Doorgaan naar hoofdcontent

ACTUEEL

Lezersvraag: Is het collageenpoeder van Oslo Skin Lab inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven? ••• DEEL II •••

  “Ben jij op de hoogte van het collageen poeder van Oslo Skin Lab, genaamd The Solution? Is dit inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven?” Die vraag stelde Ingrid me in februari 2020. Ik was op dat moment druk bezig met de laatste voorbereidingen van de oprichting van the•care•connection. Dat is de stichting waarvan de oprichting noodzakelijk bleek voor de administratieve en met name fiscale kant van de missie van the•brainy•beaut: lezers eerlijk, onafhankelijk en transparant informeren over huidverzorging die écht werkt (en waarom) – om tegelijkertijd fondsen te werven voor medisch wetenschappelijk onderzoek. Door COVID-19 heeft de formele oprichting van the•care•connection straks een jaar vertraging opgelopen – maar dát zag ik uiteraard niet aankomen toen ik de mail van Ingrid ontving. Druk, druk, druk als ik was vond ik pas na een maand de tijd om Ingrid te antwoorden – en dat deed ik even snel als eerlijk. Nú – bijna 10 maanden en as we speak  24.319 paginaweerg

Retinylpalmitaat ⇒ RETINOL ⇒ Tretinoïne




Ja wel, ik ga hier weer even tot op moleculair niveau neuzelen over huidverzorging. Een post voor de liefhebber dus, of voor wie wil weten wat nu precies het verschil is tussen de drie retinoïden retinylpalmitaat (INCI: retinyl palmitate), retinol (INCI: retinol - in het Nederlands: vitamine A) en tretinoïne (INCI: tretinoin - in het Nederlands: vitamine A-zuur) 

Bètacaroteen ⇒ retinol ⇒ retinylpalmitaat

Bètacaroteen is een carotenoïde - een 'stofje' in planten dat ook wel pro-vitamine A wordt genoemd (niet te verwarren met pro-retinol!) Bètacaroteen verkregen uit voeding wordt door mensen en dieren omgezet in retinol, waarna deze retinol vervolgens in de lever wordt opgeslagen als retinylpalmitaat. 

Retinylpalmitaat ⇒ retinol

Retinylpalmitaat is dus de opslagvorm van retinol die chemisch wordt bereid - door ons eigen lichaam of op heel veel grotere schaal in een fabriek. Retinylpalmitaat is een ester: een verbinding tussen een alcohol en een organisch zuur (de meeste parfums maken dan ook gebruik van esters) In deze specifieke ester is retinol de alcohol die wordt verbonden met palmitinezuur. 
Wanneer retinylpalmitaat op de huid wordt aangebracht wordt de verbinding met palmitinezuur verbroken door hydrolisatie. 44% van de aangebrachte retinylpalmitaat wordt op die wijze omgezet in retinol. Die retinol moet aansluitend nog worden omgezet in tretinoïne (zie onder) voordat de anti-aging effecten in gang worden gezet. Retinylpalmitaat is als anti-aging ingrediënt dus veel minder krachtig dan pure retinol. 

Retinol ⇒ retinal ⇒ tretinoïne

Retinol is een koolstof molecuul dat bestaat uit een cyclohexenylring, een zij-keten met vier dubbele bindingen (alle in zgn. trans-configuratie), en een alcohol eindgroep - reden waarom retinol in het Engels ook wel all-trans-retinol genoemd. Het alcohol-staartje oxideert onder invloed van in de huid aanwezige enzymen, wat resulteert in de vorming van retinal. Door verdere oxidatie wordt die retinal omgezet in tretinoïne - vitamine A-zuur in het Nederlands en in het Engels: (all-trans-) retinoic acid of tretinoin. Van retinol die op de huid is aangebracht of die is vrijgekomen uit retinylpalmitaat wordt ongeveer 10% omgezet in tretinoïne. 

Tretinoïne is de retinoïde die uiteindelijk aan het werk gaat voor onze huid en tekenen van veroudering laat vervagen door interactie aan te gaan met specifieke cellulaire- en nucleïnezuur receptoren


DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: