Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Hoe irriterend is limonene nu echt?




Limonene is de INCI voor wat in het Nederlands limoneen wordt genoemd. Het is een geur- en smaakstof die bijna niet synthetisch wordt geproduceerd omdat het goedkoop verkregen kan worden uit de etherische olie van citrusvruchten en dan met name sinaasappelen. Limonene geeft een zacht, fris sinaasappel/citroengeurtje aan huidverzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen. Aan schoonmaakmiddelen wordt het ook wel toegevoegd als actief ingrediënt voor het oplossen van vet. Als smaakstof geeft het – jawel – een sinaasappelsmaakje aan voedingsmiddelen en medicijnen.

Lekker kalmerend

Persoonlijk ben ik dol op de geur van limonene, in huidverzorging maar vooral ook in schoonmaakmiddelen. Die geur heeft trouwens alleen in naam iets te maken met de vieze chemische sinaasappel- en citroenluchtjes die volgens mijn bescheiden neusje alles laten ruiken naar een geel toiletblok. Wellicht wordt mijn voorliefde voor limonene deels verklaart door het rustgevende effect van de geur, zoals die zowel in deze als in deze psychologische studie werd aangetoond. Poetsen kan natuurlijk sowieso al lekker Zen zijn, maar een product met limonene zou dat effect dus wellicht nog wel eens kunnen versterken.
Mijn huid blijft trouwens ook heel rustig bij limonene en dat terwijl ik een atopische constitutie heb, waardoor mijn huid behoorlijk gevoelig kan zijn – met name in de winter, door het uitdrogende effect van de koude buiten en de CV binnen.

Indianen-verhalen

Aan indianen-verhalen over ingrediënten heb ik net zo'n gruwelhekel als aan de eerder genoemde toiletblokken, vooral wanneer daarin het woord 'kankerverwekkend' wordt gebezigd. Dat soort fabeltjes gaan ook over limonene rond, maar er bestaan ook mildere varianten van onzinverhalen over limonene. Daarin wordt met iets te veel klem gesteld dat het ingrediënt overgevoeligheidsreacties kan veroorzaken.


Waar...

Limonene is een uitermate krachtige anti-oxidant en wordt dan ook mede in die hoedanigheid voortdurend onderzocht als mogelijk geneesmiddel tegen velerlei aandoeningen. Voor die toepassing werd limonene onder meer in deze studie veilig bevonden. Wanneer limonene echter aan de lucht wordt blootgesteld, worden tijdens het daarop volgende oxidatieproces stofjes gevormd die contactallergie kunnen uitlokken. Met de nadruk op kúnnen.


… máár:

Aan deze internationale studie werd deelgenomen door 2.900 patiënten die allen (net zoals ik) een gevoeligheid bezaten voor het ontwikkelen van dermatitis – een verzamelnaam voor letterlijk 'huidontsteking' die vele vormen en oorzaken kent. 5,2% van deze patiënten vertoonde een positieve reactie op een patch-test met 3% limonene. Dat zijn er natuurlijk nog steeds veel – maar te weinig om te stellen dat limonene dús irriterend op de huid werkt. Dat doet het alleen bij een klein deel van mensen die sowieso een gevoelige huid hebben.

Het gebruik van limonene in huidverzorging en cosmetica wordt dan ook als veilig aangemerkt in deze wetenschappelijke evaluatie.

In schoonmaakmiddelen ligt het percentage limonene uiteraard vaak (veel) hoger dan in cosmetica, maar die gebruik je zelden zonder ze te vermengen met water. In een gemiddeld huishoudelijk sopje zul je niet zo snel aan de 3,0% limonene komen die een reactie veroorzaakte bij een klein percentage van de eerder genoemde proefpersonen.




DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: