Doorgaan naar hoofdcontent

Radiostilte

Hopelijk tot snel!

  Allereerst: fijn dat je er bent – ik hoop dat je dit in goede gezondheid leest en dat de COVID-19 blues aan je voorbij gaan. En mocht je een trouwe lezer zijn die even langskomt om te zien of ik nieuwe artikelen heb gepubliceerd: enorm fijn dat je er opnieuw bent, want trouwe lezers hebben een speciaal plekje in mijn bloggershart. Helaas heb ik sinds vorige maand geen enkel nieuw artikel gepubliceerd en zal het nog wel even duren voordat je hier weer vers leesvoer aantreft. Ook durf ik niet te zeggen hoe lang de radiostilte – die vorige maand zo onverwacht inviel – nog zal blijven duren. De oorzaak daarvan is gelukkig niet ernstig of verdrietig, maar wel een beetje lastig. Mijn stilte heeft namelijk van alles te maken met de bijwerkingen van tramadol  – een pijnstiller. Die bijwerkingen zijn tijdens de eerste weken van gebruik het sterkst, daarna nemen ze af. Dat was en is bij mij niet anders: in januari was ik aanvankelijk anderhalve week zó wappie, dat The Sims spelen het enige was

Factsheet Glycerine




Glycerine (formeel: glycerol, INCI: glycerin) werd aan het einde van de 19e eeuw ontdekt tijdens het maken van zeep. Oorspronkelijk werd het vooral gebruikt voor de productie van kaarsen en verkregen uit dierlijk vet. Tegenwoordig wordt glycerine vooral gewonnen uit plantaardige vetten, zoals kokos- en sojaolie. Het is te vinden in talrijke huidverzorgingsproducten, maar bijvoorbeeld ook als zoetstof in voeding en draagt dan E-nummer E422.

Onderdeel van de NMF

Glycerine komt van nature voor in alle soorten lipiden (vetten), zowel plantaardige als dierlijke. Het is ook een onderdeel van de zogenoemde NMF: de Natural Moisturizing Factor. Deze NMF bestaat uit een groep hygroscopische (wateraantrekkende) moleculen die de huid beschermen tegen uitdroging en zo de barrière-functie versterken. Glycerine in huidverzorging vult de NMF aan waardoor de huid beter gehydrateerd raakt – en daarmee zachter, elastischer en beter beschermd tegen irriterende stoffen. Het helpt bij aandoeningen waarbij de huid “van binnenuit” chronisch te weinig gehydrateerd is, zoals atopie, maar ook bij een droge huid die is veroorzaakt door omgevingsfactoren – met name bij winter xerosis: een droge huid door koude en droge lucht. Door het verbeteren van de hydratatie heeft glycerine ook een versnellend effect op wondgenezing.

Helpt het uitdrogende effect van blauw licht te verminderen

Aquaporines zijn eiwitten die fungeren als waterkanaaltjes voor de huidcellen en worden daarom vaak aquaporine-waterkanalen genoemd. Een subklasse van deze aquaporines genaamd aquaglyceroporines transporteren naast water ook glycerol.
Recentelijk werd aangetoond dat langdurige blootstelling aan krachtig blauw licht (uit computer en telefoonschermen) de activiteit van aquaglyceroporines vermindert en daardoor bijdraagt aan het ontstaan van een droge huid. Glycerine die op de huid wordt aangebracht kan helpen om dit uitdrogende effect tegen te gaan.

Vermindert irritatie, ook in lage concentraties

Glycerine vermindert irritatie en doet dat al in lage concentraties (1-10%) , zo toonde deze studie aan waarbij irritatie werd op gewekt met SLS (sodium lauryl sulphate – een vrij agressief schuimmiddel dat nog steeds te vaak te vinden is in schoonmaakmiddelen, maar helaas soms ook in huid“verzorging”) Ook in deodorants is glycerine een dankbaar ingrediënt dat irritatie van de okselhuid tegen gaat.


Molaire massa (moleculair gewicht): 92,09 g/mol


Voorbeelden van producten met glycerine



Laatste update: 24 januari 2020


DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: