Doorgaan naar hoofdcontent

#watvindjij

enquête | Met privacy betalen voor toegang tot informatie: hoe ervaar jij dat?

  Google Analytics: ook the•brainy•beaut ontkomt niet aan het gebruik ervan, niet in de laatste plaats omdat “hoeveel unieke bezoekers heb je?” vaak de eerste vraag is die gesteld wordt wanneer een merk of PR-bureau een samenwerking overweegt. Ook de waarde van een pro bono blog wordt dus maar al te vaak uitgedrukt in koude Google Analytics termen. Niet echt gezellig, maar het is niet anders. Naast die gebruikersaantallen biedt Google Analytics andere inzichten: welke artikelen het meest gelezen worden bijvoorbeeld, maar ook demografische gegevens. Zo was in 2021 van de 85.372 gebruikers van the•brainy•beaut 77% vrouw en 23% man. 25,22% van hen was tussen de 25 en 34 jaar oud en 51,68% was ouder dan 45 jaar. Ruim 58% bezocht the•brainy•beaut met een iPhone of iPad en slechts 0,10% deed dat met een Huawei SNE-LX1 Mate 20 lite. Jou interesseert dat allemaal misschien totaal niet, maar er zijn hele beroepsgroepen die daar anders over denken. Google zou tenslotte niet een uitermate geavanc

Retinylpalmitaat ⇒ RETINOL ⇒ Tretinoïne




Ja wel, ik ga hier weer even tot op moleculair niveau neuzelen over huidverzorging. Een post voor de liefhebber dus, of voor wie wil weten wat nu precies het verschil is tussen de drie retinoïden retinylpalmitaat (INCI: retinyl palmitate), retinol (INCI: retinol - in het Nederlands: vitamine A) en tretinoïne (INCI: tretinoin - in het Nederlands: vitamine A-zuur) 

Bètacaroteen ⇒ retinol ⇒ retinylpalmitaat

Bètacaroteen is een carotenoïde - een 'stofje' in planten dat ook wel pro-vitamine A wordt genoemd (niet te verwarren met pro-retinol!) Bètacaroteen verkregen uit voeding wordt door mensen en dieren omgezet in retinol, waarna deze retinol vervolgens in de lever wordt opgeslagen als retinylpalmitaat. 

Retinylpalmitaat ⇒ retinol

Retinylpalmitaat is dus de opslagvorm van retinol die chemisch wordt bereid - door ons eigen lichaam of op heel veel grotere schaal in een fabriek. Retinylpalmitaat is een ester: een verbinding tussen een alcohol en een organisch zuur (de meeste parfums maken dan ook gebruik van esters) In deze specifieke ester is retinol de alcohol die wordt verbonden met palmitinezuur. 
Wanneer retinylpalmitaat op de huid wordt aangebracht wordt de verbinding met palmitinezuur verbroken door hydrolisatie. 44% van de aangebrachte retinylpalmitaat wordt op die wijze omgezet in retinol. Die retinol moet aansluitend nog worden omgezet in tretinoïne (zie onder) voordat de anti-aging effecten in gang worden gezet. Retinylpalmitaat is als anti-aging ingrediënt dus veel minder krachtig dan pure retinol. 

Retinol ⇒ retinal ⇒ tretinoïne

Retinol is een koolstof molecuul dat bestaat uit een cyclohexenylring, een zij-keten met vier dubbele bindingen (alle in zgn. trans-configuratie), en een alcohol eindgroep - reden waarom retinol in het Engels ook wel all-trans-retinol genoemd. Het alcohol-staartje oxideert onder invloed van in de huid aanwezige enzymen, wat resulteert in de vorming van retinal. Door verdere oxidatie wordt die retinal omgezet in tretinoïne - vitamine A-zuur in het Nederlands en in het Engels: (all-trans-) retinoic acid of tretinoin. Van retinol die op de huid is aangebracht of die is vrijgekomen uit retinylpalmitaat wordt ongeveer 10% omgezet in tretinoïne. 

Tretinoïne is de retinoïde die uiteindelijk aan het werk gaat voor onze huid en tekenen van veroudering laat vervagen door interactie aan te gaan met specifieke cellulaire- en nucleïnezuur receptoren


DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: