren zonnebloemolie in plaats van olijfolie te gebruiken voor de verzorging van hun eigen huid of die van hun kinderen.

Rijk aan linolzuur dat helpt bij acne en hyperpigmentatie

Zonnebloemolie bestaat voor 65% uit linolzuur – een essentieel omega 6 vetzuur dat ons lichaam, inclusief onze huid, nodig heeft om gezond te blijven. Essentiële vetzuren kan ons lichaam niet zelf maken uit andere vetzuren en moeten we daarom verkrijgen uit voedsel. Om die reden werden deze vetzuren vroeger 'vitamine F' genoemd, totdat werd ontdekt dat het geen vitamines maar vetten waren. Wanneer er in de huid te weinig linolzuur aanwezig is, raakt de barrièrefunctie aangetast – iets dat gelukkig snel en eenvoudig kan worden opgelost door het aanbrengen van een huidverzorgingsproduct dat linolzuur bevat.
Linolzuur helpt bij de behandeling van acne. Daarnaast bestrijdt het hyperpigmentatie (een effect dat vele malen sterker is wanneer het linolzuur wordt ingekapseld in liposomen, maar dat is bij eenvoudige zonnebloemolie uiteraard niet het geval)

Sunflower Oleodistillate (SOD) 

Sunflower Oleodistillate wordt verkregen door moleculaire destillatie, zonder gebruik van oplosmiddelen. Het verhoogt de vorming van huideigen vetten en vermindert ontstekingsreacties, waardoor het bij atopische dermatitis het gebruik van hormoonzalf kan beperken.


Laatste update: 6 maart 2017



DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: